14 REGULI de mers la Biserică – Părintele Cleopa

Biserica este casa lui Dumnezeu și locul sălășluirii Duhului Sfânt. În acest locaș se simte cel mai intens prezența lui Dumnezeu, de aceea nu ne putem comporta oricum atunci când ne aflăm în Biserică.

Părintele Ilie Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria ne aduce în atenție cele mai importante reguli de mers la biserică, pe care orice creștin ar trebui să le cunoască și să le respecte.

14 reguli de mers la Biserica Parintele Cleopa

Se numesc reguli de bună-cuviință, și au fost alcătuite conform canoanelor rânduite de Sfinții Părinți.

1. Să-ți ceri iertare de la toți

Înainte de a pleca la Biserică, este bine să ne cerem iertare de la toți cei din casă. Se obișnuiește ca și la Biserică odată ajunși, creștinii să se ierte unul cu altul și să se sărute.

2. Adu un mic dar la Sfântul Altar

Când mergem la Biserică, este bine să scriem un pomelnic pentru cei vii și unul pentru cei adormiți, și să punem un bănuț, sau să cumpărăm lumânări mari pentru Sfântul Altar. Se pot aduce și alte daruri, precum vin liturgic, tămâie, cărbune, prescuri.

„Că prin acel mic dar care-l duci tu la biserică se binecuvântează toată averea ta, căci îl dai jertfă lui Dumnezeu”.

3. Să ajungi mai devreme la Biserică

Se cuvine să ne sculăm mai de dimineață atunci când vrem să mergem la biserică, pentru a ajunge la Utrenie și a prinde Evanghelia Învierii și Doxologia.

Dacă ajungem mai devreme, avem mai mul timp să ne închinăm în liniște la icoane, fără să deranjăm slujba.

4. Unde să stai în Biserică

A patra regulă canonică spune că bărbații trebuie să stea în partea dreaptă, iar femeile în partea stângă. Se cuvine de asemenea ca cei mai în vârstă să stea în față, iar cei mai tineri în spate.

Culoarul din mijloc trebuie să rămână liberi, pentru a facilita accesul tuturor celor care merg să se închine în față sau a celor care vor să iasă afară din binecuvântate pricini.

5. Nu vorbiți în timpul slujbei

Canoanele spun că este mare păcat să vorbești în Biserică. Dacă totuși ești obligat să spui ceva, nu vorbi tare, ci în șoaptă, ori prin semne discrete.

6. Nu plecați înainte de sfârșitul slujbei

Foarte mulți creștini părăsesc Biserica după Tatăl nostru sau în alt moment al slujbei, înainte de final. Nu este bine să ieșim înainte de sfârșit, decât dacă apare ceva urgent.

„Dacă ieși înainte de terminarea Liturghiei ești asemenea cu Iuda, care a ieșit de la Cina de Taină, unde erau la masă Mântuitorul cu Apostolii și s-a dus și L-a vândut pe Hristos”. Acestea sunt interpretările Sfântului Ioan Gură de Aur.

7. Nu sărutați sfinții din icoane pe față

Dacă un sfânt este zugrăvit în picioare, se cuvine să îi sărutăm picioarele. Dacă este pictat doar pe jumătate sau doar chipul, vom săruta icoana într-o parte.

8. Nu vă mai foiți în Biserică după începerea Liturghiei

Este indicat să aducem pomelnicul și darul la Altar înainte de începerea Sfintei Liturghii, pentru a nu întrerupe slujba.

„După ce dă preotul binecuvântare de Sfânta Liturghie, nimeni nu mai are voie să se închine la icoane în biserică, sau să mai ducă daruri la altar, că este mare păcat”.

Fiecare trebuie să își ocupe un loc în biserică și să stea liniștit, ascultând slujba cu atenție.

„Chiar de-ai venit cu un dar în biserică, cu lumânare și cu prescură, le dai la urmă. Căci din timpul acela preotul intră în Sfânta Liturghie și nu mai are timp să ia darul. Că dacă te duci și el se oprește de la Liturghie, îi rămân o mulțime de rugăciuni și are păcat”.

9. Când trebuie să stăm în genunchi

Există câteva momente importante în Liturghie la care trebuie să ne așezăm în genunchi: la prefacerea Darurilor, când strana cântă „Pe Tine Te lăudăm, pe Tine Te binecuvântăm…”

Se mai stă în genunchi la Axionul Maicii Domnului și la Tatăl nostru. Se poate sta și la Evanghelie, dar nu-i obligatoriu.

10. Cei care se împărtășesc trebuie să-și citească rugăciunile

Nimeni nu trebuie să se împărtășească fără să-și citească rugăciunile rânduite înainte de Împărtășanie, precum și rugăciunile de mulțumire după primirea Preacuratelor Taine ale Mântuitorului.

Nu mai sărutați mâna preotului, nici icoanele, după ce vă împărtășiți, decât după ce stați la masă.

Nu este bine să scuipi 3 zile după ce te-ai împărtășit. Dar măcar până a doua zi.

Cei căsătoriți trebuie să se oprească de la relațiile trupești cel puțin 3 zile înainte de Împărtășanie, și să țină încă 2 zile după ce s-au împărtășit.

Posturile trebuie petrecute deplin în curăție trupească.

11. Cel care merge la biserică trebuie să ia anaforă pentru cei de acasă

Părintele Cleopa spune foarte frumos că cel care merge la biserică dintr-o casă se numește „apostolul familiei”. El trebuie să ducă anaforă pentru toți cei din casă, iar aceia trebuie să-l aștepte fără să mănânce ceva.

Anafora „ține locul Preacuratelor Taine pentru cei care nu pot să se împărtășească”.

Este bine de știut că nu se face mâncare în duminici și sărbători în vremea Sfintei Liturghii. După slujbă se poate găti, doar în cazuri de mare nevoie.

12. Când și cum se iese din biserică

Părintele Cleopa spune că se poate ieși din biserică după ce preotul rostește sfârșitul Liturghii. Creștinii trebuie să facă trei închinăciuni și apoi să meargă la casele lor. Să nu se oprească nicăieri, la crâșmă sau la distracții.

„A început cu Dumnezeu și termină cu diavolul. Deci, de la ușa bisericii, du-te direct acasă!”

13. Să le povestim celor din casă despre Liturghie

Cel care merge la biserică, să le povestească celor din casă ce s-a citit la Apostol și la Evanghelie, despre ce a fost predica.

14. Odihna după slujbă și cercetarea bolnavilor

Este indicat ca după slujbă să stai la masă și să te odihnești două ore. În duminici și sărbători este bine să cercetăm pe cei bolnavi și pe cei săraci, ajutându-i după putere, fie cu un dar, fie cu un cuvânt sau c-o mângâiere.

______________________

Sursă: Arhimandrit Cleopa Ilie: http://ortodox.md/14-reguli-pentru-mergerea-la-biserica-daca-vreti-sa-fiti-fii-cu-adevarat-ai-bisericii-lui-hristos/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.