Vrei să schimbi pe cineva? Roagă-te pentru el și Dumnezeu îi va trimite gânduri bune

Dorința de a-l schimba pe celălalt ne stăpânește pe toți. De cele mai multe ori eșuăm, deoarece forțăm lucrurile prin cuvinte, prin impuneri, prin certuri.

Astfel, intenția noastră de a face binele se sfârșește prost.

Sfantul Porfirie

Sfantul Porfirie Kavsokalivitul: Pemptousia

Neajunsurile, cusururile și chiar păcatele celorlalți ne atrag întotdeauna privirea și curiozitatea. Mai repede vedem defectele și viciile altora decât pe ale noastre.

Citește și – „Dacă dispoziția mea se schimbă pentru că celălalt este sucit, aceasta nu este iubire”

Important este să nu judecăm pe nimeni. Iar dacă iubim pe cineva, cu siguranță ne dorim îndreptarea lui.

Cum se poate face însă această îndreptare? În niciun caz prin cuvinte sau prin forțarea celuilalt, deoarece tot ce vei obține este împotrivirea lui.

De cele mai multe ori, oamenii sunt reticenți la sfaturi. De aceea nu îi putem schimba doar spunându-le ce ar trebui să facă. Nu le putem porunci semenilor noștri să facă ceva anume sau nu.

Iată ce spunea Sfântul Porfirie Kavsokalivitul despre aceasta:

„Omul reacționează taman invers: îi spui să facă ceva și nu face, și asta tocmai pentru că i-ai spus să o facă”.

Cea mai bună „educație” pe care părinții o pot da copiilor este prin fapte, nu prin cuvinte. La fel funcționează și în cazul adulților.

„Când te va vedea pe tine făcând acel lucru, poate că te va urma și el, zicându-și: „Dacă el face asta, hai să fac și eu”.

Părintele Porfirie spune că cel mai bun mijloc de a schimba pe cineva este să te rogi pentru el.

La fel zicea și Părintele Arsenie Boca. Atunci când vrei să vorbești unui copil, unui om despre Dumnezeu, vorbește întâi cu Dumnezeu despre acela.

Calea este invers decât credem noi. Neavând putere de pătrundere în sufletul lor, trebuie să cerem ajutorul lui Dumnezeu. El singur cunoaște cele ce sunt în om și singur are putere de a-l schimba.

Așadar, atunci când oamenii nu primesc sfaturile noastre, să începem a ne ruga pentru ei. Când te rogi pentru cineva, Dumnezeu îl luminează.

Sunt și creștini buni care vor să îi facă și pe alții credincioși, dar le impun acest lucru, sau chiar îi ceartă pentru felul lor păcătos de a trăi.

Este greșit să procedezi așa, deoarece poți înrăutăți situația, uneori în mod ireparabil. Cel mai repede se rezolvă lucrurile prin rugăciune:

„Dacă te rogi lui Hristos așa: „Doamne, Iisuse, luminează, miluiește și îndreptează pe omul acesta!” și spui neîncetat această rugăciune, atunci Domnul va începe să-i trimită celui în cauză gânduri bune”.

Dumnezeu lucrează în inima și în viața omului. De aceea, atunci când ne rugăm pentru cineva, Dumnezeu trimite lumina și harul Său asupra lui și îl ajută să decidă singur să facă schimbarea de care are trebuință.

La fel trebuie să facă și părinții care au copii neascultători:

„Ori de câte ori spui Doamne, miluiește-l pe copilul meu!, Hristos îi trimite copilului tău gânduri bune. Cu cât te vei ruga mai mult, cu atât mai multe vor fi gândurile bune pe care le va primi. Acum, copilul tău este o portocală crudă, dar treptat-treptat, se va coace și se va face așa cum vrei tu”.

Acest model de rugăciune este foarte sănătos, pentru că Îl lasă pe Dumnezeu să lucreze în viața aceluia, așa cum știe El. Nu cum vrem noi sau cum credem noi că ar fi bine.

Eșuarea noastră în schimbarea celuilalt este un semn de mândrie. Fără Dumnezeu nu putem face nimic. Metodele aplicate după mintea noastră sunt de cele mai multe ori nereușite sau chiar vătămătoare. De aceea, rugăciunea este cea mai bună, adecvată și sigură cale de acțiune.

„Experiența mi-a arătat că acesta este cel mai eficient mod de rezolvare a tuturor problemelor, de orice natură ar fi ele”.

Sursă articol: Mănăstirea Suruceni, Rugăciunea este cel mai eficient mod de rezolvare a tuturor problemelor: https://manastireasuruceni.md/parintele-porfirie/rugaciunea-este-cel-mai-eficient-mod-de-rezolvare-a-tuturor-problemelor.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.