În fiecare seară să vă cercetați pe voi înșivă și să vă pocăiți de păcatele voastre – Sfântul Varsanufie de la Optina

Prin cercetarea vieții noastre și a sufletului nostru ajungem să ne cunoaștem neputințele, greșelile și patimile, iar această cercetare ne duce la pocăință, după cum spunea Sfântul Varsanufie de la Optina.

Iar pocăința ne povățuiește la neîncetata pomenire a lui Dumnezeu și a morții”. Cu acestea fiind îngrădiți, nu vom mai cădea atât de lesnicios în păcate.

Staretul Varsanufie de la Optina

Este cu neputință să nu săvârșească cineva păcate, chiar numai o zi de ar trăi, spun Părinții Bisericii.

Nu există păcate mici și păcate mari, căci cineva poate spune: nu am ucis pe nimeni, nu am furat, nu am lovit pe nimeni, pentru ce dar să mă pocăiesc sau să mă spovedesc?

Dar nu există numai păcate cu faptele, ci și păcate săvârșite cu gândul sau cu cuvântul sau cu simțirea, pe care rareori le conștientizăm. 

Domnul a zis că cel care se uită la femeie și o dorește în sinea lui, a și săvârșit păcatul desfrânării.

Cel care îi spune aproapelui său „nebunule”, sau rostește orice alt cuvânt de jignire față de aproapele său, se face ucigaș de om și vrednic de osândă.

De aceea trebuie să ne pocăim și să cerem iertare în fiecare zi de la Dumnezeu pentru toate cele rele, săvârșite cu știință și cu neștiință, cu voie sau fără de voie. Acesta este rolul rugăciunilor de seară, care ajută la  „ascuțirea” și curățarea conștiinței și la luminarea minții.

Nimeni nu trebuie să deznădăjduiască dacă va găsi în el multe patimi și înclinații păcătoase. Sfinții Părinți spun: „De câte ori vei cădea, scoală-te și te vei mântui. Este cu neputință să nu existe căderi, important este să nu rămânem jos, în mocirla păcatelor, ci să ne ridicăm, să ne recunoaștem greșelile, să ne căim și să punem început bun.

Sfinții ne îndeamnă să ne cercetăm conștiința în fiecare clipă, nu doar la sfârșitul zilei, deși seara mintea noastră este mai liniștită, cu mai puține griji, și se poate aduna mai ușor în rugăciune. 

„Domnul ne-a făgăduit că ne va ierta păcatele dacă ne pocăim, iar nu că vom trăi și mâine”. De aceea, pocăința nu trebuie amânată.

Astăzi” este ziua mântuirii noastre„, spun rugăciunile Bisericii, „astăzi este începutul mântuirii noastre”, nu mâine, nu poimâine, ci acum, cât timp lumina mai este cu noi și mai avem vreme să săvârșim faptele dreptății.

Întrucât ziua de mâine nu este a noastră, ci a Domnului, este absolut necesar, spune Starețul Varsanufie, ca „în oricare din situații, bune sau rele, să păzim poruncile și datoriile noastre, fără să uităm cuvintele: „Iată, ACUM este vremea potrivită, iată, ACUM este vremea mântuirii”.

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.