RUGĂCIUNE împotriva DEPRESIEI

Cuvântul „depresie” provine din latinescul „depressio”, care înseamnă „apăsare”. Cel afectat are o stare abătută, este descurajat și lipsit de orice repere salvatoare.

Depresia este tratată de medici ca o boală psihică, în timp ce „medicii” duhovnicești o consideră o boală a sufletuluiSfinții Părinți vorbesc chiar despre o înrâurire a duhurilor rele asupra celui trist și deznădăjduit.

Rugaciune impotriva depresiei

Din acest motiv, cea mai bună doctorie împotriva depresiei este rugăciunea, care are o lucrare vindecătoare asupra minții și sufletului.

„Rugăciunea este securea împotriva deznădejdii, este armă împotriva tristeții”, spune Sfântul Ioan Scărarul.

Cel care se roagă pentru izbăvirea de depresie trebuie să se cerceteze lăuntric pentru a vedea care sunt cauzele reale, adânci, ale tristeții sale.

Cad pradă ușor depresiei cei care sunt stăpâniți de felurite vicii și patimi. Părintele Valeriu Bălan spune că această boală îi atinge cel mai mult pe aceia care „s-au lepădat de cele cerești și s-au lipit cu tărie de cele pământești”.

Sfinții Părinți spun că depresia se instalează în om atunci când o anumită patimă sau dorință nu a fost împlinită.

„De pildă, când omul nu a primit banii doriți, când a suferit un eșec în dragoste, când cariera sa stagnează, fără vreo oarecare perspectivă de promovare etc”.

Unul ca acesta suferă cumplit pentru că îi socotește pe cei din jur vinovați, neștiind că suferința și cauza ei „zace în el, înlăuntrul său”.

Din păcate, mulți din cei triști și abătuți își caută alinarea pe căi greșite, apelând la „practici străine de duhul ortodox: meditație, masaj, yoga, shopping, ședințe la psiholog”.

Singurul leac care poate tămădui toate bolile sufletului este doar credința în Dumnezeu. Diavolul îl ademenește pe cel depresiv cu felurite distracții, pentru a-l îndepărta și mai mult de cauza reală a suferinței sale și de doctoria cea bună.

Vizionează diferite programe la televizor, „ascultă sfaturile celebrităților, caută în diverse izvoare de informație, ziare, broșuri, blogguri, caută cu disperare sfaturile experților nutriționiști, psihologi”.

Calea cea bună care duce la vindecarea sufletului este „îndrepatrea vieții după poruncile lui Dumnezeu”.

 

Rugăciune pentru izbăvirea de depresie

Stăpâne Mult-Milostive, Doamne Iisuse Hristoase, Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, vino şi vindecă-mă şi pe mine, netrebnicul robul Tău.

M-am îndepărtat de Tine, am rănit Bunătatea şi Iubirea Ta, am păcătuit la cer şi înaintea Ta, toate fărădelegile le-am săvârşit şi stau lipsit de toată virtutea şi sănătatea. Trupul meu a slăbănogit, sufletul meu s-a umplut de răutate, duhul meu a slăbit, voinţa mea s-a stricat, toate se îneacă şi suferă înlăuntrul meu.

Izbăveşte-mă, Doamne, de toată apăsarea sufletească prin care trec cu dreptate şi pe care au pricinuit-o multele mele păcate. Eu sunt cel care am greşit pentru această pustiire şi pieire a sufletului meu. Egoismul m-a stăpânit, nepăsarea m-a înrobit, lenevirea m-a apropiat de ceasul morţii.

Iartă-mă, Doamne, şi vindecă netrebnicul meu suflet, îndepărtează de la mine duhul cel viclean care-mi aduce această nepăsare nesuferită a sufletului şi a trupului. Alungă greutatea din inima mea. Slobozeşte-mi sufletul şi trupul de akedie, de deznădejde, de moarte. Eu de bunăvoie le-am adus în sufletul meu pe toate acestea.

Iartă-mi, Doamne, mulţimea păcatelor, vindecă-mi greutatea patimilor. Fă, Doamne, ca să nu te mai întristez cu păcatele şi cu patimile care lucrează înlăuntrul meu. Ridică de la mine laţul cel greu al păcatului. Indepărtează-l de la mine pentru totdeauna pe vrăjmaşul şi potrivnicul.

Adu odihnă, Doamne, în viaţa şi sufletul meu. Curăţeşte-mă de toată întinăciunea trupului şi a duhului. Dacă este cu putinţă, scapă-mă de duhurile viclene care-mi aduc întuneric şi beznă, deznădejde şi chinuri. Ridică-mă din patul durerii şi din aşternutul chinuirii. Apăsarea şi frica şi înrobirea gândurilor mele să nu mă mai cuprindă nicicând, dacă aceasta este, Doamne, voia Ta, aşa încât bucurându-mă şi veselindu-mă să Te slăvesc, să Te laud şi să cânt Milostivirea Ta, să-L preamăresc pe Părintele şi pe Preasfântul Duh, pe Mângâietorul tuturor oamenilor, acum şi pururea şi în vecii vecilor.

Miluieşte-mă, Doamne, şi iartă-mă pe mine cel apăsat şi suferind sufleteşte şi trupeşte, Tu, Care eşti Bucuria şi Lumina şi învierea şi Pastele desfătării noastre, Tu Care ne-ai făgăduit „nu Mă voi depărta de tine, nici nu te voi părăsi”, Tu, Cel Care Te-ai pogorât până la „vistieriile iadului”, căutând oaia cea pierdută, adică pe mine. Miluieşte-mă, Doamne, pentru rugăciunile Preacuratei, Preabinecuvântatei Maicii Tale, Bucuria noastră a tuturor oamenilor şi a tuturor Sfinţilor. Amin!

Surse:

1. Sava Aghioritul, Patimi si depresie. Ce este şi cum se vindecă depresia: https://www.crestinortodox.ro/rugaciuni/rugaciune-pentru-depresie-148811.html

2. Cuvantul Ortodox, Parintele Ioan Buliga: ROBIA DIN IADUL DEPRESIEI: http://www.cuvantul-ortodox.ro/depresia/

3. Ziarul Lumina, Depresia, păcatul şi boala secolului XXI: http://ziarullumina.ro/depresia-pacatul-si-boala-secolului-xxi-65810.html

Cautari:
    rugaciune pt depresie |

Citeşte mai multe despre:

Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.