Cafeaua, turmericul, unele ceaiuri și condimente blochează absorbția fierului în intestin
√ Articol bazat pe studii științifice
Unul din dezavantajele consumului de cafea și ceaiuri este scăderea absorbției fierului.
Dacă luați suplimente cu fier sau țineți un regim alimentar de creștere a fierului din sânge, este foarte important să evitați alimentele care interferează cu asimilarea acestui element.
Cuprins
Cafeaua inhibă absorbția fierului cu 39% iar ceaiul cu 64%
Studiile au arătat că efectul inhibitor al ceaiului verde este cuprins între 26% și 99%.
O ceașcă de cafea inhibă absorbția fierului dintr-un hamburger cu 39%, în timp ce o ceașcă de ceai verde are un efect inhibitor de 64%.
Cu cât mai „tare” este cafeaua sau ceaiul, cu atât mai mare va fi blocajul fierului. De pildă, dacă dublați cantitatea de cafea instant folosită la prepararea acestei băuturi, riscul de blocare a absorbției fierului crește cu 45%.
Cel mai bun moment pentru a bea cafea și ceai
Pentru a nu afecta asimilarea fierului, evitați să beți ceaiurile și cafeaua în timpul mesei. Un studiu a arătat că cel mai bun moment pentru a bea cafeaua este între mese.
Când cafeaua a fost servită cu o oră înainte de masă, nu au apărut probleme la asimilarea fierului. Efectul inhibitor a apărut atunci când cafeaua a fost consumată la o oră după masă. Acest efect se explică prin faptul că golirea stomacului de mâncarea ingerată durează circa 2 ore.
Dacă totuși consumați cafeaua sau ceaiul în timp ce luați masa, includeți alimente care favorizează asimilarea fierului la nivel intestinal. Puneți în farfurie alimente bogate în vitamina C. De exemplu, sucul de portocală crește absorbția fierului de 2,5 ori.
Ceaiuri și alimente care reduc asimilarea fierului în intestin
Dintre ceaiurile și băuturile cu cel mai mare impact asupra fierului fac parte:
- ceaiul verde
- ceaiul negru
- ceaiul de mentă
- ceaiul de mușețel
- ceaiul de tei
- ceaiul de verbină
- ciocolata caldă (ciocolata și cacaua)
Dacă aveți niveluri scăzute de fier, evitați consumul acestor băuturi în timpul meselor.
Citește și – 10 alimente care au mai mult fier decât carnea
De fapt, toate plantele bogate în polifenoli reduc biodisponibilitatea fierului. Din categoria acestora fac parte unele condimente, precum ardeiul iute, usturoiul și șalota.
Turmericul consumat pe termen lung poate provoca anemie
Un studiu a raportat un caz de anemie feriprivă provocată de doze mari de turmeric. Este vorba despre un medic care a luat capsule cu extract de turmeric (538 mg/zi), timp de 6 luni pentru a reduce inflamația și durerile de osteoartrită.
Cu siguranță a scăpat de dureri, dar s-a ales în schimb cu o anemie. Nivelul hemoglobinei și feritinei au revenit la normal la 2 săptămâni după ce medicul a încetat să mai consume turmeric.
Citește și – Ce să mănânci dacă ai anemie sau lipsă de fier – alimente recomandate de nutriționiști
Dacă aveți anemie prin deficit de fier sau sunteți în categoria de risc, consumați ceaiurile din plante și cafeaua cu cel puțin o oră înainte de masă.
Surse articol:
1. Tuntipopipat S, Zeder C, Siriprapa P, Charoenkiatkul S. Inhibitory effects of spices and herbs on iron availability. Int J Food Sci Nutr. 2009;60 Suppl 1:43-55. doi: 10.1080/09637480802084844. Epub 2008 Jul 4. PMID: 18651292.
2. Nutrition Facts.org, Does coffee inhibit iron absorption? What are the effects of having too much iron? https://www.youtube.com/watch?v=h5xkl0bHy_o&ab_channel=NutritionFacts.org