Uleiul esențial de eucalipt ajută în tuse și infecții respiratorii

Uleiurile esențiale din plante au proprietăți antimicrobiene puternice.

Sunt în mod deosebit utile în perioada rece a anului, datorită efectelor lor benefice asupra aparatului respirator.

Uleiul esential de eucalipt ajuta in tuse si infectii respiratorii

Uleiul esential de eucalipt ajuta in tuse si infectii respiratorii: Freepik.com

Eucaliptul – o plantă medicinală valoroasă

Preparatele pe bază de eucalipt sunt folosite în medicina tradițională din Australia pentru febră, frisoane, dureri corporale, congestia sinusurilor și răceli.

Datorită acțiunii sale antiseptice, antibacteriene și antifungice, uleiul esențial de eucalipt este inclus în diverse produse de igienă sau medicinale, precum pastă de dinți, apă de gură, bomboane pentru tuse sau unguente.

Uleiul esențial de eucalipt poate fi considerat un produs valoros pentru farmacia casei.

După o diluare corespunzătoare, poate fi întrebuințat împotriva tusei, bronșitei și a infecțiilor sinusurilor sau afecțiunilor respiratorii în general.

Citește și – Eucaliptul, foarte eficient în infecții – 6 utilizări majore

Este folositor și în caz de răni sau arsuri ale pielii.

Uleiul esențial de eucalipt ajută în afecțiunile respiratorii

Uleiul esențial de eucalipt este obținut prin distilare din frunzele unui arbore veșnic-verde originar din Australia.

Cercetătorii au identificat peste 100 de compuși diferiți în uleiul esențial de eucalipt. Cei mai importanți sunt: alfa-pinen, beta-pinen, 1,8-cineol, alfa-felandren, limonen, terpinen-4-ol, aromadendren, epiglobulol, piperiton și globulol.

Citește și – Eucaliptul poate combate aproape orice microb

Există sute de specii diferite de eucalipt în întreaga lume. Cel mai cunoscut și utilizat este „Eucalyptus globulus”. Acesta are un conținut ridicat în cineol (60-70%), principalul compus activ din uleiul esențial.

Cineol are activități mucolitice, bronhodilatatoare și antiinflamatoare.

Studiile au arătat că acest compus a redus frecvența tusei în numai 4 zile de tratament și sugerează că ar putea avea beneficii în bronșita acută.

Cineol reduce rata de exacerbare la pacienții cu boala pulmonară obstructivă cronică și ameliorează simptomele de astm și rinosinuzită.

Și 1,8-cineol, cunoscut și sub numele de „eucaliptol”, are utilizări în bolile tractului respirator inferior și superior.

Acesta este un monoterpen major din uleiul esențial de eucalipt, care suprimă producția excesivă de mucus indusă de bacterii.

Producția și secreția excesivă de mucus sunt asociate cu afecțiunile inflamatorii ale sistemului respirator.

Un studiu din 2016 a arătat că 1,8-cineol are proprietăți antiinflamatoare și antivirale. A demonstrat efecte protectoare împotriva infecțiilor cu virusul gripal A la șoareci.

Potrivit experimentelor, 1,8-cineol atenuează răspunsurile inflamatorii pulmonare.

Citește și – Ceaiul de tei și eucalipt ajută la eliminarea mucusului și ameliorarea bronșitei

Un studiu din 2019 a arătat că acest compus inhibă Stafilococul auriu care cauzează rinosinuzita acută și care poate dezvolta rezistență la antibiotice.

Uleiul esențial de eucalipt ajută de asemenea la stimularea răspunsurilor imune înnăscute.

Indicații terapeutice

Uleiul esențial de eucalipt poate fi util în:

  • astm
  • congestie nazală
  • răceli
  • dureri de cap
  • sinuzită
  • oboseală
  • artrită
  • dureri musculare

Cum se poate folosi uleiul esențial de eucalipt

Puteți utiliza uleiul esențial de eucalipt sub formă de aromaterapie.

Puneți 1 picătură pe un șervețel și inhalați mirosul de mai multe ori pe zi. Sau adăugați câteva picături într-un vaporizator. Poate fi combinat cu alte uleiuri esențiale: de lavandă, rozmarin, mentă sau lămâie.

Aromaterapia cu ulei esențial de eucalipt este benefică și în perioadele de surmenaj mental, deoarece mărește circulația sângelui la nivelul creierului și stimulează activitatea acestuia.

Contra răcelilor, adăugați câteva picături într-un bol cu apă fierbinte (pentru inhalații) sau în apa din cadă (pentru băi).

Citește și – Inhalațiile cu eucalipt ușurează problemele respiratorii

Amestecați 1 picătură de ulei esențial de eucalipt cu 1-3 lingurițe de ulei vegetal și folosiți amestecul pentru masarea corpului.

Pentru calmarea durerilor, adăugați câteva picături într-o cremă sau loțiune de corp.

Pentru administrare internă, trebuie să consultați un medic sau un specialist în uleiuri esențiale.

Nu aplicați uleiurile esențiale direct pe piele. Trebuie să le diluați în mod corespunzător cu un ulei vegetal, altfel pot să apară reacții adverse severe.

Surse articol:

1. Articles Mercola, Eucalyptus oil: Essential oil extraordinaire: https://articles.mercola.com/herbal-oils/eucalyptus-oil.aspx
2. Bastian Dörsam, Ching-Fen Wu, Thomas Efferth, Bernd Kaina, Jörg Fahrer, The eucalyptus oil ingredient 1,8-cineol induces oxidative DNA damage, Arch Toxicol. 2015 May;89(5):797-805: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24912782/
3. Yun Li, Yanni Lai, Yao Wang, Ni Liu, Fengxue Zhang, Peiping Xu, 1, 8-Cineol Protect Against Influenza-Virus-Induced Pneumonia in Mice, Inflammation. 2016 Aug;39(4):1582-93: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27351430/
4. Juergen Fischer and Uwe Dethlefsen, Efficacy of cineole in patients suffering from acute bronchitis: a placebo-controlled double-blind trial, Cough. 2013; 9: 25: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3842692/
5. Holger Sudhoff, Christin Klenke, Johannes F. W. Greiner, Janine Müller, Viktoria Brotzmann, Jörg Ebmeyer, Barbara Kaltschmidt, and Christian Kaltschmidt, 1,8-Cineol Reduces Mucus-Production in a Novel Human Ex Vivo Model of Late Rhinosinusitis, PLoS One. 2015; 10(7): e0133040: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4514714/
6. Matthias Schürmann, Felix Oppel, Martin Gottschalk, Björn Büker, Christian Andreas Jantos, Cornelius Knabbe, Andreas Hütten, Barbara Kaltschmidt, Christian Kaltschmidt, and Holger Sudhoff, The Therapeutic Effect of 1,8-Cineol on Pathogenic Bacteria Species Present in Chronic Rhinosinusitis, Front Microbiol. 2019; 10: 2325: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6821979/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.