SUNĂTOAREA – planta care alină DURERILE, echilibrează EMOȚIILE, vindecă PIELEA și luptă cu INFECȚIILE virale
Toate plantele medicinale pe care le găsim în natură sunt înzestrate de Dumnezeu cu puteri vindecătoare nebănuite.
Se găsește pe toată perioada verii, pe întreg teritoriul țării noastre, începând cu regiunile de câmpie și până la cele montane.
Nu trebuie să ratați sezonul ei. Dați-vă silința să o căutați și să o culegeți pentru a o avea în casă pe toată perioada anului. Este un aliat de mare nădejde pentru sănătatea organismului nostru.
Deși este cunoscută ca unul din cele mai blânde și eficiente remedii contra depresiei și stresului, sunătoarea are mult mai multe întrebuințări terapeutice.
În limbaj popular i se mai spune „pojarnița”. Efectele sale tonice și echilibratoare asupra sistemului nervos au fost exploatate cu mult înainte ca știința modernă să cerceteze și să confirme potențial ei anti-depresiv.
Botaniștii o folosesc de foarte mult timp pentru reducerea stărilor de tensiune, anxietate, tulburările afective sezoniere și a depresiei moderate.
Însă dincolo de suportul emoțional pe care îl oferă celor afectați de tristețe, melancolie sau stres psihic, sunătoarea acționează și în plan fizic, asupra durerilor, a tensiunii fizice și a nevralgiilor.
_______________________________________________________________________________________________________
Sunătoarea este una din cele mai benefice plante împotriva leziunilor la nivelul nervilor, fiind utilă în sciatică, atrofia țesutului nervos și dureri musculare.
Botanista Mary Bove spune că sunătoarea reduce durerea atât extern, cât și intern. Este indicată în mod deosebit în traumele și leziunile sistemului nervos, la nivelul capului sau spinării, în leziunile regiunilor bogate în terminații nervoase, în durerile post-operatorii și după o lucrare stomatologică.
Pe lângă efectele sale calmante asupra nervilor, sunătoarea are și proprietăți antivirale, ceea ce o face utilă în herpes și zona zoster. Botanista Susan Weed spune că este una din cele mai eficiente plante antivirale cu care a lucrat, îndeosebi în bolile în care există un virus prezent la nivelul nervilor.
Datorită acțiunii sale antispasmodice, sunătoarea ajută la relaxarea mușchilor, fiind benefică în spasmele de la nivelul plămânilor, colonului și tractului reproductiv. Sunătoarea calmează spasmele digestive și crampele menstruale, precum și tusea spasmodică.
Totodată, putem apela cu încredere la ajutorul acestei plante atunci când suferim de dureri de spate, sau de gât și umeri, cauzate de o suprasolicitate musculară.
Uleiul de sunătoare este unul din cele mai bune remedii pentru uz extern. Acesta grăbește și ajută vindecarea rănilor datorită efectelor regenerante, antiinflamatoare și antibacteriene.
Este utilizat în arsuri, tăieturi, mușcături de insecte, hemoroizi, varice, vânătăi, luxații și dureri musculare.
Unii botaniști susține că sunătoarea are efecte tonice asupra ficatului și colagoge în stimularea fluxului biliar, ajutând digestia și asimilarea nutrienților.
Datorită proprietăților astringente și antimicrobiene, sunătoarea susține re-echilibrarea tractului digestiv în caz de diaree sau dizenterie.
Sunătoarea are și proprietăți diuretice, prin care ajută la eliminarea toxinelor. Întărește sistemul urinar, reduce incontinența și enurezisul la copii.
Beneficiile acestei plante merg mult mai departe de sistemul nervos și piele. Grație proprietăților sale antivirale, expectorante și antiinflamatoare, este un remediu eficient pentru răceală, gripă, infecții și disconfortul cauzat de aceste.
Întrucât ajută la liniștirea emoțiilor și echilibrarea stărilor afective, sunătoarea este un aliat de nădejde pentru femeile aflate în perioada de menopauză, dovedindu-se utilă mai ales în stări de iritabilitate și anxietate.
Această plantă poate ajuta inclusiv la calmarea durerilor menstruale și reducerea tensiunii și epuizării asociate cu tulburările hormonale.
→ Moduri de utilizare și combinații reușite
Sunătoarea poate fi preparată/administrată sub formă de ceai, tinctură, ulei, alifie, în asociere cu:
• mușețel – pentru dureri de stomac pe fond nervos, cauzate de stres sau tulburări emoționale la tineri;
• roiniță – pentru depresie sau tulburarea afectivă sezonieră;
• floarea-pasiunii – pentru stres și anxietate;
• hamei și valeriană – pentru insomnie;
• arnică – pentru uz extern;
• usturoi și lumânărică – pentru infecții și dureri ale urechii (sub formă de ulei – picături pentru ureche).
Tinctură din vârfurile înflorite – 40-60 de picături, de 3-4 ori pe zi;
Ceai din planta uscată – 2-3 lingurițe de plantă la 1 cană cu apă, infuzie de 30 de minute; se beau până la 2 căni de ceai pe zi.
_______________________________________________________________________________________________________
Precauții și contraindicații
În ciuda multitudinii sale de beneficii și utilizări, sunătoarea are și unele contraindicații pe care trebuie să le cunoaștem.
Sunătoarea nu trebuie asociată cu medicamente (antidepresive, hipotensive, antiastmatice, medicamente pentru colesterol, contraceptive orale), deoarece poate reduce eficiența acestora.
Este contraindicată pe perioada sarcinii și alăptării. Persoanele care suferă de Alzheimer sau sindrom bipolar trebuie să evite consumul de sunătoare.
Nu trebuie administrată pe perioada mai mari de 2-3 luni fără pauză între ele.
Poate cauza fotosensibilitate, de aceea trebuie evitată expunerea la soare în zilele în care consumăm sunătoare.
Nu trebuie administrată pe perioada mai mari de 2-3 luni fără pauză între ele.
_______________________________________________________________________________________________________
Sursă: The Herbal Aacademy, St. John’s Wort – Not Just For Depression: https://theherbalacademy.com/st-johns-wort-not-just-depression/