Ulei de busuioc – preparare și beneficii

Busuiocul – considerat iarba regilor şi planta sfinţeniei, are o aroma proaspătă şi concentrată cu efecte stimulatoare puternice asupra respiraţiei, stomacului, sângelui şi sistemului nervos.

Beneficiile de sănătate ale uleiului de busuioc au în vedere tratarea stărilor de greaţă, indigestie, constipaţie, probleme respiratorii sau diabet.

Busuioc

Busuioc  (Ocimum basilicum)

Ulei de busuioc – proprietăţi

Uleiul de busuioc conţine Vitamina A, calciu, fier, magneziu şi potasiu. Frunzele şi seminţele busuiocului sint cele mai importante componente folosite în scop medicinal.

Uleiul esenţial de busuioc a devenit prima dată celebru în Europa, apoi în regiunile orientale ale Asiei Centrale, de Sud-Est şi Indiei. În scopuri culinare, uleiul de busuioc a fost utilizate prima dată în zonele mediteraneene.

Chiar şi astăzi, el este un ingredient activ principal al multor reţete italiene, în special pesto, paste sau salate.

Încă din vremea culturilor antice – medicina indiană şi ayurveda, uleiul de busuioc era întrebuinţat în scopuri terapeutice, pentru tratarea tusei, a problemelor digestive şi a bolilor de piele.

Induce o stare de pace afectivă 

Pentru eliminarea tensiunii nervoase, a anxietăţii, oboselii metale sau migrenelor, se recomandă aromaterapia cu ulei esenţial de busuioc. Are un efect revigorant şi poate fi utilizat inclusiv pentru depresie, melancolie sau oboseală matinală. Uleiul de busuioc creşte capacitatea de concentrare şi dă mai multă claritate minţii.

Uleiul de busuioc are o acţiune benefică şi asupra glandei tiroide, prin stimularea echilibrului metabolic şi reglarea greutăţii.

Răceală, afecţiuni respiratorii

În caz de gripă, răceală, febră şi alte simptome asociate, se poate folosi ulei de busuioc cu încredere. Acesta are efecte antispastice, şi poate fi utilizat inclusiv în caz de tuse convulsivă. Mai mult, uleiul de busuioc este un remediu larg recomandat pentru astm, bronşită şi infecţii ale sinusurilor.

Calmant pentru sistemul digestiv

Uleiul de busuioc este un bun stimulent al metabolismului şi un bun tonic digestiv. Datorită proprietăţilor carminative, acesta este utilizat pentru tratareaa indigestiei, constipaiei, crampelor stomacale şi balonare. Uleiul de busuioc oferă ajutor imediat în caz de gaze în stomac şi intestine. Este de asemenea un leac bun pentru colici şi dureri intestinale şi are efecte anti-vomitive eficiente. De aceea se recomandă în cazurile de rău de maşină sau rău de mişcare în general.

Infecţii virale, urinare, ale pielii

Poate fi folosit pentru tratarea celor mai diverse tipuri de infecţii: de la cele cauzate de tăieturi, răni şi boli ale pielii, până la infecţii ale vezicii urinare. Acest efect se datorează proprietăţilor sale antibacteriene. De asemenea, este bun pentru infecţii virale.

Busuioc (

Busuioc (Ocimum basilicum)

Ameliorează durerile

Datorită efectului analgezic, uleiul de busuioc poate alina durerile în mod natural. Prin urmare, poate fi util în dureri de cap, contuzii, răni, arsuri, cicatrici, artrită, leziuni sportive sau entorse. Are de asemenea efecte bune asupra calmării ochilor injectaţi.

Ulei de busuioc pentru piele

Uleiul esential de busuioc poate fi folosit topic la masajul pielii. Stimulează circulaţia sângelui, revigorează pielea obosită şi îi dă un luciu natural. Aceleaşi efecte benefice are şi asupra părului.

Din acest motiv, uleiul de busuioc este un ingredient des incorporat în produse cosmetice şi de îngrijire a pielii. Poate fi aplicat pe piele pentru acnee şi infecţii cutanate.

Uleiul de busuioc este de asemenea un tratament bun pentru mâncărimile produse de muşcăturile şi înţepăturile de albine, insecte şi chiar șerpi.

Reţetă ulei de busuioc 

Se pun la opărit 100 g de frunze de busuioc 15 minute, în apă clocotită. Se scurg bine, se pun apoi în apă rece şi se scurg din nou foarte bine. Se mărunţesc pe tocător şi se amestecă cu 500 ml de ulei de măsline. Se acoperă vasul şi se dă la frigider 2 zile. Se strecoară fin şi se depozitează în sticle închise ermetic. Uleiul de busuioc are termen de valabilitate 30 de zile.

Se asociază bine cu alte uleiuri esenţiale de: bergamotă, salvie, lămâie, tei, muşcată, isop, eucalipt, ienupar, maghiran, rozmarin, melisă sau lavandă.

Se iau câte 3 picături de ulei de busuioc, diluate într-o linguriţă de miere (sau de apă), de 2-4 ori pe zi. Se pot face  cure de 5-14 zile.

Ulei de busuioc – precauţii

Busuiocul, sub orice formă, trebuie evitat pe perioada sarcinii şi a alăptării. Nu este recomandat copiilor sub 3 ani. Pentru utilizare internă, se recomandă consultarea medicului sau farmacistului.

Citeşte mai multe despre:

5 comentarii

  1. cum se administreaza intern uleiul de busuioc , cite picaturi si pentru cit timp ?????????

  2. da, cum se administreaza?

  3. Pentru uleiul de busuioc în miere sunt următoarele doze:

    – astenie, depresie – o monodoză dimineaţa de preferinţă pe stomacul gol
    – bronşită, gripă – o monodoză de 3 ori pe zi
    – cistită colibacilară – o monodoză la intervale de 8 ore timp de 5-7 zile
    – infecţii ale tubului digestiv – o monodoză de 3 ori pe zi
    – spasme gastrice, spasme intestinale – o monodoză administrată pe stomacul gol
    – andropauză prematură, prostatită, tulburări de dinamică sexuală – o monodoză de 4 ori pe zi pe stomacul gol
    – tulburări circulatorii, circulaţie periferică deficitară, oboseală, astenie psihică şi fizică, neurastenie o monodoză de 2-3 ori pe zi.

    Copii 5-12 ani: câte o monodoză odată pe zi, diluată în 50 ml apă, sau la recomandarea medicului.

    Mai multe informatii despre acest produs aici:

  4. nu se poate face si in casa ulei de busuioc?

  5. Se iau câte 3 picături dizolvate într-o linguriţă de miere (sau de apă), de 2-4 ori pe zi, în cure de 5-14 zile.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.