Rugăciune care se spune mai înainte de somn
Rugăciunile de seară și de dimineață au o importanță majoră în viața creștinului.
În zori de zi, când ne trezim, primele gânduri le înălțăm la Dumnezeu. Și așezându-ne la rugăciune, Îi mulțumim cu smerenie că ne-a deșteptat sănătoși și ne-a luminat o nouă zi a vieții noastre.
Îi cerem să ne lumineze mintea, să ne păzească pașii în căile Sale, să ne ajute să împlinim voia Lui cu bună plăcere.
Iar în ceas de seară, când am încheiat toate lucrările noastre, ne punem din nou la rugăciune și mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ajutorul primit.
Mai mult decât slavă și mulțumire, în rugăciunile de seară cerem iertarea greșelilor de peste zi.
Nimeni nu este fără de păcat, chiar și numai câteva ceasuri de ar trăi pe pământ.
Citește și – În fiecare seară să vă cercetați pe voi înșivă și să vă pocăiți de păcatele voastre – Sfântul Varsanufie de la Optina
După cum veți vedea în rugăciunea de seară a Sfântului Efrem Sirul, sunt pomenite nu doar păcatele făcute cu fapta, ci și cele săvârșite cu mintea sau cu gândul și cu cuvântul.
Rugăciunile de seară ne oferă posibilitatea să ne cercetăm cu sinceritate și profunzime.
Să vedem unde am greșit, de ce am greșit și apoi să aducem pocăință înaintea lui Dumnezeu.
Rugăciunile de seară sunt ca o spovedanie pe care o facem zilnic înaintea Domnului. Nu este însă suficientă această recunoaștere a păcatelor, ci este trebuință și de mărturisire, pentru a primi iertare.
Pentru a nu uita greșelile săvârșite, este bine să le scriem pe o hârtie, iar când mergem la duhovnic să le spunem pe toate.
Spovedania ne dezleagă de păcate și ne așează în starea de dinainte de păcătuire. Atât de mare este puterea acestei taine, pe care Mântuitorul a dat-o sfinților Apostoli și prin ei tuturor preoților.
În acest articol puteți citi Rugăciunile de seară integral, pentru că ele sunt mai multe.
Rugăciune mai înainte de somn, a Sfântului Efrem Sirul
„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ai arătat pe Sfânta Maica Ta mai cinstită decât puterile cerești, Însuți Preabunule, prin mijlocirile ei și ale tuturor sfinților Tăi, iartă-mi mie, nevrednicului robul Tău, orice am greșit astăzi ca un om, dar mai ales ca un fără de omenie.
Greșelile mele făcute cu voie și fără de voie, cu știință și cu neștiință, din răpire, din neluarea-aminte, din multa trândăvire și lenevire a mea.
Sau de m-am jurat pe numele Tău cel Sfânt, sau strâmb de m-am jurat, sau am hulit în cugetul meu sau Te-am întărâtat cu ceva, sau am furat, sau am mințit, sau prieten a venit la mine și l-am trecut cu vederea, sau pe vreun frate l-am necăjit și l-am amărât, sau stând la rugăciune și la cântarea de psalmi, mintea mea cea rea s-a abătut spre lucruri rele și lumești, sau peste cuviință m-am desfătat, sau glume am spus, sau nebunește am râs, sau în deșert m-am mărit, sau m-am mâniat, sau frumusețe deșartă am văzut și de dânsa m-am răpit la minte, sau cele ce nu se cuvin le-am bârfit, sau greșeala fratelui meu am iscodit-o și l-am osândit, iar greșelile mele cele nenumărate nu le-am băgat în seamă, ori de rugăciunea mea m-am lenevit, ori altceva rău am gândit.
Acestea toate și altele pe care le-am săvârșit și le-am uitat, iartă-le, Dumnezeule, mie, netrebnicului robului Tău, și mă miluiește ca un bun și iubitor de oameni.
Ca în pace să mă culc și să dorm eu, desfrânatul, slăvindu-Te pe Tine împreună cu Tatăl și cu Preasfântul și bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.“
Sursă articol: Rugăciune mai înainte de somn, a Sfântului Efrem Sirul, Cele mai Frumoase Rugăciuni ale Ortodoxiei, Editura Anastasia, București, 1827, pp. 231-232