Roagă-te mai mult și vorbește mai puțin

Sfântul Porfirie Kavsokalivitul îi sfătuia deseori pe părinți să se roage pentru copiii lor.

Cuvintele noastre sunt de multe ori incapabile să transmită ceea ce vrem. Mai mult decât atât, ele nu au puterea să producă schimbarea pe care o dorim în cel căruia în vorbim.

Roaga-te mai mult si vorbeste mai putin

Roaga-te mai mult si vorbeste mai putin: Jcomp-freepik.com

Înainte să vorbești, trebuie să te rogi, spunea Părintele Porfirie.

„Mai mult să te rogi, și mai puține cuvinte să le spui celorlalți”.

Mai mult poate rugăciunea decât propriile noastre cuvinte. Dacă vrei să-i spui ceva copilului tău și el nu te ascultă, spune-I lui Dumnezeu.

Părintele Arsenie Boca sfătuia de asemenea pe părinți să vorbească mai mult cu Dumnezeu despre copiii lor, și mai puțin copiilor.

Ceea ce vrem să le spunem copiilor să le spunem lui Dumnezeu.

El este singurul Care are puterea să miște sufletele și să îl schimbe lăuntric.

Această rugăciune pentru ceilalți trebuie săvârșită în taină. În taina inimii noastre să ne rugăm lui Dumnezeu și el va transmite sufletului celuilalt ceea ce vrem să îi spunem.

Când ne rugăm pentru copiii sau semenii noștri arătăm smerenie. Ori de câte ori cerem ajutorul lui Dumnezeu într-o problemă, arătăm smerenie.

Pentru că, văzând și recunoscându-ne propria neputința, înțelegem că nu putem face nimic fără ajutorul lui Dumnezeu.

Cuvintele pe care oamenii și le spun unii altora sunt cuvinte nefolositoare. Sunt cuvinte deșarte, sau sunt cuvinte tăioase.

Din pricina discuțiilor se ajunge repede la certuri și la injurii. Nu de puține ori, cuvintele noastre îi determină pe ceilalți să se împotrivească sau chiar să se răzvrătească, spune Părintele Porfirie.

„De aceea este mai bine să spună cineva în chip tainic, în inima celorlalți, prin rugăciunea tainică, decât în urechile lor”.

Rugăciunea este cuvântul lui Dumnezeu care ajunge la inima celuilalt, în timp ce cuvintele noastre ajung doar la urechea lui. Intră și ies, fără să lucreze nimic în lăuntrul lui.

„Să te rogi, și apoi să vorbești. Așa să faci copiilor tăi”.

Sfântul Porfirie îi spunea unei mame că sfaturile prea dese devin plictisitoare și copiii nu le primesc.

„Să preferi, deci, rugăciunea. Să le vorbești prin rugăciune. Să le spui pe toate lui Dumnezeu, iar Dumnezeu le va pune înlăuntrul lor”.

Citește și – Rugăciunea mamei pentru copiii ei

Chiar dacă mulți nu dau importanță rugăciunii, ea este cel mai valoros mijloc de comunicare.

Mai folositoare este rugăciunea pentru aproapele decât mulțimea sfaturilor și a cuvintelor.

Mamele trebuie să practice mai des rugăciunea și nu se vor mai necăji din pricina neascultării copiilor lor.

„Să spui: „Doamne Iisuse Hristoase, luminează-mi copilașii. Eu Ție Ți-i încredințez. Tu mi i-ai dat, dar eu sunt neputincioasă, nu pot să-i pun pe Cale. Pentru aceasta, Te rog, luminează-I”.

Rugându-vă astfel, Dumnezeu Însuși le va vorbi copiilor și le va pune în suflet cele de bune spre mântuire.

Citește și – Rugăciunea are o putere atât de mare încât poate să scoată un suflet din iad

Sursă articol: Altarul Credinței, Să te rogi și apoi să vorbești: https://altarulcredintei.md/sa-te-rogi-si-apoi-sa-vorbesti

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.