Florile de TEI – remedii naturiste interne și externe
Teiul (Tilia platyphyllos), muza de profundă inspiraţie a poetului Mihai Eminescu este un arbore exploatat şi de medicii naturişti, datorită efectului său calmant, emolient, sudorific şi expectorant. Florile de tei conţin mucilagii şi uleiuri volatile recomandate în numeroase afecţiuni, de la gripă şi bronşită, până la obezitate, hipertensiune, reumatism, insomnie, anxietate sau menopauză.
Tratamente naturiste cu tei
• Astm, bronşită, tuse convulsivă
Pentru tratamentul de lungă durată al afecţiunilor respiratorii, se recomandă pulberea de tei. În caz de afecţiuni acute, se va bea ceai de tei cu miere de albine. Pentru amigdalită, se face garagară cu infuzie de ceai de tei cald, preparată din 4 linguri de plantă la 200 ml de app clocotită.
• Răceală, gripă, reumatism
Se beau câte 1-2 căni de infuzie combinată de tei pe zi, pentru scăderea febrei, eliminarea frisoanelor, creşterea imunităţii sau eliberarea căilor respiratorii şi a durerii musculare cauzate de gripă, gută sau reumatism. Se poate administra şi pulbere de tei pentru un efect calmant. Pentru remedierea umflăturilor şi durerilor de picioare, se pot aplica extern şi cataplasme cu tei.
• Îngrăşare şi obezitate
Se bea ceai de tei pentru slăbit, câte 1-2 căni pe zi, înainte de mese. Se recomandă ceaiul de tei combinat, băut călduţ. Acest remediu taie pofta de mâncare, şi tratează indigestia pe fond nervos. În caz de indigestie, se poate lua câte o linguriţă de pulbere de tei, cu 15 minute înainte de mesele zilei.
• Anxietate, atac de panică, isterie, insomnie
În tratarea crizelor de nervi, surmenajului psihic sau insomniei, se vor administra câte o linguriţă de pulbere de tei zilnic, timp de 6 săptămâni în fiecare an. La sugari şi copiii mici agitaţi, care nu pot dormi, se recomandă infuzia combinată de tei şi băile cu infuzie combinată de tei. Pentru baie, se prepară o infuzie din 500 g de tei uscat la 3 litri de apă clocotită. Se strecoară şi se adaugă în apa din cadă. Baia durează 15-20 de minute, şi este bună şi pentru reumatism.
• Palpitaţii, hipertensiune şi hipercolesterolemie
Se administreză intern cărbune de tei pisat cu apă. Pentru palpitaţii se pot lua şi câte 4 linguriţe de pulbere de tei pe zi. Diabeticii nu trebuie să consume ceai de tei îndulcit.
• MenopauzăPulberea de tei are efecte puternice în remedierea simptomelor cauzate de menopauză: palpitaţii, bufeuri de căldură, nervozitate sau insomnie. Tratamentul durează cel puţin 3 luni. Pentru hemoragii, se recomandă cărbune de tei pisat, de 3 ori pe zi.
• Acnee, riduri, iritaţii
Teiul are efecte emoliente, de înmuiere a ţesuturilor pielii înăsprite. Mai mult, ceaiul de tei este un bun detoxifiant dar şi reglator hormonal, eliminând cauza iritaţiilor de la nivelul pielii. Pentru acnee şi psoriazis, se recomandă infuzia combinată. Pentru pleoape umflate, risuri, erupţii cutanate sau cuperoză, se aplică comprese cu ceai de tei. Se poate combina cu ceai de muşeţel. Pentru ten iritat, se aplică comprese cu flori de tei fierte într-o cană cu lapte.
Extractul de muguri de tei argintiu este bun pentru tratarea afecţiunilor cardiace, psihice şi hepato-biliare, nevroză, stări depresive sau alte simptome ale sistemului nervos central afectat.
Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.
Parfumatul tei…