Semințele „magice” cu care să îți începi ziua (constipație, diabet, imunitate scăzută, obezitate, aciditate, psoriazis)
Luke Coutinho – antrenor în medicina integrativă și a stilului de viață – consideră semințele de busuioc a fi miraculoase.
Acestea fac minuni pentru pacienții cu diabet, aciditate, arsuri la stomac, constipație, psoriazis, imunitate scăzută sau obezitate, spune specialistul.
Cuprins
Semințele de busuioc abundă în nutrienți
Semințele de busuioc sunt folosite în India și alte țări pe post de condiment, dar și pentru creșterea plantelor de busuioc. Seamănă foarte mult cu semințele de chia. Se găsesc și la noi, mai ales în mediul online.
Sunt foarte mici, dar extrem de bogate în nutrienți. Conțin proteine, carbohidrați, grăsimi, fibre, minerale și antioxidanți.
Sunt surse excelente de Omega-3 (acid alfa-linoleic), calciu, fier, cupru, mangan, potasiu, magneziu, vitamina C, vitamina E, vitamina K, acid folic, polifenoli și flavonoide.
Mai puțin de o linguriță de semințe de busuioc conțin mai multe fibre decât un bol de salată verde. Iată de ce Luke Coutinho crede că atât persoanele cu anumite afecțiuni, cât și cele sănătoase ar trebui să consume zilnic aceste semințe.
Cresc sațietatea și rata metabolică
În India se consumă o băutură din apă și semințe de busuioc. Este extraordinar de bună pentru menținerea sațietății mai mult timp, datorită conținutului bogat în fibre.
La fel ca semințele de in și semințele de chia, se umflă atunci când le punem în apă. Acest efect se datorează membranei gelatinoase albe care le înconjoară.
Administrată cu 30 de minute înainte de masa de prânz sau de cină, crește sațietatea și reduce senzația de foame în cursul zilei. Din acest motiv, semințele de busuioc ar trebui incluse în dieta celor care vor să slăbească.
Acidul alfa-linoleic pe care îl conțin sporesc activitatea metabolică și arderea grăsimii corporale. Aceste semințe sunt recomandate persoanelor care au un metabolism lent.
Curăță colonul și înlătură constipația
Luke Coutinho spune că semințele de busuioc sunt un curățitor excelent pentru colon. Fibrele lor au o acțiune mecanică, în sensul că în momentul în care trec prin colon, colectează excesul de materii fecale și le subțiază, ușurând eliminarea lor.
Semințele de busuioc conțin pectină. Această fibră solubilă are efecte prebiotice, adică modulează compoziția și metabolismul microbiomului intestinal.
Sunt deosebit de eficiente în constipații. În acest sens, Luke recomandă consumul unui pahar cu apă în care se pun 2 lingurițe de semințe de busuioc. Băutura se consumă seara sau dimineața pentru favorizarea scaunului.
Semințele de busuioc absorb lichidul din colon și pot provoca balonare sau deshidratare. De aceea este recomandat să creșteți aportul de apă în zilele în care consumați aceste semințe.
Reduc aciditatea stomacului și fierbințeala din corp
Un beneficiu important al acestor semințe este scăderea acidității gastrice. Apa cu semințe de busuioc este consumată cu precădere în perioada de vară, deoarece are un efect răcoritor profund.
Aceste semințe reduc fierbințeala corpului și calmează stomacul. Pot fi incluse în limonade, sucuri, milkshake-uri, smoothie-uri, lapte, iaurt, ceaiuri sau alte băuturi.
Diminuează creșterea zahărului din sânge după masă
Semințele de busuioc au efecte favorabile în diabetul 1 și 2. Fibrele pe care le conțin previn vârfurile glicemice.
Studiile au arătat că atunci când sunt consumate înainte de masă de către diabetici, nivelul zahărului din sânge nu crește atât de tare.
Semințele de busuioc ajută de asemenea la scăderea colesterolului, efect datorat tot fibrelor.
Tonic pentru creșterea imunității
Pentru creșterea imunității, puneți 1 lingură de semințe de busuioc la înmuiat în apă peste noapte. A doua zi dimineață, adăugați puțin suc de lămâie, ghimbir și miere și consumați lichidul. Acționează ca un tonic imunitar puternic. Mai ales în caz de răceli, dureri în gât, gripă.
Leac pentru eczeme și psoriazis
Pentru persoanele care au eczeme sau psoriazis, există o rețetă care dă rezultate bune. Se pun 2 linguri de ulei de cocos la topit într-un ibric.
Se adaugă semințe de busuioc măcinate. Se fierb un minut, după care se lasă la răcit. Pasta obținută se aplică direct pe zona de piele afectată de eczeme sau psoriazis. Tratamentul se face zilnic, timp de 10-20 de zile.
Infecții urinare, afecțiuni ginecologice
Apa cu semințe de busuioc curăță rinichii și vezica urinară și de aceea este utilă în infecțiile tractului urinar.
Datorită faptului că scad estrogenul din corp, semințele de busuioc sunt recomandate în afecțiunile cauzate de dominanța estrogenică.
Polifenolii și flavonoizii din semințele de busuioc au proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și anticancerigene. Aceștia reduc riscul de boli cardiovasculare și cancer.
Mod de utilizare
Doza recomandată de semințe de busuioc este de maxim 2 lingurițe pe zi.
Puneți semințele la înmuiat într-o sticlă cu 250 ml de apă și lăsați-le la înmuiat 15 minute, cât să se gelifice. Sorbiți băutura înainte sau după mese, în funcție de efectul dorit.
Citește și – Semințele de busuioc au beneficii impresionante – cum să le folosim
Precauții și contraindicații
Semințele de busuioc sunt contraindicate femeilor gravide și persoanelor cu cancere hormonale declanșate de excesul de estrogen.
Nu consumați aceste semințe în stare uscată, deoarece pot crește riscul de înecare. Hidratați-le în apă sau alte lichide.
Întrerupeți consumul lor cu 2 săptămâni înainte și după o intervenție chirurgicală, deoarece au efecte anticoagulante.
Surse articol:
1. Luke Coutinho, A magical seed you must try for acidity, heartburt, constipation, diabetes & more: https://www.youtube.com/watch?v=T2sy1wVa4Vw&ab_channel=LukeCoutinho
2. Dr. Prachi Garg, Know all about sabja seeds: health benefits, uses & side effects, PharmEasy: https://pharmeasy.in/blog/health-benefits-of-sabja-seeds/