Urzicile scad acidul uric și înlătură anemia – cum să le folosești

Între multele beneficii ale urzicilor se numără și capacitatea lor de a reduce nivelul de acid uric din sânge.

Această informație poate fi utilă pentru cei care suferă de gută, afecțiuni artritice, pietre la rinichi și alte afecțiuni asociate.

Urzicile scad acidul uric si inlatura anemia – cum sa le folosesti

Urzicile scad acidul uric si inlatura anemia – cum sa le folosesti

Nivel crescut de acid uric – cauze

Hiperuricemia are multe cauze. Fie corpul produce o cantitate prea mare de acid uric, fie rinichii sunt incapabil să elimine acest exces. Ambele variante pot fi posibile în același timp.

  • administrarea de diuretice
  • abuzul de alcool
  • consumul excesiv de băuturi răcoritoare și sucuri
  • consum exagerat de produse bogate în fructoză
  • hipertensiunea arterială
  • medicamentele imunosupresoare
  • leucemia
  • sindromul metabolic
  • obezitatea
  • administrarea de vitamina B3
  • psoriazis
  • consumul crescut de alimente care conțin purine (ficat, carne de animale, anșoa, sardine)
  • unele tipuri de cancer, chimioterapia sau radioterapia

Hiperuricemia este un factor de risc pentru artrita inflamatoare dureroasă, boli de inimă coronariene, hipertensiune arterială, diabet și alte boli.

Medicamentele hipouricemice au reacții adverse, precum dureri de cap, alergii, mâncărimi, nefrită. Sunt contraindicate pacienților cu disfuncții renale.

Urzica ajută la scăderea acidului uric din sânge

Medicamentele hipouricemice au efecte secundare nedorite, precum dureri de cap, alergii, mâncărimi, nefrită. Sunt contraindicate pacienților cu disfuncții renale. Urzica ar putea fi un remediu lipsit de toxicitate și efecte secundare grave.

În medicina tradițională din China și Tibet, urzica este întrebuințată în tratamentul gutei, reumatismului și artritei reumatoide, tocmai pentru că ajută la scăderea acidului uric.

Autorii noștri români menționează de asemenea efectul hipouricemic al acestei plante. El a fost confirmat și într-un studiu recent, publicat în 2020 în jurnalul „BioMed Research International”.

Studiul a fost realizat pe șoareci, unde cercetătorii au folosit o specie de urzică ce crește în China și India. Experimentele in vitro și in vivo au arătat că extractele de urzică produc o scădere impresionantă a acidului uric, fără să afecteze funcția rinichilor.

Urzica soluționează ambele cauze ale hiperuricemiei: mărește excreția acidului uric și atenuează producția de acid uric. Autorii studiului de mai sus sunt de părere că extractul de urzică ar putea fi un medicament eficient împotriva hiperuricemiei.

Urzicile abundă în compuși vindecători

Urzica are în compoziție numeroși compuși cu potențial terapeutic, precum flavonoizi, alcaloizi, lignani, cumarine, terpenoizi, steroizi, acizi organici, uleiuri volatile, vitamina C, fier, calciu, potasiu, siliciu, proteine.

Aceștia au activități farmacologice diverse: antiinflamatoare, analgezice, antireumatice, antibacteriene, antioxidante, remineralizante, antihistaminice, antianemice, tonice la nivel general.

Urzicile purifică sângele și susține detoxifierea ficatului. Măresc diureza. Mențin vasele de sânge sănătoase și previne bolile de inimă.

Calmează alergiile. Fortifică sistemul imunitar. Contribuie la controlul zahărului din sânge. Sunt benefice în durerile articulare și musculare, blocaje, probleme ale pielii, infecții urinare, prostată mărită, paraziți, anemie, lupus, boli autoimune, boli inflamatorii în general.

Cum să consumăm urzicile 

Urzicile pot fi consumate și sub formă de salate, sucuri, supe sau tocănițe. Se opăresc câteva secunde.

Le putem utiliza și extern, sub formă de unguente sau cataplasme. În magazinele naturiste se găsesc și ceaiuri, capsule sau tincturi pe bază de urzică pentru uz intern. Cea mai mare eficiență o are tinctura de urzică.

Tratament cu urzici pentru gută și anemie – rețetă

În mănăstiri există o rețetă de pastă de urzici folosită în controlul simptomelor dureroase de gută.

Ingrediente

  • 200 g de urzici proaspete
  • 1 lingură de ulei de sâmburi de struguri
  • 2-3 linguri de suc de lămâie

Mod de preparare

Urzicile verzi se pun într-o sită și se spală sub jet de apă. Se lasă 10 minute să se scurgă, apoi se freacă între palme precum varza pentru salată, cu mâinile acoperite de mănuși.

Masajul urzicilor are ca scop înmuierea lor. Se toacă mărunt și se pun într-un bol. Se adaugă uleiul și sucul de lămâie. Se amestecă bine cu o lingură de lemn, până când rezultă o pastă închisă la culoare.

Pasta de urzici se consumă zilnic. Poate fi întinsă pe felii de pâine prăjită, sa poate fi folosit ca sos pentru paste.

Ajută atât în gută și durerile articulare, cât și în anemie, lipsă de minerale sau alte afecțiuni menționate mai sus.

Este indicat ca după masă se se consume și câte un pahar cu suc de urzici proaspăt. Acesta va produce o revigorare binevenită a întregului organism.

Surse articol:

1. Leacuri Mănăstirești, Pasta de urzici: https://www.facebook.com/leacurimanastirestipustnicesti/posts/pfbid02zjbtpfrTeKYmLzQ89YrxVWDuMngLcQiYuTTJ9Kf2KypVvxSj6suQegiAxGzH4xeHl
2. Han S, Wei R, Han D, Zhu J, Luo W, Ao W, Zhong G. Hypouricemic Effects of Extracts from Urtica hyperborea ex Wedd. in Hyperuricemia Mice through XOD, URAT1, and OAT1. Biomed Res Int. 2020 Jan 29;2020:2968135. doi: 10.1155/2020/2968135. PMID: 32083126; PMCID: PMC7011386.
3. Hibiscus Tea House, Nettle tea for gout: https://hibiscusteahouse.com/blogs/australian-tea-blog/nettle-tea-for-gout
4. Remedies Health Store, Stinging nettle and arthritis: https://remedies.ie/stinging-nettle-urtica-arthritis/3533/
5. Mayo Clinic, High uric acid level: https://www.mayoclinic.org/symptoms/high-uric-acid-level/basics/causes/sym-20050607

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.