Când aveți greutăți și ispite, alergați la ajutorul îngerilor!

Mitropolitul Demetrius al Americii atinge subiectul îngerilor în multe din predicile sale.

Îi îndeamnă creștinii să fie mai receptivi la existența acestor ființe pline de lumină și de iubire. Mai ales în vremea Sfintei Liturghii, când Sfântul Altar se umple de prezența lor.

Cand aveti greutati si ispite, alergati la ajutorul ingerilor

Cand aveti greutati si ispite, alergati la ajutorul ingerilor

Deși noi nu-i putem vedea, dacă ducem o viață duhovnicească, putem simți ajutorul lor.

Din păcate, oamenii i-au inclus în categoria unor ființe mitice, care ține de domeniul fanteziei. Nici picturile care înfățișează pe îngeri nu sunt corecte.

„Îngerii sunt ființe cerești reale, create de Dumnezeu înainte de crearea lumii materiale (văzute) și a omului”.

Dumnezeu nu i-a creat din vreo nevoie specială, ci exclusiv din iubire. Așa cum l-a creat și pe om. A zidit puterile cerești ca să îi facă părtași dumnezeirii Sale și fericirii de a vedea neîncetat frumusețea slavei Sale.

Hrana și viața îngerilor este vederea feței lui Dumnezeu. Pe om, Dumnezeu l-a făcut puțin mai prejos decât pe îngeri, spune psalmistul. Omul este însă chemat să atingă asemănărea Ziditorului Său și să devină dumnezeu după har. Este oare mică această demnitate?

Dacă îngerii au fost creați din iubire, ei sunt realmente plini de iubirea lui Dumnezeu. Scopul lor este să slujească lui Dumnezeu și să participe la mântuirea lumii.

De aceea, când avem necazuri sau dificultăți în viață, să alergăm la ajutorul lor. Dumnezeu ni i-a dat ca pe niște mari ocrotitori, îndrumători, povățuitori și luminători.

Îngerii stau permanent în uimire și înaintează tot mai mult în cunoașterea lui Dumnezeu. De aceea Îi aduc slăvire neîncetat.

Chiar dacă petrec în preajma lui Dumnezeu și sunt ființe nematerialnice, luminoase, ei au voință liberă. Acest lucru înseamnă că pot oricând să cadă din acea mare slavă dacă încetează să mai asculte de Dumnezeu.

„La fel ca și oameii, din momentul creării lor, au primit harisma libertății, adică a autodeterminării, având libertatea să aleagă între a asculta sau nu de Dumnezeu”.

Lucifer era cel mai radiant dintre toți îngerii din cer și a căzut. S-a trufit, adică s-a mândrit cu ceea ce nu era a lui și din această pricină a pierdut slava divină.

Ce s-a întâmplat cu el? A ajuns diavol. Același lucru se întâmplă și cu noi. Ne întunecăm, ne înrăim dacă ieșim de sub ascultarea poruncilor lui Dumnezeu.

Voința îngerilor este liberă și schimbătoare, la fel ca a noastră. Pentru a rămâne statornici în credința Celui nevăzut, Care pretutindenea este și pe toate le plinește, trebuie să cerem ajutorul îngerilor. Îngerul păzitor ne-a fost dat spre a ne povățui, a ne lumina mintea și a ne ajuta pe calea mântuirii.

Nici îngerii nu sunt desfăvârșiți, pentru că nu sunt sfinți prin fire. Ei cresc în sfințenie prin comuniunea cu Dumnezeu. Așa și noi, cu cât ne curățim mai mult prin pocăință, cu atât ne apropiem mai mult de Dumnezeu și ne sfințim.

Sfântul Vasile cel Mare spune că îngerilor Dumnezeu le-a dat libertatea să sporească în bine, dar și să se îndrepte spre cele rele, dacă aceasta vor.

Ori de câte ori ne clătim în credință, să cerem ajutorul Sfântului Arhanghel Mihail. După ce a văzut răzvrătirea lui Lucifer și căderea lui cea mare, a rostit acele cuvinte pline de înțelepciune: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte”.

Din acel moment, îngerii care au rămas cu Arhanghelul Mihail s-au înfricoșat și au ales să rămână în ascultare față de Dumnezeu.

Dacă îngerii, care erau atât de aproape de Dumnezeu au căzut, cu atât mai mult suntem noi supuși căderii și păcătuirii. Încă din naștere, omul este înclinat spre rău, spre păcat. Medicamentele pe care le avem la dispoziție sunt doar în Biserică. Doar în acest spital duhovnicesc ne putem tămădui de rănile patimilor și a căderilor.

Dumnezeu ne-a binecuvântat să îi avem pe îngeri ca pe niște prieteni ai noștri, spune ÎPS Demetrius. Aceștia petrec în ceruri alături de Dumnezeu și revarsă peste noi harul lor. Serafimii sunt ființe pline de iubire. De unde au această iubire? Din proximitatea lor cu Dumnezeu, Care este însăși Iubirea.

„În toate greutățile vieții noastre – vor fi multe greutăți – să ne întoarcem către sfinții îngeri. Domnul ni-a dat ca ajutători”.

Citește și:

Treziți-vă! Îngerii sunt în Biserică în timpul Sfintei Liturghii! Unde suntem noi?
Îngerii celor care nu merg la Biserică au fost văzuți la slujbă
Acordați mai multă atenție îngerului păzitor!
Cum se luptă îngerul păzitorul cu diavolul care vrea să ne piardă (povestire cu tâlc)

Surse articol:

1. Orthodox Tradition, Wake up! The angels are here. Sermon by Metropolitan Demetrius: https://www.youtube.com/watch?v=aXYwE8BhmTg&t=1s&ab_channel=OrthodoxTraditionhttps://www.youtube.com/watch?v=7H1_UYyVYh4&ab_channel=embodynourish
2. Pemptousia, Ce sunt îngerii? https://www.pemptousia.ro/2012/10/ce-sunt-ingerii/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.