E vremea toporașilor! Ce beneficii au și cum să îi folosim în scop medicinal – prof. Ovidiu Bojor

Articol documentat

Asemenea violetelor, panseluțelor, narciselor, bujorilor și altor flori primă-văratice care împodobesc dealurile și câmpiile țărișoarei noastre, toporașii sunt comestibili și au beneficii pentru sănătate.

Toporașii (Viola odorata) mai sunt cunoscuți în popor și sub alte denumiri. Cei din Muntenia îi numesc „tămâioare”, iar ardelenii „viorele”.

Toporasi beneficii

Toporasi beneficii

Florile toporașului au un miros plăcut și culori încântătoare. Cel mai des îi vedem în nuanțe de albastru sau mov, rareori în alb.

Întâlnim aceste floricele în pâlcuri la început de primăvară. Cresc în păduri, în locuri parțial umbroase.

Toporașii – proprietăți

În scop terapeutic se folosesc florile dar și rădăcinile de toporaș. În flori se găsesc urme de acid salicilic, eugenol, mucilagii și substanțe amare.

Frunzele sunt bogate în ulei esențial, iar rădăcinile conțin saponozide, principii amare, minerale și esteri ai acidului salicilic.

Academicianul Ovidiu Bojor citează efectele emoliente ale florilor și expectorante ale rizomilor și rădăcinilor.

Toporașii sunt înzestrați de asemenea cu proprietăți laxative blânde și hipotensive.

  • emoliente
  • antiinflamatoare
  • expectorante
  • alterative
  • limfagoge
  • vulnerare (ajută la vindecarea rănilor)
  • antireumatice
  • diuretice
  • laxative
  • antitumorale

Citește și: Panseluțele – plante medicinale cu beneficii neștiute

În ce boli ajută toporașii

În medicina populară din Europa, toporașul este utilizat de sute de ani ca remediu pectoral în tusea convulsivă, tusea uscată și bronșită.

În afecțiunile respiratorii și pulmonare este uneori asociat cu rădăcina de nalbă mare și lemn-dulce. Siropul de toporași sau violete calmează gâtul iritat și fierbinte.

Toporașii conțin rutină, un compus care tonifică vasele de sânge (capilarele) și reduce inflamațiile. Planta scade ușor tensiunea arterială.

Datorită efectelor răcoritoare și umectante ajută la curățarea sângelui. Acționează ca un stimulent limfatic și tonic pentru ganglionii limfatici umflați.

Prin conținutului de mucilagiu și fibre solubile contribuie la scăderea colesterolului. În această privință acționează asemenea terciului de ovăz.

Fibrele sunt de asemenea benefice pentru flora intestinală și prevenirea constipației.

Citește și: Tonic de primăvară din păpădie și violete – curăță sângele, ficatul și tenul

Cum se administrează toporașii

Florile de toporași sunt comestibile. Se pot adăuga în salatele de verdețuri. Sau le putem prepara sub formă de ceai, sirop, miere, oțet sau ulei.

Ceai de toporași

Se folosesc 1-2 lingurițe de flori la 250 ml de apă clocotită. Se pot administra câte 1-2 căni de ceai de toporași pe zi.

Rizomii și rădăcinile se fierb 10-20 de minute. Se folosește 1 lingură de rădăcini mărunțite la 1 cană cu apă. Se consumă câte 4-5 linguri pe zi. Ceaiul de toporași se poate îndulci cu miere.

Extern, toporașii pot fi folosiți pentru eczeme, varice, mușcături de insecte, vânătăi, zgârieturi, piele uscată sau hemoroizi, sub formă de comprese sau alifie.

Citește și: Flori care se plantează primăvara

Contraindicații la toporași

Evitați să consumați toporași dacă suferiți de anemie hemolitică.

Surse articol:

1. Herbs with Rosalee, Violet Flower Benefits: https://www.herbalremediesadvice.org/violet-flower-benefits.html
2. Ovidiu Bojor, Toporașul, Ghidul Plantelor Medicinale de la A la Z, Editura Fiat Lux, București, 2003, pp. 223-224
3. Juliet Blankespoor, Violet’s Edible and Medicinal Uses, Chestnut School of Herbal Medicine: https://chestnutherbs.com/violets-edible-and-medicinal-uses/

 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.