Cojile fructelor – de ce nu trebuie să le aruncați!
Nu aruncaţi cojile fructelor pe care le consumaţi! Cercetătorii spun că cele mai multe vitamine şi minerale hrănitoare ale fructelor se află de fapt în coaja lor.
Deşeurile vegetale ale fructelor sunt adevărate comori la casa omului care nu trebuie aruncate niciodată.
Am alcătuit un top al fructelor care conţin o coajă valoroasă pentru sănătate, frumuseţe şi uz casnic.
Înainte de a folosi cojile de fructe pentru uz intern, înmoaie-le într-o soluţie cu bicarbonat de sodiu şi zeamă de lămâie. Sau lasă-le în apă cu sare pentru 30 de minute pentru a îndepărta bine murdăria şi pesticidele.
Cuprins
Cojile de mere – beneficii
Despre coaja de măr s-a descoperit că acidul ursolic conţinut are efect de reglare a colesterolului şi a glicemiei. Cojile de mere au proprietăţi anticancerigene şi au următoarele beneficii:
• vindecă bronşitele – macerat din pulbere de coji de mere, din care se beau 3 căni pe zi
• uşurează digestia
• ameliorează crampele la stomac – se bea câte o cană de infuzie, de 3 ori pe zi
• ajută la absorbţia Vitaminei C
• stimulează ţesutul muscular
• alungă insomnia – se prepară o infuzie de 10 minute din 2 linguri de coji de mere şi o cană cu apă, ceaiul se bea cu 2 ore înainte de somnul de noapte
• alină durerile reumatice – se prepară un macerat de 1 ore din 8 linguri de pulbere de coji de mere la un litru de apă.
Foloseşte cojile merelor pentru curăţarea murdăriei de pe vasele de aliminiu! Fierbe-le la un loc cu vasele, timp de jumătate de oră.
Cojile de piersică – beneficii
Piersica este printre puţinele fructe pe care le consumăm de regulă cu tot cu coajă. Coaja conţine vitamina A, cu rol în regenerarea pielii.
Se pot face frecţii uşoare cu partea cărnoasă a cojii peste care ai presurat puţin zahăr, pentru îngrijirea tenului.
Coaja va acţiona întocmai ca un exfoliant, redând vitalitatea şi strălucirea tenului.
• stimulează imunitatea
• elimină toxinele din organism
• protejează ochii şi previne cataracta
• reduce riscul bolilor de inimă
• previne cancerul
• previne apariţia artriteiCojile de kiwi – Beneficii
Nu mai decoji fructele de kiwi. Lasă-le să se coacă bine şi preseză-le la blender cu totul.
Coaja de kiwi conţine mai mulţi antioxidanţi decât pulpa zemoasă. Aceste substanţe au rol în prevenirea:
• inflamaţiilor
• alergiilor
• cancerului
• bacteriilor E-coli şi stafilocociCojile de banană – beneficii
Sucul rezultat prin stoarcerea sau fierberea cojilor de banane conţine serotonină – hormonul fericirii.
Mai mult, cojile de banane, pe care de regulă le aruncăm la coşul de gunoi, conţin luteină. Această substanţă are un rol major în ceea ce priveşte sănătatea oculară.
Cojile de banane protejează vederea şi combat cataracta.
Se spală şi se fierb 10 minute. Sau se pot stoarce prin blender. În scop terapeutic, se va soarbe lichidul încet.
Cojile de portocale – se folosesc de regulă la prăjituri. Se rad portocalele prin răzătoare şi se combină cu puţină coajă de lămâie pentru prepararea deserturilor şi sucurilor.
Coaja de portocală este bogată în flavonoizi, care reduc colesterolul. La insomnie, se pot pune câteva coji parfumate pe noptieră, care vor acţiona ca un somnifer. Infuzia din coji de portocale te scapă de constipaţie.
Coaja de la lămâie – conţine acid citric, care poate fi folosit mai ales pentru curăţarea ustensilelor de bucătărie, în special cuptorul sau vesela.
Coaja perelor – conţine vitamine, fibre şi substanţe esenţiale care pot preveni dezvoltarea celulelor de cancer.
pa langa un pic de substantă conservantă
Super sfaturi !
multumim ptr sfaturi