Care-i cea mai bună rugăciune – Părintele Ilie Cleopa

Rugăciunea este o îndatorire a fiecărui creștin. Mântuitorul le spunea apostolilor că trebuie să se roage mereu ca să nu cadă în ispită. Să fie treji cu mintea, să vegheze asupra lor.

Asemenea și Sfântul Apostol Pavel îndeamnă la rugăciunea de toată vremea, când spune: „Rugați-vă neîncetat”; „Duhul să nu-l stingeți” (I Tesaloniceni 5, 17, 19). Aceste cuvinte înseamnă să ne rugăm și ziua și noapte și în fiecare clipă.

Care-i cea mai buna rugaciune – Parintele Ilie Cleopa

Care-i cea mai buna rugaciune – Parintele Ilie Cleopa

Unii se roagă doar dimineața și seara și la masă. Alții se silesc să aibă permanent mintea la Dumnezeu, rostind adesea rugăciuni scurte în timpul zilei.

Alții se îndeletnicesc cu rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-pe mă mine, păcătosul!”.

Bine este creștinului să practice neîncetat rugăciunea, indiferent de loc sau timp, după cum spune Sfântul Efrem Sirul:

„Nu numai când intri în biserică, ci și în celelalte ceasuri să te îngrijești de acest lucru, fie că muncești, fie că dormi, fie că te afli pe drum, fie că mănânci, fie că bei, fie că stai culcat – să nu întrerupi rugăciunea”.

Nu numai viețuitorii din mănăstiri trebuie să practice rugăciunea neîncetată, ci și cei din lume. Rugăciunea aduce mult folos sufletesc, deoarece este aducătoare de pace și risipitoare de griji și tulburări. Este dătătoare de nădejde și întărire a credinței.

Nu trebuie să cauți un loc anume sau un timp deosebit pentru a face rugăciune. Te poți ruga în gând oriunde ești, la orice oră. Dumnezeu este pretutindenea. „Roagă-te în tot locul stăpânirii Lui” (Ps. 102, 22)

El ne aude în orice zi Îl vom chema: „În orice zi Te voi chema, degrabă mă auzi! Sporește în sufletul meu puterea” (Ps. 137, 3).

„Când este cu putință, pleacă-ți genunchii, iar când este cu neputință acest lucru, roagă-te cu mintea – și seara, și dimineața, și la amiază”.

„Iar eu, către Dumnezeu am strigat și Domnul m-a auzit pe mine. Seara și dimineața și la amiezi spune-voi, voi vesti și va auzi glasul meu. Izbăvi-va cu pace sufletul meu de cei ce se apropie de mine, că mulți erau împotriva mea” (Ps. 54, 18-20).

Rugăciunea, ca să fie plăcută lui Dumnezeu, trebuie să îndeplinească anumite condiții. Trebuie săvârșită întru credință, smerenie, în stare de prezență, cu participarea conștientă a minții și a inimii.

Nu trebuie să fii certat cu nimeni și să n-ai nimic împotriva cuiva când te așezi la rugăciune, spune Sfântul Ioan de Kronstadt, deoarece rugăciunea nu va merge. 

Părintele Cleopa ne spune cum trebuie să fie rugăciunea:

„Orice rugăciune-i bună, dacă o zici cu frica lui Dumnezeu și cu atenție. Ești acasă, ești pe drum, ești în camera ta, ești la lucru, ești la câmp, oriunde, tu înalță mintea către Dumnezeu”.

Se poate să stăm ceasuri întregi la rugăciune și din ele doar câteva minute să fie rugăciune curată, primită de Domnul.

Cu toate acestea, trebuie să ne silim să împlinim rugăciunea așa cum putem. Sfinții Părinți spun să ne rugăm așa cum putem, ca să ajungem să ne rugăm cum trebuie.

„Zi cum poți, dar zi mereu! Că cel ce se roagă des, însăși rugăciunea i se face lui cel mai mare dascăl al rugăciunii”.

Rugăciunea este un dar, pe care Domnul îl dă celui care se roagă și se ostenește a o dobândi.

Citește și:

Rugăciunea e ca respirația, nu îți permiți să n-o faci pentru că mori!
Rugăciunea – scânteia care pâlpâie sub cenușa grijilor de zi cu zi
Cum se practică rugăciunea lui Iisus – Sfântul Iosif Isihastul
Rugăciunea din inimă va fi singura noastră izvăbire – Părintele Iustin Pârvu

Surse articol:

1. Sfântul Cuvios Efrem Sirul, Rugați-vă neîncetat, Doxologia: https://doxologia.ro/rugati-va-neincetat
2. Cleopa Ilie, „Zi cum poți, dar zi mereu!” Gânduri din Ierusalim: https://www.ganduridinierusalim.com/pr-cleopa-ilie-zi-cum-poti-dar-zi-mereu/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.