Părăluțele vindecă tusea, răcelile de primăvară și curăță corpul de toxine

Părăluțele (Bellis perennis) sunt plante primăvăratice care împodobesc câmpurile, poienile și livezile cu florile lor joviale.

O altă denumire populară la noi este cea de „bănuței”. Unii le zic „năsturei”, bumbișori” sau „pășcuțe”.

Paralutele (banuteii) vindeca tusea, racelile de primavara si curata corpul de toxine

Paralutele (banuteii): Tracie Hall

Puțini știu că aceste floricele mici cu rol ornamental sunt comestibile.

Deloc neglijabile sunt și calitățile lor medicinale.

Florile tinere sau mugurii pot fi adăugați în salate sau supe.

Decorează frumos platourile și torturile.

Frunzele de părăluțe pot fi de asemenea consumate crude, în salate. Au un gust amărui.

Părăluțele – compoziție chimică și proprietăți

Oamenii de știință au identificat în această plantă o serie de substanțe cu acțiune antioxidantă puternică.

Părăluțele conțin o cantitate aproape la fel de mare de vitamina C ca și lămâile. Alți compuși importanți identificați sunt:

  • saponine
  • flavonoide (quercetină, apigenină, kaempferol)
  • taninuri
  • acid malic
  • acid acetic
  • rășini
  • ceruri
  • inulină
  • substanțe mucilaginoase
  • uleiuri esențiale

Părăluțele – plantă medicinală recunoscută

Părăluțele au fost recunoscute oficial ca plantă medicinală în secolul al 15-lea.

Botanistul flamand Robert Dodoens scria că ceaiul din părăluțe este bun în febră.

Acesta stimulează funcția intestinelor, a ficatului și altor organe interne.

Începând cu secolul al 17-lea, părăluțele au devenit cunoscute pentru efectul reparator asupra oaselor rupte.

În medicina tradițională irlandeză sunt utilizate într-un spectru larg de boli:

  • tuse, dureri în gât
  • catar respirator
  • guturai
  • bronșite
  • inflamații ale tractului respirator
  • răceli
  • dureri de cap
  • tuberculoză
  • pleurezie
  • tulburări stomacale
  • constipații
  • probleme cu ficatul sau bila
  • dureri menstruale
  • cistită
  • inflamații ale tractului urinar
  • vânătăi
  • degerături
  • pecingine
  • vânătăi
  • eczeme
  • răni post-operatorii
  • arsuri
  • fracturi
  • dureri reumatice
  • artrită

Citește și – Bănuțeii – proprietăți și utilizări medicinale

Utilizări terapeutice pe afecțiuni

Părăluțele au efecte antiinflamatoare, vulnerare, tonice și restauratoare.

Sunt atitusive, expectorante, astringente, antispasmodice și emoliente.

Au acțiune laxativă, depurativă și purgativă.

Conținutul bogat în flavonoide justifică efectele lor benefice asupra circulației și vaselor de sânge.

Au demonstrat și proprietăți antitumorale

Banutei - utilizari medicinale

Banutei – utilizari medicinale: Andreas Rockstein

Răceli de primăvară

Răcelile și virozele de primăvară sunt de multe ori mai severe decât cele din sezonul rece.

Uneori sunt însoțite de tuse și răgușeală.

În acest cazuri se pun 2 lingurițe de plantă proaspătă la infuzat în 150 ml de apă clocotită.

Dacă folosiți plante uscate, doza este de 1 linguriță.

După 7-10 minute, strecurați infuzia. Se consumă câte 2 căni pe zi.

Cura cu infuzie de părăluțe se poate face până la o lună.

Contra tusei și a durerilor în gât se poate folosi și sucul de părăluțe, prin clătirea cavității bucale.

Acesta se extrage din frunze și flori.

La fel de bune sunt și gargarismele cu decoct de frunze de părăluțe.

Frunzele proaspete se pot mesteca și ele ca atare în aceste afecțiuni, dar și în ulcerațiile bucale.

Citește și – Toporașii – ce beneficii au și cum să îi folosim în scop medicinal – prof. Ovidiu Bojor

Detoxifiere

Pentru curățarea organismului de toxine la început de primăvară se poate face o cură cu un ceai depurativ.

Acesta are în compoziție părăluțe, dar și alte plante.

Amestecați câte 1 linguriță din plantele următoare: flori și frunze de părăluțe, flori de violete, frunze de mesteacăn și frunze de mentă.

Puneți 1 linguriță din amestecul de plante la infuzat în 150 ml de apă clocotită. Se consumă câte 2-3 infuzii pe zi.

Dureri de cap, migrene, comoție cerebrală

Se pune planta în robot și se mixează cu puțină apă.

Se stoarce și se păstrează sucul. Acesta se adaugă în ceașca de cafea. Se consumă câte 2-3 căni pe zi.

Afecțiuni hepatice și infecții renale

În aceste afecțiuni, bănuțeii se pot utiliza sub formă de salată.

Frunzele și florile se spală bine și se rup puțin.

Se stropesc cu ulei și zeamă de lămâie. Se consumă câte o salată la fiecare masă.

Retenție de apă, gaze intestinale

Se pun 3 mâini de frunze și flori de părăluțe în 500 ml de vin alb.

Se lasă la macerat 14 zile, apoi se strecoară.

Se consumă câte un păhărel pe zi, în cursul dimineții.

Dureri uterine, hemoragii uterine

Părăluțele au efecte antispasmodice. Tonifică uterul și musculatura acestuia.

Se pun 5 mâini de plantă într-un borcan. Se acoperă complet cu alcool sau vodcă.

Se lasă la macerat timp de 10 zile, după care se filtrează.

Tinctura obținută se administrează în doze de 10 picături, de 3-4 ori pe zi. Acestea se adaugă în ½ pahar cu apă.

Răni, herpes, tumori

Se pun 2 linguri de plantă uscată la fiert cu 1 cană (250 ml) de apă. După 5 minute, se stinge focul și se mai lasă la infuzat 10 minute sub capac.

Ceaiul rezultat se aplică sub formă de comprese pe regiunile afectate.

Părăluțele sunt apreciate în mod deosebit pentru capacitatea lor de a trata rănile.

Se face un unguent din frunzele sale, care se aplică direct pe răni sau pe vânătăi.

Citește și – Panseluțele – plante medicinale cu beneficii neștiute

Inflamații oculare

Se pune o mână de flori proaspete într-o cană cu apă. Se macerează până a doua zi, apoi se strecoară.

În maceratul obținut se înmoaie o bucată de vată sau un tifon și se spală ochii.

Contraindicații

Există puține efecte secundare asociate cu utilizarea acestor flori. Au un profil de siguranță foarte bun.

Cu toate acestea, persoanele alergice la plantele din familia margaretelor pot fi alergice și la părăluțe.

Surse articol:

1. Meenakshi Chauhan, Dr. Vikram Chauhan, What are the uses and health benefits of common daisy (Bellis perenis)? Planet Ayurveda: https://www.planetayurveda.com/library/common-daisy-bellis-perennis/
2. Eat Weds, Daisy – a foraging guide to its food, medicine and other uses: https://www.eatweeds.co.uk/daisy-bellis-perennis
3. Costa Marques TH, Santos De Melo CH, Fonseca De Carvalho RB, Costa LM, De Souza AA, David JM, De Lima David JP, De Freitas RM. Phytochemical profile and qualification of biological activity of an isolated fraction of Bellis perennis. Biol Res. 2013;46(3):231-8. doi: 10.4067/S0716-97602013000300002. PMID: 24346069.
4. Karakaş FP, Karakaş A, Boran Ç, Türker AU, Yalçin FN, Bilensoy E. The evaluation of topical administration of Bellis perennis fraction on circular excision wound healing in Wistar albino rats. Pharm Biol. 2012 Aug;50(8):1031-7: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22775421/
5. The European Agency for the Evaluation of Medicinal Products, Veterinary Medicines Evaluation Unit, Bellis perenis: https://www.ema.europa.eu/en/documents/mrl-report/bellis-perennis-summary-report-committee-veterinary-medicinal-products_en.pdf
6. Natural Medicinal Herbs, Daisy (Bellis perennis): http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/b/bellis-perennis=daisy.php

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.