Rostopasca – Culegere, Preparare, Tratamente Naturiste

În cărțile vechi, rostopasca (Chelidonium majus) se mai numește buruiană-de-cele-sfinte, această denumire arătând marele prestigiu de care se bucura această plantă medicinală minunată în popor.

Astăzi, rostopasca este considerată adesea o buruiană otrăvitoare, pe care mulți se tem să o folosească. Acest lucru se datorează aversiunii epocii moderne, care odată cu dezvoltarea industriei medicamentelor a condamnat la ignoranță plantele medicinale și efectele lor.

Rostopasca – Culegere, Preparare, Tratamente Naturiste

Rostopasca – Culegere, Preparare, Tratamente Naturiste

Rostopasca – Recoltare, uscare, preparare

Rostopasca se culege între lunile mai și aprilie, când dau primele flori galbene, și până la sfârșitul lunii noiembrie. Se taie cu un cuțit tulpinile, frunzele și florile și se pun la uscat la loc umbros și aerisit. Rostopasca este uscată complet când devine verde închis la culoare (nu negru).

Rădăcina de rostopască se poate culege primăvara, folosind o cazma. Pentru a evita pătarea pielii în galben din cauza sucului plantei, se recomandă utilizarea de mănuși. Mâna nu se duce la ochi sau la gură, deoarece planta poate provoca iritații.

Pulbere de rostopască. Se macină părțile aeriene prin râșnița de cafea și se cerne. Se ia câte un vârf de cuțit, de 3 ori pe zi (adulți). Pulberea se ține sub limbă 10 minute, apoi se înghite cu apă.

Tinctură de rostopască. Se pun 20 de linguri de pulbere de rostopască obținută din planta uscată și râșnițată într-o sticlă cu 1 litru de alcool de 75 de grade. Se lasă 10 zile la macerat, timp în care sticla se agită zilnic. La final, tinctura de strecoară și se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare.

Infuzie de rostopască. Se pune 1 linguriță rasă de plantă proaspăt culeasă la opărit (nu se fierbe) cu 2 căni de apă. Nu se depășește doza de 1 linguriță de plantă pe zi.

Suc de rostopască. Se spală tulpina, frunzele și florile de rostopască și se dau umede prin mașina de tocat carne. Sucul se poate extrage mai ușor prin storcătorul electric. Pentru utilizare rapidă, se rupe o tulpină de rostopască și cu sucul ei se unge locul afectat.

Tratamente cu rostopască

Hepatită

Se bea câte ½ litru de infuzie de rostopască pe zi. La prepararea infuziei se folosește doar 1 linguriță de rostopască, la care se adaugă și o linguriță de de sunătoare și turița mare, pentru efecte maxime. Are efecte bune în bolile de ficat, hepatita A li B.

Cantitatea de ceai se bea în 2 reprize: câte 1 jumătate de pahar la fiecare 2 ore. Tratamentul se face timp de 49 de zile.

Ciroză hepatică incipientă

Se ia o linguriță de amestec de tinctură de rostopască, armurariu și pedicuță (amestecate în părți egale) cu o jumătate de pahar de apă, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul se face 6 luni, timp în care se ține regim pentru ficat.

Dischinezie biliară

Se amestecă ½ lingură de tinctură de rostopască, ½ lingură de tinctură de anghinare, ½ lingură de tinctură de sovârf și ½ litru de apă. Se bea jumătate de pahar de acest amestec pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă. Amestecul nu se păstrează mai mult de 48 de ore.

Constipație

Se ia 1 vârf de cuțit de rostopască cu 15 minute înainte de masă și se ține sub limbă 10 minute, apoi se înghite cu un pahar de apă în care au fost lăsate la macerat peste noapte 1-2 lingurițe de semințe de in.

Colesterol mare

Se amestecă în părți egale tinctură de rostopască, tinctură de anghinare și tinctură de mesteacăn. Se ia câte 1 linguriță de amestec cu ½ pahar de apă, cu 30 de minute înainte de masă, de 3 ori pe zi, timp de cel puțin o lună de zile.

Nu consumați rostopască în doze mari sau pe perioade lungi de timp, deoarece poate fi toxică. Nu se depășește doza de 1 linguriță de plantă pe zi. Cereți sfatul medicului.

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

  1. Fetser Elisabeth

    In anul 1972 am avut o intoxicatie alimentara foarte grava.Am iesit din spital cu o lista foarte lunga ce am voie si ce nu sa maninc.Dupa doi ani de regim sever nu mia mers bine .Din fericire un donm mia povestit cit de buna este rostopeasca pentru ficat.Am facut un tratament de 30 de zile cu ceai de rostopeasca in felul urmator:10 zile de trei ori pe zi am baut 50ml ceai cu 30min.inainte de mincare.urmatoarele 10 zile am baut de trei ori cite 75ml inainte de mincare.In ultimele 10 zile am baut 100ml de ceai.Dupa acest tratament am putut sa maninc orice fara sa am probleme si pina aztazi nu am avut nici o problema cu ficatul.Am scris mai detailat deoarece sint convinsa de puterea de vindecare acestei plante.

  2. daca se spune ca este otravitoare cum sa o consumam?

    • Se spune că este otrăvitoare numai dacă este consumată în cantități mari care depășește limitele admise de medicină.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.