Ghimbirul are efecte promițătoare în diabet
√ Bazat pe studii științifice
Ghimbirul este un aliment funcțional. Beneficiile lui depășesc statutul de simplu aliment.
În prezent este studiat pentru potențialul său de a combate afecțiuni metabolice și articulare.
Cuprins
Ce proprietăți are ghimbirul
Cercetătorii au identificat și izolat din rădăcina sa peste 160 de compuși. Între aceștia se numără uleiuri volatile, gingeroli, fenilalcanoizi, sulfinați, steroizi, diarilheptanoizi, glicozide monoterpenoide.
Tot mai multe studii relevă numeroasele sale activități biologice.
Ghimbirul se remarcă prin proprietățile sale gastroprotectoare, antiinflamatoare, antivirale și anticancerigene.
Studiile au arătat că remediază greața, vărsăturile și răul de mișcare. Combate obezitatea, hiperlipidemia, diabetul de tip 2 și osteoartrita.
Citește și – Ghimbirul, cel mai bun prieten al diabeticilor
Ghimbirul combate inflamația implicată în apariția diabetului
Un studiu publicat în 2019 în „Journal of Herbal Medicine” prezintă mecanismele de acțiune ale ghimbirului în combaterea diabetului.
Diabetul este o tulburare metabolic, la baza căruia se află o inflamație cronică.
Unul din mediatorii-cheie ai inflamației, cu un rol crucial în apariția diabetului, este NK-kB.
Ghimbirul inhibă acest mediator și procesul inflamator. De aceea este considerat un agent potențial antidiabetic.
Diabetul zaharat este caracterizat de un nivel crescut de zahăr în sânge.
Boala activă este asociată cu o inflamație cronică de grad scăzut, rezultată din eliberarea crescută de mediatori inflamatori, precum IL-1, IL-6, COX2.
Aceștia cresc rezistența la insulină și determină progresia bolii.
Ghimbirul ar putea ajuta la controlul și tratamentul diabetului prin faptul că împiedică activarea căilor de semnalizare ale NF-kB.
Citește și – Ghimbirul îmbunătățește sensibilitatea la insulină și previne complicațiile diabetului
Are mecanisme anti-diabetice multiple
O recenzie din 2019 a arătat că ghimbirul are și alte efecte antidiabetice. Potrivit studiilor realizate în perioada 2000-2018, ghimbirul:
- reface celulele beta-pancreatice
- crește sensibilitatea la insulină
- îmbunătățește utilizarea periferică a glucozei
- crește sinteza de glicogen hepatic
- inhibă enzimele care metabolizează carbohidrații
- stimulează eliberarea insulinei pancreatice
- inhibă producția de glucoză hepatică
Autorii au concluzionat că este nevoie de mai multe studii, în special pe oameni, pentru a confirma aceste efecte.
Vestea bună este că ghimbirul este un aliment natural și sigur.
Citește și – Ghimbirul conține compuși care întârzie complicațiile diabetului și procesul de îmbătrânire
Surse articol:
1. Mengmeng Zhang, Rong Zhao, Dan Wang, Li Wang, Qing Zhang, Shujun Wei, Feng Lu, Wei Peng, Chunjie Wu, Ginger (Zingiber officinale Rosc.) and its bioactive components are potential resources for health beneficial agents, Phytotherapy Research, 20 September 2020: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ptr.6858
2. Mohamed Raafat, Ashraf S. A. El-Sayed, Manal T. El-Sayed, Biosynthesis and Anti-Mycotoxigenic Activity of Zingiber officinale Roscoe-Derived Metal Nanoparticles, Molecules, 10.3390/molecules26082290, 26, 8, (2290), (2021): https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.6964
3. Ester Pagano, Eliana B Souto, Alessandra Durazzo, Javad Sharifi-Rad, Massimo Lucarini, Selma B Souto, Bahare Salehi, Wissam Zam, Vittorino Montanaro, Giuseppe Lucariello, Angelo A Izzo, Antonello Santini, Barbara Romano, Ginger (Zingiber officinale Roscoe) as a nutraceutical: Focus on the metabolic, analgesic, and antiinflammatory effects, Phytother Res. 2020 Dec 5: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33278054/
4. Ahmad Saedisomeolia, Motahereh Makhdoomi Arzati, Mina Abdolahi, Mohsen Sedighiyan, Alejandra Rangel, Gerald Muench, Meysam Zarezadeh, Arash Jafarieh, Niyaz Mohammadzadeh Honarvar, Mechanisms of action of ginger in nuclear factor-kappaB signaling pathways in diabetes, Journal of Herbal Medicine, Volume 16, 2019, 100239, ISSN 2210-8033: https://doi.org/10.1016/j.hermed.2018.10.004
5. Gloria Aderonke Otunola and Anthony Jide Afolayan, A Review of the Antidiabetic Activities of Ginger, November 27, 2019, Intech Open: https://www.intechopen.com/chapters/69184