Rugăciune către Sfânta Matrona cea oarbă, făcătoarea de minuni

Fericita Matrona cea oarbă este unul din marii stâlpi ai Bisericii ortodoxe ruse. Așa cum spune în troparul ei, deși nu a văzut lumina acestei lumi, a cunoscut lumina cea neînserată a lui Hristos.

Cu această lumină a strălucit viața ei, făcându-se înainte-văzătoare cu duhul și tămăduitoare de boli.

Rugaciunea catre Sfanta Matrona - facatoarea de minuni

Rugaciunea catre Sfanta Matrona – facatoarea de minuni: TRINITAS TV

Viața minunată a Sfintei Matrona cea oarbă

Mulțime de oameni merg în Moscova să se închine la mormântul ei. Mii de bolnavi și neputincioși își pun nădejdea în ajutorul ei, după cum ea însăși le-a făgăduit:

„Toți să veniți la mine și să-mi spuneți durerile voastre ca și cum aș fi vie, căci eu vă voi vedea, vă voi auzi și vă voi ajuta!”

Nevăzătoare cu ochii trupești în timpul vieții, Cuvioasa Matrona a primit vederea cea dumnezeiască. De aceea le spunea că pe cei care vin la dânsa îi va vedea, iar ei vor putea simți prezența ei aievea.

Nu numai în Moscova și la mormântul ei se petrec minuni și vindecări, ci și în alte părți, acolo unde sunt biserici ridicate în cinstea ei, sau icoane puse spre închinare.

Această femeie sfântă s-a născut în anul 1881 într-un sătuc din Rusia. Fiind săraci și cu încă alți patru copii în grijă, părinții ei se gândeau ca după naștere să o dea la orfelinat. Mama ei a avut însă un vis prevestitor în urma căruia s-a hotărât să păstreze fetița și să o crească în familie.

Matrona s-a născut oarbă, fără niciun pic de vedere, având pleoapele lipite. În ciuda acestui mare handicap trupesc, s-a arătat încă de la naștere un copil ales de Dumnezeu.

Pe piept avea un semn în formă de cruce. Asemenea altor mari sfinți, Matrona nu primea să fie hrănită la sân în zilele de post. Miercurea și vinerea dormea în continuu.

Chiar dacă nu se putea bucura de frumusețile lumii, Dumnezeu a înzestrat-o cu o vedere mult mai de preț, anume cu vedere duhovnicească.

„O dată, Dumnezeu mi-a deschis ochii și mi-a arătat lumea și tot ce a creat. Am văzut soarele, stelele de pe cer și toate cele ce sunt pe pământ cu frumusețea lui: munții, râurile, iarba verde, florile și păsărelele”.

Copiii de vârsta ei își bătea joc de ea din pricina orbirii și o loveau. Din această cauză nu se mai ducea la joacă. A început să se îndetelnicească în schimb cu rgăciunea. Își punea icoanele pe masă și se ruga înaintea lor.

Oamenii aveau să descopere că această copilă oarbă avea darul discernământului și al tămăduirii bolilor. Cunoștea gândurile și faptele oamenilor. Știa păcatele lor. Vedea cu duhul cele ce aveau să se întâmple, precum pericole, primejdii sau catastrofe.

Prin rugăciunile ei se vindecau tot felul de bolnavi. Veneau la ea oamei din sat dar și din alte zone vecine. Nu mai era o povară pentru părinți și familie, căci oamenii care veneau la ea după ajutor o răsplăteau cu diverse daruri.

Pe când avea 14 ani, a mers la Biserica unde slujea Sfântul Ioan de Kronstadt. După Liturghie, Sfântul Ioan le-a cerut tuturor să se dea la parte ca să treacă Matrona. A strigat-o pe nume și i-a zis:

„Vino, Matronuska, vino la mine! Iată, vine schimbul meu – al optulea stâlp al Rusiei!”

Aceste cuvinte aveau să se împlinească. Sfânta Matrona a fost un mare sprijin pentru poporul rus în perioada de prigoană care a urmat. Ea a proorocit revoluția bolșevică și asasinarea Țarului Nicolae împreună cu toți membrii familiei.

La scurt timp a paralizat și a rămas ținuită la pat tot restul vieții. Îi povățuia pe cei care veneau la dânsa să nu se revolte împotriva lui Dumnezeu în vremea necazurilor. Îi învăța rugăciunea și nejudecarea aproapelui.

Îi sfătuia să își facă semnul sfintei cruci, care îi va apăra de ispite și rele. Recomanda deasa împărtășanie. Nenumărați bolnavi a tămăduit prin punerea mâinilor ei pe capul lor.

A prezis cu trei zile înainte plecarea ei la Domnului, care s-a petrecut în anul 1952, după 50 de ani de infirmitate trupească, fără să se plângă vreodată sau să cârtească, purtându-și crucea cu răbdare și rugăciuni de toată noaptea.

Sfanta Matrona cea oarba

Sfanta Matrona cea oarba: Pkrov Monastir.ru

În anul 1998 au fost descoperite sfintele sale moaște, care răspândeau bună mireasmă, iar în anul 1999 a fost canonizată de Biserica ortodoxă rusă.

Matrona Dimitrievna Nikonova a fost trecută și în calendarul românesc în anul 2018, fiind de asemenea  tipărită slujba ei în limba română.

În anul 2013 a fost consemnată o minune petrecută în România. Un tânăr din orfelinat și-a recăpătat vederea cu ajutorul Sfintei Matrona.

Rugăciune către Sfânta Matrana cea oarbă

O, preafericită Maică Matrana, ceea ce acum, cu sufletul înaintea tronului Dumnezeirii te sălășluiești, iar cu trupul pe pământ te odihnești și prin darul lui Dumnezeu multe minuni săvârșești, ia aminte spre noi, păcătoșii și deznădăjduiți, cei aflați în scârbe și în dureri!

Bolile noastre cele cumplite, de care pentru păcatele noastre suferim, le tămăduiește și de mulțimea necazurilor și a primejdiilor ne izbăvește.

Roagă-L pe Milostivul Dumnezeu să ne ierte toate păcatele și fărădelegile pe care din tinerețile noastre și până acum le-am săvârșit.

Ca prin solirile tale cele bineprimite, milă și dar de la Mântuitorul Hristos să primim, Cel slăvit împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citește și – Rugăciune către Sfântul Nectarie din Eghina, vindecătorul trupului și sufletului

Surse articol:

1. Mănăstirea Dragomirna, Viața Sfintei Matrona cea oarbă din Moscova: https://www.youtube.com/watch?v=3GZ1J-8FA5M&ab_channel=M%C4%83n%C4%83stireaDragomirna
2. TRINITAS TV, Sfânta Matrona de la Moscova, cinstită pentru prima dată în România: https://www.youtube.com/watch?v=J5NJuc8v8Uo&ab_channel=TRINITASTV
3. Rugăciuni Către Sfinții Doctori Cei Fără de Arginți, Rugăciune către Cuvioasa Maica Matroana, Editura Scara Print, București, 2021, p. 487

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.