Florile de Soc în Fitoterapie

Cu toţii abia aşteptăm venirea primăverii, anotimpul care aduce multe fructe şi plante proaspete care pot fi folosite cu succes atât din punct de vedere medical, cât şi culinar.

Socul (Sambucus Nigra) se mai numeşte şi coramnic, soace sau holer. Se spune că aceast plantă este protejată de Dumnezeu, întrucât ea creşte pe orice fel de pământ şi nu este atinsă de albine sau omizi.

Soc - proprietati

Soc – proprietati

În folclorul românesc, socul este considerat o plantă de leac. Ştiinţa modernă a încercat în ultimul deceniu să demonstreze că această plantă are într-adevăr proprietăţi miraculoase pentru tratarea diferitelor boli.

Florile de soc au un miros aparte, foarte puternic. Florile sunt utilizate sub formă de decoct şi socata.

Tratamente interne

Florile de soc au un rol benefic mai ales asupra răcelii şi asupra psihicului. Ceaiul de soc, infuzia feribinte de soc şi alte preparate din această plantă pot fi folosite ca alternativ naturală eficientă pentru aspirina clasică.

  • Infecţii – faringită, rinită, bronşită şi laringită
  • Infecţii gripale de tip A şi B
  • Dureri de cap, dureri musculare şi inflamaţia mucoaselor – se face o cură cu 3-5 grame de pulbere pe zi
  • Usturime în gât, iritaţie nazală
  • Febra se bea o jumătate de cană din amestecul preparat proaspăt, de 2-3 ori pe zi; imediat după consum, temperatura corpului va creşte uşor, pentru ca mai apoi să scadă, pe măsură ce se produc transpiraţii puternice.
  • Sinuzită se beau 3 căni de infuzie combinată de flori de soc pe zi, timp de 14 zile, apoi se face o pauză de o săptămână; se pot folosi şi comprese calde cu această infuzie pentru frunte sau piept.
  • Colesterol – se beau 2-3 căni pe zi de infuzie combinată de flori de soc, timp de 4 săptămâni.
  • Constipaţie şi digestie dificilă – se ia câte o linguriţă de pulbere de soc cu 10 minute înainte de fiecare masă.
  • Infecţii urinare şi renale, gută şi reumatism – se bea un litru de infuzie combinată pe zi.

Sursă Imagine: laceainarie.com

Tratamente externe

  • Degerăturise aplică pe zona afectată comprese cu soc rece, timp de 10 minute. Efectul este de regenerarea celulară; ulterior, se foloseşte o cataplasmă caldă de flori de soc, timp de o oră.
  • Arsuri solare se aplică uleiul de flori de soc pentru refacerea tegumentelor; pentru arsuri mai grave, de gradul 2 sau 3, se foloseşte tinctură de flori de soc pentru dezinfectare, precum şi comprese pentru o vindecare mai rapidă a cicatricelor.
  • Dureri în gât şi tuse umedă – se face gargară cu infuzia combinată de flori de soc pentru stimularea imunităţii antiinfecţioase; ajută la eliminarea secreţiilor în exces.

Precauţii

Socul este contraindicat pe perioada sarcinii, şi mai ales a alăptării. Persoanele cu predispoziţie alergică sunt sfătuite să consume doze mici de soc.

Printre reacţiile adverse la consumul de soc amintim: iritaţii la nivelul pielii, curgerea ochilor sau a nasului, dificultăţi respiratorii.

Pot de asemenea să apară diaree, greaţă sau crampe abdominale la cei care sunt sensibil din punct de vedere digestiv.

Potrivit Herbwisdom, florile de soc pot cauza tulburări gastrointestinale (diaree, greață) dacă sunt consumate în cantități mari.

Florile socul pot reduce nivelurile de zahăr din sânge, de aceea persoanele cu diabet trebuie să își monotorizeze glicemia.

Socul nu trebuie consumat înainte și imediat după o operație.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.