HEMOROIZII – metode de prevenire sau ameliorare a simptomelor

Hemoroizii pot fi incluși în categoria afecțiunilor cauzate de stilul de viață modern, în care predomină sendetarismul (lucrul pe scaun în fața calculatorului) și alimentația incorectă, inspirată de tendințele din occident. 

Mediul urban propune un stil de viaţă drastic, cu 9-10 ore de lucru zilnic, la birou sau în alt context în care se stă pe scaun sau în picioare în continuu.

Alimente hemoroizi

 

La acestea se adaugă consumul excesiv de cafea, tutun, energizante şi alte mese condimentate care încurajează şi agravează afecţiunile hemoroidale. Igiena precară contribuie de asemenea la apariția hemoroizilor. 

Cele mai comune simptome provocate de hemoroizi sunt sângerările rectale în timpul scaunului, mâncărimi sau dureri locale.

Tratamentul presupune suplimentarea cu fibre, utilizare de supozitoare și antiinflamatoare sau medicamente venotonice. Operația este indicată atunci când celelalte tratamente și abordări nu au avut succes sau au apărut complicații grave. 

Hemoroizi – măsuri preventive

Hemoroizii externi nu trebuie ignoraţi doar pentru că nu par să creeze probleme la nivel interior. Simptomele cele mai frecvente sunt senzaţiile supărătoare de mâncărime şi usturime, arsuri, dureri şi sângerări.

Este bine să se aibă în vedere măsuri preventive. 

Alimentația pentru persoanele cu hemorizi

Medicii pot recomanda persoanelor cu hemoroizi o dietă bogată în fibre. Aceste substanțe înmoaie scaunul și facilitează eliminarea lui, reducând riscul de apariție sau simptomele hemoroizilor.

Cele mai bune alegeri în acest sens sunt tărâțele de cereale, tărâțele de ovăz, mere și pere cu coajă, zmeură, prune gătite, mazăre verde gătită, legume gătite, cartofi copți, dovlecei, fasole gătită.

Consumul de apă este de asemenea important, precum și de alte lichide: sucuri naturale, supe limpezi. 

Dintre alimentele care pot dăuna sunt: condimentele, mirodeniile și mâncărurile picante, alcoolul și cafeaua, alimentele grase, sărate, mâncărurile și băuturile fierbinți, carnea roșie, carnea de porc, produsele fast-food, alimente care constipă.

Dacă hemoroizii sunt cauzați de constipația cronică, evitați consumul de brânzeturi, chipsuri, fast food, înghețată, carne, produse preparate (congelate) sau procesate.

Surse:
1. Varut Lohsiriwat. Hemorrhoids: From basic pathophysiology to clinical management. World J Gastroenterol. 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3342598/
2. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, Eating, Diet, & Nutrition for Hemorrhoids
What should I eat if I have hemorrhoids? https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/hemorrhoids/eating-diet-nutrition

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.