Vai de omul care uită când Dumnezeu îi face un bine – Părintele Cleopa

Cât de mult ar trebui să îl iubească oamenii pe Dumnezeu, spunea Părintele Ilie Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria.

Dumnezeu este iubire. Sfânta Treime este iubire nemărginită, arătată nouă, și de aceea și noi trebuie să răspundem cu deplină recunoștință la toate darurile pe care le primim de la Dumnezeu.

Multumire

„Vai de omul acela care, atunci când Dumnezeu îi face un bine, Îl uită pe Dumnezeu! Fericit și de trei ori fericit este creștinul care mulțumește lui Dumnezeu în toată vremea pentru binefacerile Lui!”

Nimic nu am putea face fără ajutorul lui Dumnezeu. De aceea, când ajutorul Lui este mai mult decât evident, de pildă, când ne ajută să construim o casă, să întemeiem o familie, să luăm un examen, să trecem de o operație grea, se cuvine să aducem mulțumire lui Dumnezeu.

Cum putem face aceasta? Popoarele biblice aduceau jertfe și arderi de tot lui Dumnezeu, din avuția lor, din roadele câmpului, din animale.

Noi astăzi putem solicita preotului să citească la sfârșitul Sfintei Liturghii o rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite și să binecuvânteze ofrandele pe care le aducem în semn de mulțumire (fructe, colac, vin, lumânări, ulei, făină).

„Când îți ajută Dumnezeu să faci un gard, o fântână, un grajd, o casă, o punte, să măriți o fată, să însori un băiat, să iei un examen, să-ți reușească o operație, totdeauna să-I aduci lui Dumnezeu jertfă de mulțumire și să-I mulțumești din toată inima, căci prin aceasta Îl pleci pe Dumnezeu să-ți facă mai mare bine în viitor”.

Iată cum, mulțumind lui Dumnezeu, ne învrednicim de un bine și mai mare, pentru că lui Dumnezeu plăcută foarte îi este inima mulțumitoare, înfrântă și smerită.

Să luăm pildă de la acel lepros curățit de Mântuitorul Hristos, care din toți cei zece vindecați, doar el s-a întors să mulțumească Domnului că l-a făcut sănătos. Când a văzut că trupul lui s-a curățit de lepră, s-a umplut de bucurie și primul sentiment a fost acela de recunoștință și dragoste față de Cel Care i-a oferit în dar vindecarea.

Dumnezeu pe toate le-a făcut „bune foarte” și ni le-a dăruit spre folosul trupului și al sufletului. Aerul, apa, roadele câmpului, odihna, toate ne sunt oferite în mod gratuit.

Iar cel cu adevărat credincios Domnului său se arată atunci când mulțumește chiar și în vreme de lipsă, necaz și boală. Întotdeauna avem un motiv să mulțumim lui Dumnezeu, fie că suntem sănătoși sau nu, îndestulați sau nu, împliniți sau nu, pentru că întotdeauna cineva este mai rău decât noi și suferă mai mult, și pentru că Dumnezeu ne poartă de grijă și ne ajută chiar și atunci când noi nu ne mai amintim de El.

Sursă: Altarul Credinței, Din Arhimandrit Cleopa Ilie, Îndrumări duhovniceşti pentru vremelnicie şi veşnicie, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2004, p. 234: http://altarulcredintei.md/nu-uita-sa-multumesti-vei-primi-si-mai-mult/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.