Florile de soc au potențial anti-diabetic
√ Articol bazat pe studii științifice
Un studiu publicat în anul 2017 în jurnalul „Molecules” a arătat că socul ar putea fi un aliment funcțional împotriva diabetului.
Un grup de cercetători norvegieni a investigat efectele compușilor fenolici din florile de soc asupra glucozei.
Socul este utilizat din vechime în răceală și gripă, datorită acțiunii sale diaforetice. Prin faptul că induce o transpirație intensă, accelerează eliminarea toxinelor.
Socul este de asemenea indicat în curele de slăbire, având efecte diuretice și depurative. Un alt domeniu în care ar putea fi benefic este cel al diabetului.
Florile de soc conțin diverși compuși cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anti-hiperglicemiante. Cei mai importanți sunt flavonoizii, triterpenoizii, acizii fenolici, taninurile și pectinele.
Florile de soc coțin compuși anti-diabetici
Diabetul de tip 2 provoacă deficiențe metabolice la nivelul țesuturilor (mușchii scheletici și ficatul). Mai precis, acestea nu mai răspund optim la insulină și astfel apare starea de hiperglicemie.
Ficatul și mușchii scheletici au un rol important în controlul glucozei sangvine, în stocarea și utilizarea glucozei. În diabetul de tip 2 există un exces de acizi grași liberi în plasmă – care crește riscul de boli cardiovasculare.
Compușii care pot stimula absorbția glucozei și a acizilor grași în mușchii scheletici și în ficat sunt importanți în combaterea insulinorezistenței.
În studiul menționat mai sus, flavonoizii și acizi fenolici din florile de soc au stimulat absorbția glucozei și a acidului oleic în țesuturi. Mai exact, kaempferolul și quercetina.
Extractele din florile de soc au crescut absorbția glucozei, oxidarea glucozei și glucogeneza în mușchii abdominali la șobolani. Au avut de asemenea un efect stimulator asupra secreției insulinei.
Naringenina este considerată una din cele mai puternic substanțe din florile de soc care afectează glucoza și grăsimea. Acest antioxidant crește absorbția glucozei și reduce acumularea de grăsime corporală.
Socul combate stresul oxidativ și complicațiile asociate cu diabetul
Socul combate diabetul și prin faptul că previn formarea de radicali liberi și inhibă producția de specii de oxigen reactiv. Aceste efecte se datorează antioxidanților. Stresul oxidativ este asociat cu apariția complicațiilor în diabet și alte boli metabolice.
Antioxidanții puternici din florile de soc ajută la controlul hiperglicemiei post-prandiale prin inhibarea enzimelor alfa-glucozidaza și alfa-amilaza.
Concluzia autorilor acestui studiu a fost că polifenolii din florile de soc fac această plantă valoroasă împotriva diabetului.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre florile de soc și beneficiile lor:
Cum să îți detoxifici corpul și să slăbești cu floare de soc
Leacuri neștiute din flori, frunze și lemn de tei
Floarea și fructele de soc – prietenele curelor de slăbire
Surse articol:
1. Ho GT, Kase ET, Wangensteen H, Barsett H. Effect of Phenolic Compounds from Elderflowers on Glucose- and Fatty Acid Uptake in Human Myotubes and HepG2-Cells. Molecules. 2017 Jan 6;22(1):90. doi: 10.3390/molecules22010090. PMID: 28067838; PMCID: PMC6155811.
2. Danish Center for Food and Agriculture, A summer bouquet for diabetes: https://dca.au.dk/en/tempside/show/artikel/en-sommerbuket-mod-diabetes-1