Fructe pe care le pot consuma diabeticii
Desertul este singurul lucru la care gândim de când ne-am aşezat la masă. Nu toată lumea însă are undă verde la dulciuri.
Cei care suferă de diabet au chiar mari restricţii la acest capitol.
De toate, cu moderație
Diabeticii sunt opriţi de la o sumedenie de mâncăruri „bune”, inclusiv de la dulciuri. În această categorie intră şi fructele.
Nu toate sunt indicate pentru această afecţiune, având în vedere că ele conţin fructoză.
Mulţi diabetici recunosc că încearcă să mănânce câte puţin din fiecare lucru din care „nu au voie”. Este probabil cea mai potrivită abordare.
Fructe cu un indice glicemic scăzut
Fructele conţin numeroase vitamine, minerale şi fibre care pot fi parte a meniului unui diabetic, atâta timp cât sunt consumate în porţii mici.
Fructele de pădure
Acestă categorie cuprinde o diversitate de fructe: afine, mure, zemură, căpşuni, vişine sau fructe de măceş.
Au în compoziţia lor antioxidanţi, fibre, vitamine şi foarte puţini carbohidranţi.
Fructele de pădure pot fi adăugate în iaurt sau terciul de cereale şi consuma la micul dejun. Sau se pot consuma ca atare, sub formă de extracte, ceaiuri, decocturi sau pulbere.
Mere
Cele mai bune sunt merele verzi, acrișoare. Oferă vitamina C şi potasiu.
Se recomandă consumarea lor cu tot cu coajă, pentru aportul de fibre și antioxidanți.
Pere
Sunt mult mai bune coapte la temperatura camerei. Au o aromă dulceagă deosebită, care nu afectează pe diabetici. Conţin fibre şi potasiu şi ajută digestia.
Portocale
Foate bogate în vitamina C şi potasiu, portocalele sunt sărace în zaharuri.
Sunt recomandate celor care suferă de tulburări de tensiune arterială. Mandarinele şi grepfrutul sunt de asemenea indicate în dieta diabeticilor.
De preferat este să le mâncați ca atare, și nu să le faceți suc.
Piersici
Au multe vitamine, printre care vitaminele A şi C. Conţin fibre şi potasiu. Sunt grozave ca atare, dar şi sub formă de ceai rece.
Se poate face un cokcteil răcoritor din piure de piersici pisate, gheaţă şi scorţişoară.
Caise
Acestea conţin fibre şi o cantitate mare devVitamina A, aproape 70% din doza zilnică recomandată.
Sunt savuroase la gust şi preferate de mulţi din cei care nu consumă produse foarte dulci în general.
Cireşe
Sunt ideale pentru deieta diabeticilor deoarece conţin foarte puţine zaharuri. Au pe de altă parte mulţi antioxidanţi – substanţe care combat bolile de inimă şi cancerul.
Se pot consuma proaspete, dar şi congelate. Cireşele uscate pot conţine adaos de zahăr. Examinaţi cu atenţie eticheta produsului.
Fructe exotice
Și acestea pot fi mâncate de o persoană care are diabet. Iată câteva opțiuni: kiwi, ananas, papaya, guava, agrişe – ca atare sau sub formă de salate or cockteil.
Fructe uscate
Nucile, alunele, migdalele sau curmalele sunt bune, dar în cantităţi moderate, deoarece sunt foarte dulci și bogate în calorii.
Este important ca diabeticii să evite fructele care conţin adaos de zahăr.
Compoturile, dulceața și gemul sunt exemple negativ pentru cei care trebuie să ţină sub control nivelul glicemiei.
Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.