Mielăreaua (Vitex Agnus Castus) – planta care tratează afecțiunile GINECOLOGICE la femei

Mielăreaua (Vitex Agnus Castus) este una din cele mai renumite plante medicinale pentru femei. Are o istorie veche de aproape 2.000 de ani. Hipocrate și apoi Dioscorides au folosit Vitex Agnus Castus pentru bolile ginecologice ale femeilor.

Mielăreaua (Vitex Agnus Castus)

Mielăreaua (Vitex Agnus Castus)

„Fructul Castității

Mielăreaua mai este denumită “Fructul Castității“. În scop medicinal se folosesc fructele, și uneori și frunzele. În jurul anilor ’30, fructele Vitex agnus castus a fost utilizată în Germania pentru prima dată la o serie de experimente pe rozătoare, și rezultatele au arătat că acestea conțin substanțe bio-active puternice, care pot regla secreția ovariană și echilibrul endocrin la femei.

Vitex Agnus Castus prezintă o sumedenie de beneficii, îndeosebi pentru sănătatea genitală a femeii. Această plantă are proprietăți citotoxice asupra celulelor cancerigene, prin care împiedică dezvoltarea cancerului la sân, ovare, col uterin, colon și stomac. Aceste calități se datorează în principiu flavonoizilor și polifenolilor care induc starea de apoptoză la celulele canceroase.

Vitex Agnus Castus – o plantă pentru femei

Vitex Agnus Castus întărește organismul datorită unui efect tonic puternic și crește rezistența fizică și psihică. Are de asemenea calitatea de reglator al hormonilor feminini (inclusiv după naștere) și al glandei hipofize. Mielăreaua stimulează secreția de progesteron și ajută la îmbunătățirea echilibrului dintre estrogen și progesteron.

Studiile clinice au revelat și efectul pozitiv al acestei plante în reglarea ciclului menstrual și reducerea simptomelor dureroase, inclusiv la menopauză. Mielăreaua este de altfel un analgezic și sedativ natural. Mai mult, această plantă ajută la suprimarea secrețiilor anormale (vaginale sau lactate), iar în cazul bărbaților, tratează impotența și sterilitatea. La femei crește fertilitatea, ajută la eliminarea apei din țesuturi datorită efectului diuretic și sprijină funcția glandelor suprarenale.

La nivel estetic, Mielăreaua poate fi folosită pentru tratarea acneei seboreice și rozacee cauzate de tulburări hormonale sau bacterii, mastopatia fibrochistică, dureri și inflamații ale sânilor, amenoree, dismenoree, hipermenoree, hipomenoree, menoragie, oligomenoree, sindrom post-menopauză, osteoporoză, depresie, palpitații, dureri de cap, anxietate, insomnie, transpirații nocturne, iritabilitate sau bufeuri.

La noi, Vitex Agnus Castus se poate găsi la magazinele naturiste sub formă de capsule, tinctură sau cremă. Există multe produse care conțin extracte de această plantă, recomandate în diverse afecțiuni: Vitex Fruit capsule, Mastodynon soluție internă, Mameldin cremă sau Donavital tinctură.

Vitex Agnus Castus – contraindicații

Preparatele din această plantă nu sunt indicate în cazul persoanelor afectate de Parkinson, schizofrenie, tulburări psihice, sau tumori. Nu se ia în paralel cu anticoncepționale sau medicamente antipsihotice, pe perioada sarcinii sau a alăptării.

Cu toate că preparatele din Vitex Agnus Castus se eliberează la farmacii și fără rețetă, nu se recomandă începerea unui tratament fără consultul unui medic specialist.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.