Lipsa de fier (anemia) – simptome, valori normale, surse naturale
Organismul nostru are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină sau globule roşii (eritrocite).
Acestea sunt responsabile cu transportarea oxigenului de la plămân în toate celulele din corpul nostru.
Când corpul nu deţine sau nu asimilează suficient fier, se instalează anemia feriprivă.
Cuprins
Valorile normale ale fierului
– Bărbaţi = 0,90-1,50 mg/l (90-150 ug sau gamma/100 ml)
– Femei = 0,8 – 1,40 mg/l (80 – 140 ug sau gamma/100 ml).
Cine este predispus la anemie?
Femeile tinere. Deficitul de fier este unul din cele mai frecvente simptome care apar la femeile tinere, sau la cele care au un ciclu menstrual abundent. În acest caz se pierde foarte mult fier din sânge.
Bebeluşii şi copiii. Cel mai mult însă apare lispa de fier la bebeluşi mai mici de 2 ani sau la copiii mai mici de 5 ani. Mai mult, această carenţă le poate afecta pe femeile însărcinate, când perioada de reproducere cere mai multă cantitate de fier.
Bolnavii de rinichi. Cei care suferă de insuficienţă renală sunt de asemenea mai predispuşi la anemie. Tensiunea arterială mare sau diabetul zaharat pot împiedica producţia de globule roşii a rinichilor.
Cauzele anemiei sau lipsei de fier
Anemia prin deficitul de fier poate surveni din foarte multe motive:
• Sângerări menstruale abundente
• Sângerări nazale, din căile urinare sau genitale, hemoragii în ulcer gastroduodenal, cancer, hemoroizi sau în administrarea frecventă de aspirină
• Bolile de stomac şi de intestin – reduc absorbţia fierului în organism
Lipsa de fier din alimentaţie
• Un regim alimentar deficitar, sărac în vitamine şi minerale
• Absorţia mică de fier a corpului
• Deficienţă de vitamina ASimptomele lipsei de fier
Nu întotdeauna anemiile feriprive provoacă simptome vizibile.
Există cazuri de anemii uşoare care pot trece cu totul neobservate.
Dacă lipsa de fier din organism este majoră, pot apărea următoarele semne şi simptome:
• Slăbiciune, moleşeală, lipsa rezistenţei la efort fizic sau psihic
• Ameţeală, respiraţie grea (dispnee)
• Dureri de cap (cefalee)
• Tahicardie (bătăi ale inimii rapide, în diferite zone ale corpului)
• Stare irascibilă, anxioasă
• Dificultăţi de concentrare
• Ten palid, unghii fragile, buze crăpate
• Căderea păruluiExcesul de fier
Suplimentele de fier nu se iau „după ureche” niciodată.
Trebuie consulat un medic pentru recomandarea unei doze optime de fier.
Excesul de fier, supradozajul sau dministrarea improprie a acestui mineral poate duce la îmbolnăvirea organelor interne, sau poate fi chiar fatal.
Surse naturale de fier
– Seminţe: seminţe de susan, seminţe de mac, seminţe de in
– Cereale: fasole boabe, linte, boabe de mei, germeni de grâu, năut, soia, floarea soarelui, orez, orz, secară, hrişcă
– Fructe uscate: nuci, nuci caju, alune, suc de prune
– Legume cu frunze verzi: fasole verde, broccoli, pătrunjel, usturoi, ştevie, salată, ţelină, praz, fenicul, varză, sparanghel
– Verdeţuri: fasole uscată, mazăre verde, varză, spanac, broccoli
– Lactate integrale, ou (gălbenuş)
– Drojdie de bere – conţine cea mai mare cantitate de fier
– Carne: carnea roşie de vită, carnea de curcan, ficatul de pui, de vită, de porc, scoici, stridii, sardine
Absorbiţa fierului în organism este influenţată de o serie de alte alimente. De pildă, ceaiurile, dulciurile şi sucurile carbogazoase pot împiedica asminilarea fierului.
Netratată la timp, anemia prin deficit de fier poate duce la:
– scăderea imunităţii, afecţiuni cardiace, avort spontan, tulburări de creştere şi dezvoltare la copii.
Mi-am adus aminte de o femeie care la sfatul unui specialist de a adăuga fier plantelor,a fiert 1 kg.de cuie și zeama rezultată a pus-o la flori.