Silimarina (seminţe de armurariu) – elixirul bolilor de ficat

Puţină lume ştie că silimarina este de fapt substanţa cu efecte hepatoprotectoare extrasă diin seminţele de armurariu – scaietele sau ciulinul sfânt, cum se mai numeşte pe la noi.

Are efecte tămăduitoare miraculoase asupra ficatului, prin profunda acţiune regeneratoare şi protectoare.

Silimarina (seminte de armurariu) – elixirul bolilor de ficat

Silimarina (seminte de armurariu) – elixirul bolilor de ficat

 

Silimarina – proprietăţi şi efecte terapuetice

Silimarina (Silybum marianum) este inclusă în multiple produse farmaceutice, fiind recomandată ca un protector desăvârşit pentru ficat. 

De la armurariu se pot folosi rădăcina, frunzele şi fructele, sub formă de salată sau ceaiuri stimulatoare şi calmante pentru ficat sau splină.

Seminţele de armurariu sunt recomandate celor care suferă de hepatite, insuficienă hepatică, celor care lucrează în medii poluate sau celor dependenţi de alcool şi tutun.

– Stimulează evacuarea bilei
– Previne dezvoltarea pietrelor la fiere
– Împiedică pătrunderea radicalilor liberi în celule
– Creşte capacitatea organismului de apărare
– Previne ateroscleroza, tratează hipotensiunea
– Combate oboseala cronică
– Tratează insuficienţa renală
– Reduce surmenajul psihic şi migrenele
– Tratează otrăvirea cu ciuperca Amanita phalloides
– Reglează glicemia la persoanele cu diabet
– Reduce dezvoltarea celulelor canceroase (cancer de ficat, de prostată sau de col uterin)
– Atenuează simptomele menopauzei
– Rezolvă indigestia
– Scade colesterolul mare

Silimarina pentru hepatite şi ciroză hepatică

Silimarina este un flavonoid complex, un antioxidant ce conţine trei substanţe care cresc rezistenţa corpului şi mai ales celulei hepatice împotriva viruşilor şi toxinelor, stimulând regenerarea acesteia.

Are putere mare de combatere a bolilor hepatice cronice, inclusi a cirozei şi a cicatricilor specifice. Armurariul şi silimarina îmbunătăţesc funcţia ficatului şi pot preveni decesul din cauza cirozei.

Ceai de seminţe de armurariu

Se prepară dintr-o linguriţă de seminţe de armurariu măcinate, infuzate într-o cană cu apă clocotită. Se beau câte 2 căni de ceai de seminţe de armurariu sau pulbere de silimarină pe zi.

O cană se bea înainte de micul dejun, apoi se stă culcat pe partea dreaptă jumătate de oră. A doua cană se bea în 2 reprzie, cu un sfert de oră înaintea meselor.

Tratamentul cu ceai de seminţe de armurariu se poate face pe o durată de 15-20 zile, apoi se face o pauză de 15 zile şi se poate relua.

Tinctura de armurariu

Se prepară din 50 g de seminţe de armurariu măcinate. Pulberea obţinută se pune într-o sticlă, peste care se toarnă 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade.

Se închide ermetic şi se lasă la temperatura camerei. Se iau câte 10-30 de picături pe zi, cu un sfert de oră înainte de mese, în funcţie de boală. Tinctura are o valabilitate de 2 ani.

 

Suplimente silimarina pulbere şi capsule

Silimarina se găseşte la Plafar, sub formă de pulbere sau capsule. Pulberea de armurariu se obţine din seminţe de armurariu măcinate. Se consumă câte 3-4 linguriţe pe zi, cu jumătate de oră înainte de mese. Se ţine mai întâi sub limbă, apoi se înghite cu apă sau suc natural. Suplimentele cu silimarină nu înlocuiesc tratamentul medicamentos convenţional.

Doza recomandată

Se pot lua 200 mg, de 3 ori pe zi, sau cel mult 400 mg, în doze divizate. Se va întreba medicul sau farmacistul.

Silimarina – contraindicaţii şi posibile efecte secundare

Nu se recomandă pe perioada sarcinii şi alăptării, persoanelor cu hipoglicemie sau tulburări hormonale (fibrom uterin, cancer uterin, cancer ovarian sau de sân). Suplimentele cu silimarină nu sunt recomandate nici copiilor.

Silimarina poate da alergie la cei alergici în general la anghinare, ciulin sau kiwi. Pot să apară dureri de cap, dereglări la stomac sau mâncărime şi dureri articulare.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.