Cum să luptăm cu DESCURAJAREA, cauza tulburărilor psihologice – Părintele Iosif Vatopedinul

„Prin deznădejde se destramă universul duhovnicesc al omului. Se destramă logica omenească. Și atunci mergem la psihologi să ne dea pastile de calmare”.

Dacă nu ne vom lupta cu descurajarea va veni întristarea adâncă, apoi deznădejdeaCei care persistă în aceste stări cad ușor pradă tulburărilor psihologice. Motivul real al problemelor psihologice este deznădejdea.

Mulți oameni se descurajează când văd că fac greșeli și păcătuiesc în fiecare zi, în fiecare ceas. Atunci vine diavolul să face pe-a judecătorul. Ne aduce înainte faptele noastre rele și seamănă gânduri de mâhnire și întristare.

„De atâtea ori v-am spus să aveți bărbăție, să vă ridicați!”

Cum ne putem ridica? Prin spovedanie și împărtășanie. Prin mărturisirea gândurilor la preotul duhovnic, care aduce slobozirea de ele.

Voi merge acum la duhovnicul meu și mă voi spovedi. A venit Fiul Dumnezeului Celui Viu aici să mă înfieze pe mine și tu îmi faci pe judecătorul? Așa să vă luptați cu descurajarea!

Curajul este puterea principală a sufletului, este energia! Așa cum este curentul sau combustibilul! De aceea, de ce să ne pierdem curajul? Greșim într-adevăr, dar există oameni fără de păcat?”

Să nu primim gândurile de deznădejde pe care ni le aduce vrăjmașul. Să ne judecăm noi singuri, cu nădejde, și așa vom scăpa și de „judecata” celui rău, și de judecata lui Dumnezeu.

„Mă întorc de multe ori către Hristos și mă judec pe mine însumi și spun: „Preabunule, milioane de oameni ce s-au pocăit, nu numai că i-ai iertat, dar i-ai îmbrăcat și în haina sfințeniei și stau în jurul tronului Tău!

Prin curajul lor s-au sfințit? Nu prin harul Tău? Și eu sunt unul dintre ei. Stărui! Nu voi înceta să Îți bat la poartă! Îmi vei deschide! Tu ești Adevărul, ești Viața, ești Învierea! Așa vreau să vă luptați!”

Iată cât de mult poate nădejdea în Dumnezeu și curajul de a ne mărturisi Domnului și a pune început bun vieții. Avem nenumărate exemple de păcătoși care au ajuns în adâncul pierzării, dar prin pocăința lor s-au ridicat și s-au îndreptat.

„Nu numai că și-au biruit păcătoșenia, dar s-au sfințit și s-au unit cu ceata sfinților, devenind una cu ei.

____________________________________________________________________________________________________

Sursă: Ortodoxia Tinerilor, Starețul Iosif Vatopedinul – Descurajarea este cauza problemelor psihologice! https://ortodoxiatinerilor.ro/fapte-rele/deznadejdea-disperarea-sinuciderea/22307-staretul-iosif-vatopedinul-descurajarea-este-cauza-problemelor-psihologice

 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.