ISOPUL – plantă sfântă din Grădina Domnului

“Stropi-mă-vei cu isop, și mă voi curăți, spăla-mă-vei, și mai vârtos decât zăpada mă voi albi” (Psalmul 50,7). Însuși numele ne oferă de la bun început indicii importante despre puterea vindecătoare a acestei plante.

Isop

Isop

Isopul, leac biblic:  pentru trup, suflet și minte

Isopul este una din cele mai populare plante de leac, prețuite din vechime. Menționat și în Sfânta Scriptură alături de alte plante precum scorțișoara, nardul, mirtul, măslinul, cedrul și vița de vie, isopul este considerat o plantă sfântă (isop provine din limba greacă – “azob”, care înseamnă plantă sacră).

Găsim referiri despre isop inclusiv în antichitate, în Psalmii lui David. În unele mănăstiri din România, măicuțele folosesc isopul atât pentru trup, cât și pentru suflet, planta fiind renumită pentru proprietățile sale purificatoare asupra spațiului, și pentru capacitatea de a alunga gândurile rele și de a stimula concentrarea.

Proprietăți și indicații terapeutice

Proprietățile sale terapeutice se datorează în special uleiului esențial conținut de părțile aeriene. Acest ulei ucide bacteriile, previne infecțiile, răceala, gripa și virușii, are proprietăți expectorante, diuretice, cicatrizante și sedative. Potrivit practicii medicinale populare și a studiilor recente, isopul ajută la vindecarea a peste 60 de afecțiuni grave:

– Respiratorii (astm, bronșite acute și cronice, bronșită catarală, astmatiformă, amigdalită, dispnee, febră, gripă))
– Hepatice
– Cardiovasculare (hipo și hipertensiune arterială)
– Neurologice, psihice (depresii, nevroze, psihoze, isterie)
– Neoplasme
– Cancer
– Oboseală
– Intoxicație (inclusiv alcoolică)
– Mâncărimi ale pielii (dermatoze, leucoree)
– Digestive (anorexie, bulimie, balonare, dispepsie, indigestie)

Cum se prepară/administrează

Isopul se poate administra sub formă de ceai, pulbere sau macerat. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de isop, lăsată la infuzat 10 minute într-o cană cu apă clocotită. Pulberea se obține prin măcinarea părților aeriene ale plantei prin râșnița de cafea, care la final se cerne prin sita de făină. Maceratul la rece se obține astfel: se pune 1 linguriță de isop mărunțit la înmuiat într-un pahar cu apă, peste noapte. Dimineața se strecoară.

Tratamente  cu isop

Astm, bronșită. Se ia câte ½ linguriță de pulbere de isop, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Cura durează cel puțin 14 zile. Ajută la decongestionarea tractului respirator, crește imunitatea, combate infecțiile.

Arsuri la stomac, gastrită, gaze. Se beau câte 2-3 pahare de macerat de isop, înainte și după masă. Dacă suferiți de balonare, luați câte 1 vârf de cuțit de pulbere de isop înainte de masă.

Depresie, nevroză, isterie, astenie, epilepsie. Se bea câte 1 litru de macerat de isop cu miere zilnic, pe o perioadă de cel puțin 21 de zile. Bolnavii de epilepsie pot lua doar 2 g de pulbere de isop (nu mai mult) pe zi, maxim 2 săptămâni la rând.

Schizofrenie. Se beau câte 2-3 pahare de macerat de isop, timp de 2 săptămâni. După o săptămână de pauză, tratamentul se poate relua.

Ciroză hepatică, cancer. Se ia câte 1 vârf de cuțit de pulbere de isop pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Planta inhibă starea de vomă, readuce pofta de mâncare, crește vitalitatea, induce o stare de bine și stimulează vindecarea bolilor grave.

Contraindicații

Isopul nu trebuie administrat la persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii congestive extreme.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. isopul sau cimbrul de gradina

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.