Volbura – o buruiană cu proprietăți vindecătoare
Trecem pe lângă ea nepăsători, sau mai rău, o smulgem ca pe un intrus din grădinile noastre.
Volbura (Convolvulus arvensis) este mai mult decât o buruiană invazivă. Are toate calitățile unei plante medicinale.
Prof. dr. Constantin Pârvu dedică un spațiu generos acestei plante în una din cărțile sale.
Cuprins
Când se culege volbura
Volbura are multe denumiri populare. În unele regiuni este cunoscută sub numele de rochița rândunicii, bolbură, polomidă, cămașa-Domnului, bună-dimineața, fusta-doamnei sau forfecari.
Planta se culege înainte și în timpul înfloririi. Toate părțile sale – rădăcina, tulpinile, frunzele și florile – sunt folosite în medicina umană și veterinară tradițională.
Se smulge din pământ și se înlătură fructificațiile. Se lasă la uscat și se păstrează peste iarnă.
Proprietăți terapeutice
Volbura are proprietăți terapeutice care vizează în mod deosebit aparatul digestiv, bila și pielea. Stimulează digestia și secrețiile biliare.
Rădăcina și rășina au efecte diuretice, laxative, colagoge și purgative. Florile sunt laxative, antifebrile și vindecătoare de răni. Frunzele ajută în perioada menstruală.
Favorizează apariția scaunului, fără să fenomene secundare. Ajută la vindecarea leziunilor pielii.
În ce boli ajută volbura
Acestă plantă este folosită în medicina tradițională în diferite afecțiuni:
- constipație
- dischinezie biliară
- tuse
- răni
- arsuri
- furuncule
Uleiul esențial de volbură are acțiune antimicrobiană. Inhibă specii de Klebsiella pneumoniae, Stafilococ auriu, Candida albicanis.
Utilă în curele de slăbire
Fitoterapeutul Maria Pop recomandă volbura persoanelor care vor să slăbească, datorită acțiunii laxative. Prin faptul că mărește producția de bilă, ajută la metabolizarea grăsimilor.
Mai mult decât atât, această plantă reglează hormonii care controlează apetitul și senzația de sațietate.
Combate cancerul
Studiile recente sugerează că extractul de volbură are un potențial anti-cancerigen ridicat. Acesta poate inhiba creșterea tumorală în proporție de 50%, la doze care sunt sigure, netoxice pentru consum.
Testele pe iepuri au arătat că volbura stimulează activitatea sistemului imunitar. A demonstrat efecte citotoxice și pe celulele canceroase umane.
Compușii fenolici pe care îi conține îi conferă proprietăți antioxidante importante: acid p-hidrobenzoic, acid siringic, vanilină, acid benzoic, acid ferulic.
Moduri de utilizare
În scop medicinal se folosește ceaiul. Acesta se poate prepara din frunze, flori sau rădăcini.
Ceaiul din frunze de volbură reduce menstruația abundentă. Poate fi consumat și pentru efectul laxativ, în constipații ușoare.
Ceaiul din flori scade febra și ajută la vindecarea rănilor. Are de asemenea un efect laxativ ușor.
Constipație, dischinezie biliară
Se pun 2 lingurițe de plantă făcută pulbere sau plantă uscată și mărunțită la infuzat în 200 ml de apă clocotităD un sfert de oră se strecoară.
Infuzia obținută se consumă dimineața, cu minim 20 de minute înainte de masă.
Tuse
Se face un decoct dintr-o lingură de pulbere de volbură și 200 ml de apă. Se fierbe 5 minute, apoi se filtrează. Ceaiul se consumă treptat, câte o lingură.
Răni, arsuri, furuncule
Frunzele proaspete se spală și se strivesc. Se aplică direct pe regiunea afectată. Se fixează cu un bandaj.
Volbura ca și plantă comestibilă
Volbura poate fi folosită și în bucătărie. În Croația, frunzele sunt fierte și mâncate ca o legumă.
Chinezii fac un terci din rădăcinile și frunzele tinere ale plantei culese primăvara devreme, grâu spart și fasole pasată. Un astfel de preparat trebuie consumat în cantități mici pentru a nu ă provoaca diaree.
În Spania, florile se sug pentru că au un nectar asemănător mierii. Dar nu se înghit. Planta nu este comestibilă în stare crudă. Frunzele trebuie fierte înainte de a le folosi la salate.
Citește și – Volbura sau „rochița rândunicii” – plantă medicinală valoroasă
Precauții și contraindicații
Plantele cu efect laxativ sau purgativ nu trebuie administrate pe durate mari de timp. Se va folosi doar la nevoie, în caz de constipație.
Surse articol:
1. Azman NA, Gallego MG, Juliá L, Fajari L, Almajano M. The Effect of Convolvulus arvensis Dried Extract as a Potential Antioxidant in Food Models. Antioxidants (Basel). 2015 Mar 10;4(1):170-84. doi: 10.3390/antiox4010170. PMID: 26785344; PMCID: PMC4665567.
2. Robin Harford, Field bindweed, Eat Weeds: https://www.eatweeds.co.uk/field-bindweed-convolvulus-arvensis
3. Salamatullah, A.M. Convolvulus arvensis: Antioxidant, Antibacterial, and Antifungal Properties of Chemically Profiled Essential Oils: An Approach against Nosocomial Infections. Life2022, 12, 2138. https://doi.org/10.3390/life12122138
4. Medicinal Plants of the Northeast, Field bindweed: http://www.bio.brandeis.edu/fieldbio/medicinal_plants/pages/field_bindweed.html
5. Prof. dr. Constantin Pârvu, Volbura, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, pp. 737-738