ULEIUL esențial de ROZMARIN – DURERI, probleme RESPIRATORII, CIRCULATORII, OBOSEALĂ
Articol scris de Ana-Maria Postolache
Uleiurile esențiale au devenit foarte populare în ultima vreme, datorită faptului că sunt extracte concentrate din plante care au efecte terapeutice puternice.
Uleiul de rozmarin este cunoscut și utilizat în mod deosebit pentru capacitatea sa de a stimula creșterea părului, de a ameliora simptomele respiratorii, de a reduce durerile și de a îmbunătăți activitatea mentală.
Rozmarinul face parte din familia mentei, fiind înrudit cu busuiocul, lavandă și salvie. Este folosit încă din antichitate în scop culinar, terapeutic și cosmetic. Paracelsus considera că uleiul de rozmarin poate vindeca organe importante precum ficatul, inima și creierul.
Cuprins
Ulei esențial de rozmarin – beneficii
Uleiul esențial de rozmarin are numeroase întrebuințări în scop medicinal și cosmetic. Vă invităm să descoperiți cele mai importante beneficii:
• Beneficii la nivel digestiv
– indigestie
– flatulență
– crampe stomacale
– constipație
– balonare
– dispepsie
– inapetență
• Detoxifierea corpului
Studiile au arătat că uleiul esențial de rozmarin ajută la curățarea ficatului de toxine, contribuind la reglarea, producerea și eliberarea bilei – o parte esențială a procesului digestiv.
Prin faptul că crește cantitatea de bilă secretată din ficat, uleiul de rozmarin previne daunele la nivelul ficatului și îmbunătățește diferite probleme hepatice. Efectele sale protectoare asupra ficatului se datorează conținutului de antioxidanți.
• Îngrijirea părului
Ceaiul și uleiul de rozmarin sunt deseori incorporate în șampoane și loțiuni pentru tratarea căderii părului. Folosit cu regularitate, uleiul de rozmarin stimulează foliculii și ajută părul să crească mai lung și mai puternic. Totodată, se presupune că acest remediu încetinește căderea prematură a părului și albirea lui.
La pacienții cu alopecie, uleiul de rozmarin are efecte tonice remarcabile, mărind numărul de fire de păr crescute.
Masajul pielii capului cu ulei de rozmarin ajută la îndepărtarea mătreții și la hrănirea scalpului. Poate fi folosit în combinație cu ulei esențial de arbore de ceai (tea tree).
• Sănătatea orală
Efectele antimicrobiene ale rozmarinului sunt bine documentate. Uleiul esențial de rozmarin și compușii săi au fost testate împotriva bacteriilor orale cu rezultate bune. Prin acțiunea antibacteriană, uleiul esențial de rozmarin înlătură halena, previne gingivita, cariile dentare și formarea plăcii bacteriene dentare.
• Îmbunătățește funcția cognitivă
Uleiul esențial de rozmarin are efecte tonice notabile la nivel nervos și cognitiv. Studenții care îl folosesc în perioada examenelor pot constata o creștere a capacității de concentrare și de studiere.
Stimulează activitatea mentală și reduce oboseala psihică, uitarea și depresia. În surmenaj intelectual, inhalați ulei esențial de rozmarin. Unii cercetători explorează capacitatea acestuia de a încetini debutul bolii Alzheimer.
• Reduce nivelul stresului
Rozmarinul are efecte tonice și relaxante deopotrivă, fiind util în probleme diferite. De pildă, prin faptul că scade nivelul de cortizol din salivă, uleiul esențial de rozmarin reduce nivelul de stres.
Cortizolul este principalul hormon eliberat în condiții de stres. Creșterea nivelului de cortizol din sânge poate să apară din cauza stresului cronic sau a unei tulburări metabolice.
Un studiu de la Universitatea Meikai din Japonia a arătat că inhalarea uleiului esențial de rozmarin și de lavandă timp de 5 minute reduce semnificativ nivelurile de cortizol din saliva testată, putând ajuta la diminuarea consecințelor cauzate de stresul cronic. Același efect a fost obținut și prin folosirea uleiului sub formă de masaj.
• Stimulare imunitară
Același studiu citat mai sus a arătat că uleiul esențial de rozmarin folosit prin inhalare sau masaj a crescut semnificativ capacitatea corpului de combatere a radicalilor liberi. Acest lucru poate însemna că aromaterapia cu acest ulei poate ajuta la întărirea sistemului imunitar.
• Reduce durerile
Cercetătorii coreeni au descoperit că a presopunctura cu ulei esențial de rozmarin (cu sau fără ulei esențial de lavandă și mentă) a redus durerea de umăr cu 30% la pacienții care au supraviețuit unui accident vascular cerebral.
Un alt studiu a arătat că uleiul esențial de rozmarin are proprietăți antiinflamatoare și poate ameliora durerile (articulare, reumatice, musculare, dureri de cap).
• Util în afecțiunile respiratorii
Mirosul uleiului esențial de rozmarin reduce congestia gâtului și poate fi util în alergiile respiratorii, răceli, dureri în gât și gripă. Datorită efectelor sale antiseptice, poate fi folosit și în infecții respiratorii. Are totodată o acțiune antispasmodică, benefică în astmul bronșic.
• Potențial anticancer
Cercetătorii tunisieni au publicat un raport în Lipids in Health and Disease Journal în care au arătat că uleiul esențial de rozmarin poate avea un rol în tratarea bolilor asociate cu infecții cauzate de microorganisme sau de înmulțirea celulelor canceroase.
• Remediază problemele de circulație a sângelui
Uleiul esențial de rozmarin poate fi folosit sub formă de masaj pentru stimularea circulației sangvine, reducerea durerilor, ameliorarea simptomelor sindromului Raynaud (mâini și picioare reci).
• Beneficii pentru piele
Aplicat cu regularitate pe piele sau adăugat în loțiuni și creme, uleiul de rozmarin îmbunătățește hidratarea și elasticitatea pielii. Datorită efectelor antiseptice și antimicrobiene, poate fi util în eczeme, dermatită, ten gras sau acnee.
• Îmbunătățirea stării de spirit
Mirosirea uleiului esențial de rozmarin poate crește nivelul de energie. Aromaterapia poate îmbunătăți performanța cognitivă. Diluat și aplicat pe piele, mărește starea de vigilență, bună-dispoziție și dă un efect de revigorare în 20-25 de minute de la tratament.
• Alte beneficii:
– tulburări ale ciclului menstrual
– crampe menstruale
– afecțiuni biliare, intestinale, hepatice
– cataractă
– ulcer peptic
– leucemie
– pietre la rinichi
– cancer de colon, stomac, sân, plămâni (studii în curs)
Precauții și contraindicații
– poate produce reacții alergice (a se testa înainte de utilizare)
– poate provoca spasme și vărsături
– este contraindicat în sarcină, alăptare
– poate provoca avort sau dizabilități la făt
Atenție, nu toate uleiurile sunt create pentru administrare internă. Majoritatea pot fi aplicate doar pe piele. Un ulei esențial care poate fi ingerat trebuie să aibă precizat pe flacon sau pe prospect că a fost realizat „pentru uz intern„.
Sursă:Meenakshi Nagdeve, Scott Johnson, „16 Proven Benefits Of Rosemary Oil, articol publicat pe site-ul Organic Facts”: https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-rosemary-oil.html