Inhalațiile cu eucalipt ușurează problemele respiratorii

Respirați greu din cauza răcelii sau a gripei? Inhalația cu eucalipt este o metodă simplă, naturală de a vă îmbunătăți capacitatea respiratorie.

Eucaliptul desfundă nasul, ușurează respirația și ajută totodată la dezinfectarea căilor respiratorii.

Inhalatiile cu eucalipt usureaza problemele respiratorii

Inhalatiile cu eucalipt usureaza problemele respiratorii: Pvproduction – Freepik.com

Are proprietăți decongestive, antivirale și expectorante. Datorită efectelor sale antibiotice, accelerează procesul de vindecare a corpului.

Inhalația cu eucalipt poate fi folosită în caz de congestie nazală, bronșită, tuse sau alte afecțiuni respiratorii.

Se pot folosi atât frunzele de eucalipt cât și uleiul esențial de eucalipt, care se găsesc la magazinele naturiste și din unele farmacii.

Cum se fac inhalațiile cu eucalipt

Faceți un ceai din 1-2 lingurițe de frunze de eucalipt și 1 cană cu apă clocotită. Strecurați și turnați ceaiul într-un bol. Stați cu capul aplecat deasupra vasului pentru a inhala aburii fierbinți.

Ceaiul de eucalipt poate fi de asemenea administrat intern, câte 1-2 căni pe zi.

Citește și – Siropul de eucalipt este excelent în infecțiile respiratorii – rețeta doctorului Marc Bosquet

O altă modalitate de a folosi această plantă este prin inhalații la duș sau la baie.

Dați drumul la duș pentru câteva minute, astfel încât aburii fierbinți să cuprindă baia.

Intrați în duș și adăugați 2-3 picături de ulei esențial de eucalipt pe podeaua dușului. Nu folosiți această metodă dacă podeaua dușului nu este făcută din ceramică.

Uleiurile esențiale pot vătăma plasticul. Puteți în schimb picura uleiul esențial pe o batistă. Așezați batista pe podea și această metodă va funcționa la fel de bine.

La fel de bune sunt băile cu ulei esențial de eucalipt. Se adaugă 2-3 picături în apa fierbinte din cadă.

Dacă vreți să folosiți uleiul esențial de eucalipt pentru masaj, adăugați câteva picături într-o bază grasă – cremă, vaselină, loțiune de corp sau ulei vegetal. Masați zona pieptului de 3 ori pe zi.

Nu aplicați niciodată uleiurile esențiale direct pe piele, nediluate, deoarece pot cauza arsuri și iritații grave.

Citește și – Eucaliptul poate combate aproape orice microb – cum să îl folosim

Utilizările medicinale ale eucaliptului

Eucaliptul (Eucalyptus globulus) este un arbust veșnic verde originar din Australia, dar cultivat astăzi în întreaga lume.

Aborigenii mestecau rădăcinile de eucalipt pe timp de secetă deoarece acestea au multă apă. Foloseau de asemenea ceaiul de eucalipt pentru scăderea febrei.

Uleiul concentrat obținut din frunzele sale au început să fie utilizate în scop medicinal din anul 1788. Medicii îl întrebuințau pentru tratarea afecțiunilor pectorale și a colicilor.

În secolul al 19, uleiul esențial de eucalipt a căpătat faima unui remediu eficient pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, precum gripă, bronșită, astm și tuse.

Acest ulei provoca transpirația și ajuta la eliminarea excesului de mucus.

Mai târziu, a fost folosit și în alte afecțiuni, de pildă ca unguent pentru dureri musculare, oboseală musculară sau dureri articulare.

Astăzi, principalele sale utilizări vizează aparatul respirator. Este utilizat cu precădere în tuse, bronșită și congestia tractului respirator superior.

Citește și – Ceaiul de tei și eucalipt ajută la eliminarea mucusului și ameliorarea bronșitei

Proprietățile și beneficiile eucaliptului

Principalul compus din uleiul esențial de eucalipt este 1,8-cineol, cunoscut și sub numele de „eucaliptol”. Acesta este răspunzător pentru mirosul puternic medicinal și totodată pentru efectele sale terapeutice.

O recenzie din 2010 a arătat că eucaliptolul are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice. Astfel se explică efectele sale benefice în afecțiunile respiratorii.

Masarea pieptului cu soluții care conțin ulei esențial de eucalipt, camfor și mentol ameliorează tusea, congestia și dificultatea de a dormi la copii noaptea.

Acest tratament poate cauza roșeață și arsuri la nivelul pielii, dacă nu se aplică mai întâi un strat protector de cremă de gălbenele.

Inhalațiile cu ulei esențial de eucalipt pot ușura respirația prin faptul că reduc spasmele musculare care îngustează căile respiratorii și îngreunează respirația. Au totodată efecte expectorante blânde și susțin drenajul sinusurilor înfundate.

Citește și – Inhalațiile cu ulei esențial de eucalipt – beneficii și precauții

Nu consumați uleiurile esențiale intern!

Surse articol:

1. Cathy Wong, Meredith Bull, The Health Benefits of Eucalyptus Oil, Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/steam-inhalation-with-eucalyptus-essential-oil-88169
2. Breathing, Well Gall: https://wellgal.com/winter-care-eucalyptus-steam-support-healthy-breathing/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.