Semințele de BUSUIOC au beneficii impresionante – cum să le folosim

Deși au beneficii importante pentru sănătate, semințele de busuioc sunt mai puțin cunoscute decât planta în sine.

Abia de curând au început să fie popularizate, însă utilizarea lor datează de mii de ani în medicina tradițională indiană (ayurveda) și chineză.

Seminte de busuioc

Seminte de busuioc: Edsel Little

SEMINȚE DE BUSUIOC – PROPRIETĂȚI

Seamănă cu semințele de chia din mai multe privințe. Sunt la fel de mici și devin gelatinoase când sunt înmuiate în apă. Au o formă ușor mai alungită și o culoare negricioasă. Sunt folosite în numeroase băuturi din țările asiatice, ca agent de îngroșare, și în scop terapeutic.

Semințele de busuioc au proprietăți antioxidante, antivirale, antibacteriene, antifungice, antispasmodice și anticancerigene.

Dintre compușii-cheie conținuți se remarcă antioxidanții (polifenoli, orientină, vicentină), proteinele, fibrelefierul și vitamina K.

_______________________________

SEMINȚE DE BUSUIOC – BENEFICII

Beneficiile semințelor de busuioc sunt diverse. Se remarcă în primul rând capacitatea lor de a îmbunătăți digestia. 

Semințele înmuiate în apă conțin fibre care dau sațietate și reduc apetitul. Prin acest mijloace ajută la scăderea în greutate.

Sunt de asemenea folosite pentru atenuarea crampelor stomacale, reducerea flatulenței, constipației și indigestieiAjută digestia prin faptul că atunci când sunt înmuiate în apă, învelișul exterior capătă o textură asemănătoare mucusului. Câteva studii au arătat că acest tip de fibră are efecte laxative.

Ajută la reglarea glicemiei și scăderea tensiunii arteriale. Potrivit Sutter Gould Medical Foundation, semințele de busuioc pot ajuta la control zahărului din sânge la persoanele care au diabet de tip 2. Un studiu realizat în Tailanda a arătat că semințele de busuioc pot reduce nivelurile de colesterol.

Semințele de busuioc au efecte răcoritoare, reduc stresul și inflamațiile. Îmbunătățesc vederea, susțin tăria oaselor și au beneficii pentru piele și păr. Totodată, pot preveni unele infecții.

În medicina tradițională, semințele de busuioc sunt folosite pentru reducerea simptomelor de răceală și gripă, tuse și astm.

Asemenea plantei, semințele de busuioc au efecte înviorătoare. Reduc oboseala mentală, depresia și migrenele.

Prin zdrobire, eliberează un ulei care poate fi folosit pentru tratarea rănilor, tăieturilor și infecțiilor pielii.

Datorită acțiunii lor antibacteriene, pot fi utile în infecțiile vezicii urinare și a infecțiilor vaginale.

Un studiu publicat în Journal of Bone Reports & Recommandations a arătat că beta-cariofilenul (un compus prezent în semințele de busuioc) are proprietăți antiinflamatoare și poate reduce durerile articulare.

_____________________________

MODURI DE UTILIZARE

Semințele de busuioc pot înlocui semințele de chia în diferite rețete, precum budinci. De altfel, semințele de busuioc absorb lichidele mai rapid decât chia, în circa 5 minute. Însă pentru a ajuta la eliberarea completă a enzimelor digestive, trebuie lăsate la înmuiat câteva ore.

– adăugați-le în băuturi (sucuri de fructe, lapte, ceaiuri, smoothie-uri)
– presărați-le în salate
– adăugați-le în sosuri
– amestecați-le cu iaurt sau fructe
– folosiți-le în deserturi ca agent de îngroșare

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’4801, 7582, 7022, 7194′ button=’Cumpără aici’]

Cel mai simplu și corect mod de a consuma aceste semințe este să adăugați 120 g de semințe într-un pahar cu apă. În scurt timp își vor mări volumul de 10 ori și vor elibera nutrienții importanți (antioxidanți, fibre).

_____________________________

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Persoanele care suferă de tulburări tiroidiene sau hormonale nu trebuie să consume aceste semințe fără sfatul medicului.

Semințele de busuioc pot avea un impact asupra estrogenului din corp, acest lucru fiind periculos mai ales pentru femeile însărcinate.

Din cauză că se umflă și creează o masă gelatinoasă, aceste semințe nu sunt recomandate persoanelor cu dificultăți de înghițire, copiilor și vârstnicilor.

Un pachet de semințe de busuioc de 180 de grame costă în jur de 30 de lei.

_____________________________

Bibliografie:
1. Organic Facts, 10 Amazing Basil Seeds Health Benefits & Uses: https://www.organicfacts.net/basil-seeds.html
2. Care2, Are Basil Seeds a New Superfood? https://www.care2.com/greenliving/are-basil-seeds-a-new-superfood.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.