Nu ne putem MÂNTUI dacă nu ne IUBIM, dacă nu ne IERTĂM, dacă nu ne AJUTĂM unii pe alții

Părintele Ilie Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria a fost întrebat odată ce sfaturi deosebite le dă ucenicilor săi, pe care i-a crescut duhovnicește.

Părintele Cleopa a fost un mare nevoitor. A avut o viață austeră, petrecând în mult post și rugăciune. Deși era de așteptat să le recomande același stil de viață, bazată de înfrânare și nevoință ascetică, le-a spus să ca mai mult decât orice, să păzească dragostea.

Fara dragoste nu ne putem mantui

 

„Să rămână în dragostea lui Hristos și să se iubească unii pe alții, cu dragostea cu care i-am iubit și eu. Apoi, să ajute și ei pe alții la alții la mântuire, să rămână sub ascultare în Biserica Ortodoxă […]”.

În afara Bisericii și a dragostei nu există mântuire. Oricât de multe și mari nevoințe am face, dacă nu avem dragoste, nu ne vor folosi la nimic.

„Să nu uite ucenicii mei că oricâtă știință, avere și cinste am avea, oricâtă rugăciune și nevoință am face, nu ne putem mântui dacă nu ne iubim, dacă nu ne iertăm și dacă nu ne ajutăm unii pe alții, că „Dumnezeu este dragoste”.

Dragostea ne este de folos atât pentru viața pământească, pentru că ea ne dă pace și odihnă sufletului, cât mai ales pentru viața veșnică, pentru că prin ea dobândim mântuirea.

Pe fiecare om care vine la noi trebuie să-l primim ca pe Hristos Însuși, și așa vom păzi dragostea. Să ne silim ca nimeni să nu plece de la noi trist sau neajutat. Cele ce avem să le împărțim cu semenii noștri, iar dragostea să o oferim necontenit.

Dragostea este dar de la Dumnezeu și ea se oferă tot în dar, fără a nădăjdui nimic în schimb. Nu trebuie să așteptăm să ne iubească alții ca să îi iubim și noi. Pe noi ne iubește Dumnezeu mai mult decât oricine pe lumea aceasta, și de aceea nu trebuie să mai așteptăm iubire de la nimeni. Această dragoste pe care o primim de la Dumnezeu trebuie să o răspândim și să o dăm și celor care poate nu sunt conștienți că o au.

Sursă: Altarul Credinței, din Arhimandrit Ilie Cleopa, Ne vorbește Părintele Cleopa, Ediția a doua, Vol. V, Editura Mănăstirea Sihăstria, Vânători-Neamț, 2004, pp. 140-141: http://altarulcredintei.md/oricata-rugaciune-si-nevointa-am-face-nu-ne-putem-mantui-daca-nu-ne-iubim/

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.