BRUSTURELE – o plantă miraculoasă pentru SĂNĂTATE

Brusturele – după denumirea științifică „Arctium lappa” – este una din cele mai valoroase plante medicinale din flora spontană a țării noastre.

În medicina populară din Europa, India și China, brusturele era folosit pentru afecțiunile respiratorii, dureri articulare, abcese, tulburări urinare, curățarea și regenerarea celulelor, stimularea sistemului imunitar și reducerea hiperglicemiei

Brusture beneficii proprietati

Chinezii consideră brusturele o plantă hrănitoare și drept urmare o consumă ca pe un aliment. Folosesc de asemenea rădăcina, frunzele și semințele pentru curățarea sângelui și tratarea unei game variate de boli.

Conține nutrienți importanți pentru funcția ficatului și detoxifiere: vitaminele B1, B6, vitamina E, sulf și arctiină.

____________________________________

O recenzie realizată de cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Hong Kong a investigat efectele terapeutice ale compușilor activi prezenți în diferite părți ale brusturelui.

În rădăcină au descoperit compuși antidiabetici și antioxidanți, precum și substanțe cu un rol important în detoxifierea sângelui, stimularea circulației, îmbunătățirea calității și texturii pielii, vindecarea eczemelor.

Semințele de brusture conțin compuși cu efecte antiinflamatoare și antitumorale (îndeosebi în carcinomul pancreatic). Frunzele inhibă microorganismele asociate cu cariile dentare.

Au fost de asemenea raportate utilizări ale brusturelui în tratamentul bolilor cronice, precum cancer, SIDA și diabet.

Cercetătorii atrag atenția asupra efectelor secundare ale brusturelui – dermatită de contact și alte reacții alergice sau inflamatorii.

____________________________________

Dr. Axe scrie că rădăcina de brusture curăță sângele, sistemul limfatic și pielea de toxine. Studiile recente au arătat că brusturele are o capacitate antioxidantă puternică (conține quercetină, luteolină și acizi fenolici).

Datorită efectelor diuretice, brusturele stimulează rinichii și ajută la eliminarea excesului de lichide din corp.

____________________________________

Un studiu apărut în 2012, realizat de cercetătorii din Taiwan, a arătat că rădăcina de brusture a redus semnificativ greutatea corporală la șobolani.

În 2016, cercetătorii iranieni au arătat că ceaiul de rădăcină de brusture îmbunătățește statusul inflamator și a stresului oxidativ la pacienții cu osteoartrită la genunchi.

Brusturele este utilizat în tumorile canceroase încă din Evul Mediu, de către medicii europeni. Botaniștii de azi susțin că rădăcina împiedică metastazarea celulelor canceroase. Studiile pe animale au arătat că brusturele are potențialul de a combate cancerul de sân, de colon și de pancreas.

Efectele sale anticancerigene se pot datora conținutului de arctigenină, un compus lignan care stopează în mod selectiv proliferarea celulelor canceroase și inhibă reproducția lor.

Un studiu a arătat că arctigenina ucide celulele cancerului pulmonar, stomacal și hepatic uman.

Datorită faptului că susține echilibrul hormonal, poate fi util în acnee, eczeme, fibroză, psoriazis și endometrioză.

____________________________________

Alte indicații terapeutice

• alergii
• afecțiuni ale oaselor sau articulațiilor
• boala celiacă
• boala Crohn
• sindromul oboselii cronice
• colită
• tulburări digestive
• diverticulită
• sindromul colonului iritabil
• fibromialgie
• dureri de cap
• hepatite
• tulburări hormonale
• dureri articulare, menstruale
• senilitate
• boli de piele

____________________________________

Mod de administrare

Se poate consuma sub formă de ceai, de 3-5 ori pe zi. Rădăcina mărunțită se lasă la infuzat în apă rece câteva ore, apoi se fierbe timp de o oră.

Se poate administra și sub formă de cafea, câte 1 linguriță pe zi de rădăcină de brusture tocată fin sau măcinată (pudră).

Rădăcina poate fi adăugată la salate, supe, omletă etc.

____________________________________________________

Bibliografie:

1. Dr. Axe, Burdock Root Detoxes Blood, Lymph System + Skin: https://draxe.com/burdock-root/

2. Maghsoumi-Norouzabad L., Alipoor B., Abed R., Eftekhar Sadat B., Mesgari-Abbasi M., Asghari Jafarabadi M., Effects of Arctium lappa L. (Burdock) root tea on inflammatory status and oxidative stress in patients with knee osteoarthritis, Int J Rheum Dis. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25350500

3. Kuo DH., Hung MC., Hung CM., Liu LM., Chen FA., Shieh PC., Ho CT., Way TD., Body weight management effect of burdock (Arctium lappa L.) root is associated with the activation of AMP-activated protein kinase in human HepG2 cells: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25005949

4. Chan YS., Cheng LN, Wu JH, Chan E, Kwan YW, Lee SM, Leung GP, Yu PH, Chan SW., A review of the pharmacological effects of Arctium lappa (burdock), Inflammopharmacology. 2011

5. The Complete Herbal Guide, Benefits, Uses and Healing Recipes for Burdock Root: https://thecompleteherbalguide.com/entries/traditional-chinese-medicine/benefits-uses-and-recipes-for-burdock-root/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]