„Oricât ai fi de obosit, să nu uiți niciodată, seara înainte de culcare, să faci rugăciunile de seară” – Sfântul Porfirie

Părintele Porfirie acorda multă importanță rugăciunilor, dar îndeosebi a celor de seară, peste care nu trebuie să sărim niciodată. Oricât am fi de obosiți, să nu uităm să ne facem rugăciunile de seară.

Părintele spunea de asemenea să însoțim rugăciunea cu metanii, pentru că ea devine astfel și mai rodnică. „Să faceți câte metanii puteți în rugăciune, chiar dacă asta vă obosește.” Sfântul Paisie Aghioritul numea metaniile „gimnastică duhovnicească”.

Și părintele Proclu repeta de mai multe ori că este bine să adormim cu rugăciunea în minte, sau măcar pe buze.

Cei care se străduiesc să adoarmă cu rugăciunea în gând, aceea vor putea spori foarte mult.“

După ce am încheiat toate treburile și vrem să ne culcăm, putem urma sfatul Părintelui Proclu:

Să-ți faci semnul Sfintei Cruci pe căpătâi și pe față, și să zici așa: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!”

Părintele le zicea călugărilor și fraților de mănăstire că dacă nu reușesc să îi fure somnul direct din rugăciune, a doua zi vor avea mintea împrăștiată și le va fi greu să se roage cu rugăciunea minții sau a inimii.

„Pot să mă rog toată ziua, toată noaptea, dacă mă culc și adorm din împrăștiere, mă asemăn cu un cioban care are oi și n-a închis ușa. Și a intrat lupul și le-a sfâșiat.”

Și dacă nu reușim să adormim din rugăciune, măcar să ne străduim să adormim cu o cugetare sfântă, sau măcar cu gândul la păcatele noastre: „Doamne, iartă-mă că n-am făcut nici o faptă bună. Această mâhnire ține loc de pocăință” și este mare înaintea lui Dumnezeu.

A adormi din rugăciune înseamnă să adormim cu mintea adunată și nu împrăștiată, să avem gândul și inima la Dumnezeu.

Diavolul se silește prin multe mijloace să ne împiedice de la rugăciune. De aceea, chiar dacă nu avem timp să citim toate rugăciunile (aceasta să fie excepție), să ne silim măcar câteva cuvinte a zice din inimă, de mulțumire, de pocăință, de slavă, sau măcar câteva închinăciuni și metanii a face. 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.