Eucaliptul, foarte eficient în infecții – 6 utilizări majore

Nu puține sunt plantele care au beneficii atât de mari încât pot fi folosite ca remedii de prim ajutor sau ca mijloc de supraviețuire în situații în care viața este periclitată.

Una din ele este eucaliptul. Această plantă crește în Australia, însă este comercializată în diverse forme peste tot în lume. La noi se găsește ca plantă de ceai, ca ulei esențial sau bomboane.

Eucaliptul combate infectiile

Eucaliptul combate infectiile: Freepik.com

6 utilizări cruciale ale eucaliptului

Beneficiile eucaliptului sunt atribuite eucaliptolului – compusul activ principal din această plantă. Eucaliptolul are trei proprietăți majore: antiseptice, antifungice și antiinflamatoare.

Citește și – Eucaliptul poate combate aproape orice microb – cum să îl folosim

Tratarea rănilor

Băștinașii din Australia foloseau frunzele de eucalipt pentru tratarea rănilor, datorită capacității lor de a preveni infecțiile.

Studiile științifice au confirmat proprietățile antimicrobiene ale acestei plante. Au arătat totodată că eucaliptul mărește efectul antibacterian al unor medicamente.

Pentru tratarea rănilor se poate folosi o cremă obținută din ulei esențial de eucalipt, ulei de măsline sau de cocos și ceară.

Infecțiile tractului respirator

Uleiul esențial de eucalipt poate ajuta și la combaterea infecțiilor tractului respirator superior provocate de bacteria Haemophilus influenza (otite, meningite,pneumonii, septicimie) și diverși tipuri de streptococi.

Inhalația cu ulei esențial de eucalipt este un mijloc eficient de desfundare a nasului. Are efecte decongestionante și poate fi folosită în caz de răceală, tuse și bronșită.

Se pun câteva picături de ulei esențial într-un bol cu apă clocotită și se inhalează vaporii fierbinți.

Citește și – Inhalațiile cu ulei esențial de eucalipt – beneficii și precauții

Afecțiuni pulmonare

Acțiunea terapeutică a eucaliptului asupra tractului respirator merge mai departe de faringe și laringe. Această plantă poate fi utilă și în bolile care afectează plămânii și capacitatea respiratorie, precum astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică.

Datorită efectelor sale antiinflamatoare și antibacteriene, uleiul esențial de eucalipt calmează gâtul și pieptul și poate împiedica înrăutățirea bolii.

Și în acest caz se recomandă inhalația sau masarea pieptului sau a toracelui cu o cremă care conține eucalipt.

Citește și – Utilizări medicinale ale uleiului esențial de eucalipt (+ o rețetă de alifie pentru congestie și tuse)

Calmarea durerilor

La fel ca menta, eucaliptul este inclus în diferite unguente pentru reducerea durerilor musculare și articulare.

De altfel, prin asociere, aceste două plante dau un efect mai puternic. Ele stimulează fluxul sanguin la nivelul regiunii dureroase și calmează durerea și rigiditatea articulațiilor.

Sănătatea dentară

Eucaliptolul are efecte antibacteriene și antiseptice și poate preveni cariile și infecțiile dentare. Ne putem bucura de beneficiile lui folosind o apă de gură pe bază de eucalipt.

O rețetă pe care o putem face în casă este din ulei esențial de eucalipt, apă distilată și bicarbonat de sodiu.

Studiile sugerează că inclusiv gumele de mestecat cu extract de eucalipt pot susține sănătatea gingiilor.

Insecticid natural

Eucaliptul poate ține la distanță insectele dăunătoare datorită mirosului puternic și respingător

Curățarea și dezinfectarea casei

Uleiul esențial de eucalipt poate fi folosit și la curățenia în casă. Puneți câteva picături în apă și curățați suprafețele pe care vreți să le dezinfectați (blatul, tocătoare de lemn, chiuveta etc.).

Citește și – Siropul de eucalipt este excelent în infecțiile respiratorii – rețeta doctorului Marc Bosquet

Sursă articol: Virgilio Marin, Medicinal plants: The survival uses of eucalyptus, Natural News: https://www.naturalnews.com/2020-10-21-medicinal-plant-the-survival-uses-of-eucalyptus.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.