ARNICA – o plantă miraculoasă pentru piele și păr

Arnica (Arnica montana) este o plantă nativă din Europa, folosită de secole în tratamentele naturiste din Alpii suedezi și Rusia. Are proprietăți anti-inflamatoare puternice. Stimulează circulația sângelui, accelerează procesul de vindecare și reduce durerile.

Ulei de Arnică

Ulei de Arnică

Arnica are o înfățișare frumoasă, asemănătoare margaretelor. Petalele au o nuanță galbenă-portocalie. Florile proaspete sau uscate sunt folosite pentru prepararea unui ulei cu beneficii extraordinare pentru piele și păr. Se găsește la magazinele naturiste sub formă de ulei, creme, geluri sau alifii.

Indicații terapeutice

Nord-americanii, indienii și europenii folosesc în general uleiul de arnică pentru vindecarea rănilor, reducerea inflamațiilor și durerilor musculare, datorită calităților sale anti-inflamatorii, anti-bacteriene și regeneratoare.

• Răni și vânătăi
• Dureri
• Inflamații
• Osteoartrită
• Luxații, entorse
• Probleme ale pielii
• Mătreață
• Afecțiuni ale scalpului
• Febră

Uleiul de arnică este un ingredient folosit în foarte multe produse cosmetice naturale: uleiuri de masaj, tonice pentru păr, seruri pentru ten, elixire și uleiuri pentru păr.

Căderea părului și mătreață. Uleiul de arnică este inclus în numeroase produse de îngrijire a părului, în special în cele pentru combaterea căderii părului și a mătreții, dar și pentru stimularea creșterii părului. În acest scop, se poate folosi și infuzia de arnică.

Vârfuri despicate, albirea părului. Uleiul de arnică ajută la tratarea vârfurilor despicate și previne albirea prematură a părului. Aplicați uleiul pe pielea capului și pe păr, și lăsați-l să acționeze peste noapte. Spălați părul a doua zi cu șamponul obișnuit. Folosiți acest remediu regulat pentru rezultate vizibile.

Răni, eczeme, mâncărimi, vaginită. În florile de arnică se regăsește un ingredient-cheie care ajută la refacerea pielii, numit helenalin. Conține de asemenea flavonoide, acid carbonic, cumarină și uleiuri volatile care pot ajuta la întinerirea pielii și la vindecarea rănilor. Unele loțiuni și creme care conțin arnică sunt recomandate pentru tratarea eczemelor, mâncărimilor, vaginitei și a altor infecții ale pielii.

Vergeturi. Aplicarea uleiului de arnică extern poate reduce vergeturile la femei, în timpul sarcinii și după ce au născut, datorită conținutului de flavonoide și alți fitochimicali care cresc elasticitatea pielii și colagenul.

Artrită, dureri musculare. La magazinele naturiste se pot găsi geluri și creme pe bază de arnică, destinate persoanelor cu artrită, inflamații articulare și dureri. Cercetările au dovedit eficiența acestei plante în tratarea osteoartritei, comparativ cu Ibuprofenul. Are proprietăți calmante și analgezice.

Cum să faci ulei de arnică în casă – rețetă

– Puneți ¼ cană de flori de arnică mărunțite într-un borcan de sticlă de 300 de grame.

– Umpleți borcanul pe trei sferturi cu ulei de măsline.

– Puneți capacul și lăsați la macerat la loc însorit cel puțin 4 săptămâni.

– Strecurați la final uleiul, și folosiți-l ca remediu pentru păr, afecțiuni ale pielii sau dureri.

Atenție! Uleiul de arnică este toxic și nu trebuie administrat intern. Se folosește doar extern (niciodată pe răni deschise). Întrerupeți aplicarea uleiului de arnică pe piele dacă apar iritații sau alergii. Nu folosiți uleiul de arnică în timpul sarcinii sau alăptării fără acordul medicului.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. folosesc crema de arnica este f buna…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.