Berberina – la fel de eficientă în scăderea glicemiei și insulinorezistenței ca Metformin la diabetici

Articol bazat pe studii științifice

Berberina este folosită de mulți ani în China pentru infecțiile gastrointestinale. În anul 1988 a fost utilizată pentru tratarea diareii la diabetici. Atunci s-a descoperit că planta produce o scădere notabilă a glicemiei.

Ulterior, berberina a început să fie prescrisă ca agent anti-hiperglicemiant de mai mulți medici chinezi.

Berberina scade glicemia si rezistenta la insulina la fel de eficient ca Metformin la diabetici

Berberina scade glicemia si rezistenta la insulina la fel de eficient ca Metformin la diabetici: Joost J. Bakker IJmuiden

Ce este berberina?

Berberina este o substanță care se găsește în rădăcina unor plante din familia Berberiadaceae, precum drăcila (Berberis vulgaris), strugure de Oregon (Mahonia aquifolium), Goldenseal sau macul californian.

Extractul de berberină se găsește la magazinele naturiste sub formă de capsule. Mai multe studii clinice realizate de chinezi au confirmat acțiunea antidiabetică a acestei substanțe.

Efectele antidiabetice ale berberinei 

Berberina și constituenții săi ar putea constitui o nouă clasă de medicamente antidiabetice, deoarece au o structură chimică diferită față de alți agenți hipoglicemianți.

Cercetătorii cred că ea acționează împotriva diabetului prin faptul că mărește sensibilitatea la insulină.

Berberina scade glucoza din sânge și hemoglobina glicată

Un studiu pilot, publicat în jurnalul „Metabolism”, a arătat că beberina este la fel de eficientă ca Metformin în scăderea glucozei din sânge la pacienții diabetici.

Tratamentul a durat 3 luni și a constat în administrarea a 500 mg de berberină, de 3 ori pe zi.

Atât Metformin, cât și berberina folsite au ameliorat parametrii glicemici (HBA1c, glucoza a jeun și glucoza post-prandială).

Berberina a redus nivelul hemoglobinei glicate (A1c) la fel de eficient ca și Metformin. Berberina a scăzut HbA1c de la 9,5% la 7,5%, iar Metformin de la 9,1% la 7,7%.

Spre deosebire de Metforimin, berberina a produs efecte benefice asupra metabolismului lipidelor. Aceasta a redus semnificativ trigliceridele și colesterolul total din sânge.

Efectele secundare asociate consumului de berberină (diaree, constipație, flatulență, durere abdominală) au apărut doar în primele 4 săptămâni de tratament.

24% dintre pacienți au fost nevoiți să reducă doza de berberină din cauza problemelor gastrointestinale. Autorii au concluzionat că dozele de 0,3 g de 3 ori pe zi sunt bine tolerate.

Un alt studiu a arătat că berberina diminuează hemoglobina glicozilată de la 8,1% la 7,35, dovedindu-se o alternativă naturală eficientă la Metformin.

Scade colesterolul și trigliceridele

Potrivit unui studiu mai recent, apărut în 2022 în jurnalul „Molecules”, berberina este un supliment util pentru combaterea sindromului metabolic.

Ea contribuie la prevenirea diabetului de tip 2, a obezității, a complicațiilor cardiovasculare, a aterosclerozei și a cancerului.

Pe lângă efectul hipoglicemiant și hipolipidemiant, berberina scade insulinorezistența, inhibă gluconeogeneza și adipogeneza la nivelul ficatului.

Prin faptul că îmbunătățește secreția de insulină, berberina acționează favorabil și asupra ovulației.

Are de asemenea efecte neuroprotectoare și antidepresive.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Berberina poate înlocui medicamentul Siofor în diabet și ovare polichistice
Plante și suplimente utile în diabet (scad glicemia și insulinorezistența)
Cele mai bune ceaiuri pentru diabetici – dr. Daniela Petrache
Ghimbirul are efecte promițătoare în diabet

Surse articol:

1. Yin J, Xing H, Ye J. Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitus. Metabolism. 2008 May;57(5):712-7. doi: 10.1016/j.metabol.2008.01.013. PMID: 18442638; PMCID: PMC2410097.
2. Doctor Amanda Frey, Berberine: an effective alternative for controling glucose in diabetics: https://www.doctorfey.com/functional-medicine-holistic-health-blog/2020/8/26/berberine-a-effective-alternative-for-gastrointestinal-infections-as-well-as-glucose-control
3. Och A, Och M, Nowak R, Podgórska D, Podgórski R. Berberine, a Herbal Metabolite in the Metabolic Syndrome: The Risk Factors, Course, and Consequences of the Disease. Molecules. 2022 Feb 17;27(4):1351. doi: 10.3390/molecules27041351. PMID: 35209140; PMCID: PMC8874997.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.