Mâncați CASTANE! Sunt foarte HRĂNITOARE și benefice în numeroase AFECȚIUNI
Castanele sunt cultivate de 6.000 de ani și folosite ca sursă de hrană în numeroase culturi, îndeosebi în cea orientală și mediteraneeană. Unele persoane le fierb și le folosesc la supe, piure și alte rețete, altele preferă să le consume coapte. Au o aromă deosebită.
Vechii greci prețuiau foarte mult castanele și le considerau mai valoroase decât alunele de pădure, nucile și migdalele. Este adevărat că aceste fructe comestibile sunt deosebit de hrănitoare și benefice sănătății.
Ce conțin castanele
Castanele sunt mai bogate în fibre decât nucile, fisticul și alte fructe oleaginoase. Au un indice glicemic mic, de aceea pot fi consumate în siguranță și de către cei cu diabet.
Conțin cantități însemnate de vitamina C, fibre, proteine și potasiu, fier, magneziu, mangan, cupru, zinc și antioxidanți, și doze mai mici de vitaminele B1, B2 și calciu.
Conținutul ridicat de acizi grași esențiali (în special acid linoleic) recomandă castanele persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare. Uleiul de castane conține acizi grași asemănători celor găsiți în uleiul de măsline: acid palmitic și acid oleic.
Indicații terapeutice
Ovidiu Bojor recomandă castanele copiilor și vârstnicilor, pentru efectele lor nutritive, energizante și remineralizante, persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare, renale, circulatorii și gastrointestinale.
Castanele întăresc vasele de sânge, au proprietăți antiinflamatoare și digestive. Previn formarea calculilor renali, combat astenia fizică și psihică, varicele, hemoroizii și infecțiile digestive.
Consumul de castane ajută la prevenirea și controlul diabetului, datorită conținutului bogat în fibre, care previn creșterile/scăderile bruște ale nivelului de zahăr din sânge.
Fibrele sunt de asemenea importante pentru sănătatea digestivă. Ele mențin tranzitul intestinal regulat și ajută la absorbția nutrienților din alimentele consumate.
Datorită concentrației mari de vitamina C –care stimulează producția de celule albe de sânge, și alți compuși antioxidanți, castanele ajută la întărirea imunității. Antioxidanții susțin sistemul imunitar în combaterea patogenilor și prevenirea bolilor, inclusiv a celor cronice precum cancerul.
Magneziul și cuprul sunt două minerale din castane care susțin sănătatea oaselor și ajută la prevenirea osteoporozei.
La fel ca și nucile, castanele au efecte bune asupra creierului. Sunt bogate în vitamine din complexul B, care susțin dezvoltarea neurologică și funcțiile cerebrale.
Potasiul din castane susține sănătatea sistemului nervos și prin creșterea circulației sangvine la nivelul creierului, îmbunătățește concentrarea, memoria și capacitatea de reținere a informațiilor.
Acest mineral acționează totodată ca un vasodilatator, și ajută la scăderea tensiunii arteriale ridicate, la prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.
Castanele sunt utile și în reducerea colesterolului și a riscului de formare de cheaguri de sânge, inflamații și ateroscleroză.
Contraindicații și precauții
Nu consumați castane dacă aveți alergie la nuci, alune, arahide sau alte fructe oleaginoase.
Surse articol:
1. http://www.nutrition-and-you.com/chestnuts.html
2. https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/chestnuts.html
3. „Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu