Cura de 10 zile cu ceai de dafin pentru scăderea glicemiei

Bazat pe studii științifice

Dafinul se numără cu siguranță între mirodeniile pe care le folosiți la aromatizarea mâncărurilor.

Mai puțin probabil îl consumați în scop terapeutic.

Cura de 10 zile cu ceai de dafin pentru scaderea glicemiei

Cura de 10 zile cu ceai de dafin pentru scaderea glicemiei: Azerbaijan stockers – www.freepik.com

DAFINUL – UN ANTIDIABETIC NATURAL

Dafinul merită un loc de cinste între plantele medicinale din farmacia casei.

Știați că ceaiul obținut din frunze sale vă poate normaliza nivelul glicemiei?

Diverși autori recomandă dafinul ca remediu natural pentru scăderea zahărului din sânge.

Poate fi un adjuvant important pentru cei cu hiperglicemie, prediabet sau diabet.

Un studiu publicat în 2009 în „Journal of Biochemistry and Nutrition” a arătat că frunzele de dafin sunt benefice în diabetul de tip 2.

ÎMBUNĂTĂȚEȘTE FUNCȚIA INSULINEI

Cercetările anterioare realizate in vitro au demonstrat că dafinul îmbunătățește funcția insulinei.

Cercetătorii pakistanezi de la Departamentul de Nutriție Umană din cadrul Universității Peshawar au testat în premieră efectele dafinului pe oameni.

Scopul lor a fost acela de a stabili dacă dafinul poate fi util în prevenirea sau ameliorarea diabetului de tip 2.

Cei 40 de participanți la studiu erau diagnosticați cu diabet de tip 2.

Aceștia au fost împărțiți în 4 grupuri:

grupul 1 a primit capsule cu 1 g de frunze de dafin măcinate pe zi
grupul 2 a primit capsule cu 2 g de frunze de dafin măcinate pe zi
grupul 3 a primit capsule cu 3 g de frunze de dafin măcinate pe zi
grupul 4 a primit capsule placebo

Durata de intervenție a fost de 30 de zile, urmată de o perioadă de 10 zile de wash-ou (spălare).

SCADE ZAHĂRUL ȘI GRĂSIMILE DIN SÂNGE

Rezultatele au fost îmbucurătoare. La toate cele 3 grupuri tratate cu dafin nivelul glucozei din sânge a scăzut semnificativ.

Toate cele 3 doze de dafin au cauzat o reducere a glucozei de 21% și până la 26%.

Mai mult decât atât, cura de 30 de zile cu dafinul a scăzut și concentrația grăsimilor din sânge, după cum urmează:

colesterolul total a scăzut cu 20-24%
colesterolul LDL a scăzut cu 32-40%
colesterolul HDL a crescut cu 29%, respectiv cu 20% la grupul 1, respectiv grupul 2
trigliceridele au scăzut cu 34% la grupul 1 și cu 25% la grupul 2.

Grupul care a primit placebo nu a prezentat nici o modificare în acest sens.

Acest studiu sugerează că dafinul poate reduce riscul de diabet și boli cardiovasculare în doze de 1-3 grame pe zi.

Dafinul nu se găsește la noi decât sub formă de frunze uscate pentru gătit sau pentru ceai. Sau sub formă de ulei esențial.

Cei de la Fares au capsule pentru digestie care conțin, între alte plante, și frunze de dafin.

Acestea sunt recomandate în digestie lentă, indigestie, balonare, colici după masă și aciditate stomacală scăzută.

Beneficiile dafinului pot fi exploatate și prin utilizare culinară.

ÎMBUNĂTĂȚEȘTE RĂSPUNSUL GLICEMIC DUPĂ MASĂ

Un studiu apărut în 2017 în „Journal of the American College of Nutrition” a testat efectele adăugării de dafin în fursecuri asupra glicemiei postprandiale, apetitului și sănătății gastrointestinale.

Cei 20 de participanți au consumat fusecuri făcute din făină de grâu 100%, în care au adăugat pudră din frunze de dafin în doze de 3% sau 6%.

Fursecurile cu 6% dafin au scăzut semnificativ concentrația de glucoză la 30-45 de minute după masă.

Concluzia autorilor a fost că dafinul inclus la masă induce un răspuns glicemic mai mic.

Diabeticii pot folosi dafinul și sub formă de ceai.

Iată cum se prepară și cum se administrează.

CEAI DE DAFIN PENTRU SCĂDEREA GLICEMIEI – REȚETĂ

INGREDIENTE

5 frunze de dafin potrivite
½ litru de apă

PREPARARE

Se pune apa la fiert împreună cu frunzele de dafin. Când a început să clocotească, se stinge focul.

Se pune capacul, apoi se acoperă cu un prosop.

Planta se lasă la infuzat sub căldură o oră și jumătate.

După acest interval, ceaiul de dafin se strecoară și se consumă pe parcursul zilei.

MOD DE ADMINISTRARE

Administrarea ceaiului de dafin se face după următoarea schemă:

200 ml de ceai de dafin dimineața, pe nemâncate;
150 ml de ceai de dafin la prânz, cu 15 minute înainte de masă;
150 ml de ceai de dafin seara, cu 15 minute înainte de cină.

Pentru rezultate optime, se face o cură de 10 zile cu ceai de dafin. Se bea 5 zile consecutiv, apoi se face pauză de o zi și se reia administrarea încă 5 zile la rând.

Dacă valoarea glicemiei nu a scăzut suficient, cura se poate prelungi până la 20 de zile. După prima cură de 10 zile se face o pauză de 2 zile, apoi se repetă.

 BUN PENTRU INFECȚII RESPIRATORII ȘI INTESTINALE

Ceaiul de dafin poate fi folosit și în cazul infecțiilor respiratorii.

Virozele cedează după o cură de 5 zile cu ceai de dafin.

Dr. Marc Bosquet recomandă de asemenea ceaiul de dafin pentru răceală, gripă, bronșită, gaze stomacale sau fermentații intestinale.

Citește și – Dafinul ajută în afecțiuni respiratorii, digestive, nervoase, reumatice (cum să îl folosești în scop terapeutic)

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Atenție, frunzele de dafin nu trebuie consumate/înghițite întregi, deoarece există riscul de înecare.

Au fost semnalate cazuri în care frunzele s-au blocat în gât.

Nu consumați dafin în cantități mari sau pe perioade lungi de timp, deoarece poate deveni toxic.

Dafinul este contraindicat sub formă de ceai  persoanelor cu boli cardiovasculare și femeilor însărcinate.

Citește și – În ce boli poate fi folosit dafinul

Surse articol:

1. Mariana Borloveanu, Dafinul, Leacuri și Rețete Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 175
2. Marc Bosquet, Dafin sălbatică, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 43/p.173
3. Khan A, Zaman G, Anderson RA. Bay leaves improve glucose and lipid profile of people with type 2 diabetes. J Clin Biochem Nutr. 2009 Jan;44(1):52-6. doi: 10.3164/jcbn.08-188. Epub 2008 Dec 27. PMID: 19177188; PMCID: PMC2613499.
4. Khan I, Shah S, Ahmad J, Abdullah A, Johnson SK. Effect of Incorporating Bay Leaves in Cookies on Postprandial Glycemia, Appetite, Palatability, and Gastrointestinal Well-Being. J Am Coll Nutr. 2017 Sep-Oct;36(7):514-519. doi: 10.1080/07315724.2017.1326324. Epub 2017 Aug 30. PMID: 28853992.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.