Cele mai bune ceaiuri pentru diabetici – dr. Daniela Petrache

Bazat pe studii științifice

Dr. Daniela Petrache, medic diabetolog, spune că ceaiurile sunt ideale pentru persoanele care suferă de diabet.

Sunt un mijloc eficient de hidratare și de prevenire a bolilor.

Cele mai bune ceaiuri pentru diabetici - dr. Daniela Petrache

Cele mai bune ceaiuri pentru diabetici – dr. Daniela Petrache

Iar dacă se folosesc și plante adecvate, pot ajuta la scăderea sau controlul zahărului din sânge.

Ceaiurile sunt alegere bună doar dacă sunt consumate ca atare, neîndulcite.

Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru diabetici

Dr. Petrache a ales 6 tipuri de ceaiuri care pot avea beneficii în dieta diabeticilor.

CEAIUL VERDE

Planta de ceai verde are câteva beneficii importante în diabet.

În primul rând, oferă energie, datorită cofeinei pe care o conține (mai puțin decât cafeaua).

În al doilea rând, protejează împotriva complicațiilor sau a riscurilor pentru sănătate cauzate de boala diabetului.

Această protecție se datorează concentrației mari de antioxidanți.

Unele studii sugerează că ceaiul verde poate preveni diabetul de tip 2 și obezitatea.

Acest ceai este util și în cazul diabetului deja instalat.

Polifenolii pe care îi conține reduc stresul oxidativ, dilată arterele, scad tensiunea arterială și colesterolul. Totodată, împiedică formarea cheagurilor de sânge.

Consumul de ceai verde a fost asociat un risc mai mic de mortalitate din toate cauzele și din bolile cardiovasculare.

Scăderea tensiunii arteriale și a greutății corporale cresc sensibilitatea la insulină și reduc nivelurile zahărului din sânge.

Catechinele din ceaiul verde reduc digestia și absorbția carbohdiraților și implicit efectele rezistenței la insulină.

Citește și – Ceapa este un antidiabetic eficient – 140 g pe zi scad semnificativ glicemia

CEAIUL NEGRU

Acest ceai este preparat tot din planta de ceai verde. Metoda de procesare este însă diferită.

Are mai puțin antioxidanți decât ceaiul verde. Însă în ceea ce privește efectele sale în diabet, este important de știut că ajută la reducerea rezistenței la insulină.

Acționează în mod similar medicamentelor folosite în diabetul de tip 2. Mai precis, blochează enzimele care transformă amidonul în glucoză.

Totodată, încetinește absorția zahărului în intestin.

Un studiu recent apărut în „British Medical Journal” a dezvăluit că țările cu un consum ridicat de ceai negru au cele mai mici rate de diabet de tip 2.

Pe primele locuri se află Irlanda, Anglia și Turcia. Un locuitor consumă în medie 2 litri de ceai negru pe săptămână.

CEAIUL DE MUȘEȚEL

Un studiu din 2015 a arătat că ceaiul de mușețel scade semnnificativ concentrația de hemoglobina glicozilată (HbA1C), insulina din sânge, colesterolul total, colesterolul LDL și trigliceridele.

Din aceste motive, ar putea ajuta controlul glicemici și profilul lipidelor la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Ceaiul de mușețel mai are o contribuție importantă în diabet. Anume aceea de a asigura un somn odihnitor.

Dr. Petrache spune că nopțile nedormite au un impact negativ în diabet.

CEAIUL DE GHIMBIR

Ghimbirul este foarte bun pentru diabetici, mai ales dacă este consumat în prima parte a zilei.

Ajută la îmbunătățirea valorilor glicemiei prin acțiunea inhibitoare împotriva enzimelor cu rol în metabolizarea glucidelor.

Un alt beneficiu important al ghimbirului este că mărește sensibilitatea la insulină.

Ceaiul de ghimbir ajută la scăderea glicemiei de dimineață.

O recenzie apărută în 2015 în „Journal of Rhnic Foods” a concluzionat că ghimbirul scade semnificativ glucoza a jeun și nivelul HbA1C.

Citește și – Ghimbirul are efecte promițătoare în diabet

CEAIUL DE HIBISCUS

Este o băutură bogată în antioxidanți, compuși care ne apără de stresul oxidativ celular.

Contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Poate preveni diabetul.

Un studiu din 2014 a arătat că hibiscusul conține compuși care pot reface sensibilitatea la insulină la nivel celular.

Această plantă este deoseori recomandată persoanelor cu boli cardiovasculare.

De aceea o găsim în multe formule de ceai pentru hipertensiune arterială.

Prin faptul că scade tensiunea arterială, previne complicațiile cardiovasculare care pot apărea în cazul unui diabetic.

Sunt necesare două căni pe zi pentru a obține efectul hipotensiv.

CEAIUL DE MENTĂ

La fel ca mușețelul, menta produce o acțiune relaxantă.

Ceaiul de mentă este indicat mai cu seamă în diabetul zaharat tip 2, pentru efectul său calmant.

Poate fi introdus în dieta zilnică.

Odată cu scăderea nivelului de stres, ceaiul de mentă determină și reduceea glicemiei.

Puțini știu că trebuie să se ferească de stres ca de un factor care contribuie la creșterea glicemiei.

Citește și – 10 din cele mai dăunătoare alimente pentru diabetici – dr. Ekberg

Surse articol:

1. Daniela Petrache, Cele mai bune ceaiuri pentru diabetici: https://www.youtube.com/watch?v=QaIl4Yn2nNY&ab_channel=Dr.DanielaPetrache
2. Kim HM, Kim J. The effects of green tea on obesity and type 2 diabetes. Diabetes Metab J. 2013;37(3):173-175. doi:10.4093/dmj.2013.37.3.173: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3689013/
3. Kevin B., Green tea and diabetes, The Whistling Kettle: https://www.thewhistlingkettle.com/a/info/blog/green-tea-and-diabetes-recommendations-and-alternatives
4. Shawn Radcliffe, Cand Drinking black tea lower your risk of diabetes? Men’s Journal: https://www.mensjournal.com/food-drink/can-drinking-black-tea-lower-your-risk-diabetes/
5. Rafraf M, Zemestani M, Asghari-Jafarabadi M. Effectiveness of chamomile tea on glycemic control and serum lipid profile in patients with type 2 diabetes. J Endocrinol Invest. 2015 Feb;38(2):163-70. doi: 10.1007/s40618-014-0170-x. Epub 2014 Sep 7. PMID: 25194428: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25194428/
6. James W. Daily, Mini Yang, Da Sol Kim, Sunmin Park, Efficacy of ginger for treating Type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials, Journal of Ethnic Foods,
7. James W. Daily, Mini Yang, Da Sol Kim, Sunmin Park, Efficacy of ginger for treating Type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials, Journal of Ethnic Foods,Volume 2, Issue 1, 2015, Pages 36-43, ISSN 2352-6181, https://doi.org/10.1016/j.jef.2015.02.007: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352618115000086
8. Defeat Diabetes Foundation, Hibiscus: https://defeatdiabetes.org/resources/healthful-eating/herbs-and-spices/hibiscus/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.