PANSELUȚELE – plante medicinale cu beneficii neștiute

Panseluțele (Viola tricolor) ne atrag prin coloritul și frumusețea lor rafinată, însă ele sunt mai mult decât simple plante decorative. Încă din timpuri străvechi, panseluțele erau utilizate ca remedii naturiste în sfera medicinei populare.

Panseluțe

Panseluțe

Panseluțele – Proprietăți

Există două soiuri de panseluțe. Primul soi este panseluța de câmp, pe care o cunoaștem după numele de trei-frați-pătați. Aceste tipuri de panseluțe cresc în mod spontan în natură. Al doilea soi este panseluța de de grădină, cultivată ca plantă ornamentală în jurul casei, sau în jardiniere, pentru înfrumusețarea balconului.

> Recoltare și preparare

În scop terapeutic, întreaga plantă este folosită pentru obținerea de preparate medicinale, fără rădăcină. Pentru macerat și pulbere, se folosesc doar florile.

Panseluțele, indiferent de soiul lor, se culeg la sfârșitul lunii aprilie, când se află în plină perioadă de înflorire. Plantele se taie cu un foarfece, de deasupra buchetului, pentru a permite regenerarea.

Planta se lasă la uscat în strat subțire, pe coli de hârtie, la loc uscat și umbros. La bloc, panseluțele se pot lăsa la uscat în balcon. După ce s-au uscat, plantele se păstrează în săculeți de hârtie sau tifon, până la momentul utilizării lor.

Pulbere de panseluțe

Se obține prin măcinarea florilor uscate prin râșnița de cafea. Se ia câte 1 vârf de linguriță de pulbere, cu puțină apă și miere.

Macerat de panseluțe

Se pun 2 linguri de flori uscate de panseluțe mărunțite la macerat în 150 ml de apă, timp de 3 ore la temperatura camerei. Se strecoară și se consumă simplu, sau cu miere.

Ceai de panseluțe

Se pun 2 linguri de plantă uscată și mărunțită la opărit cu 1 cană de apă clocotită. Se lasă 30 de minute la infuzat, apoi se strecoară și se bea ca atare, sau cu miere.

Tinctură de panseluțe

Se pun 20 g de plantă uscată și mărunțită la macerat timp de 10 zile cu un pahar cu alcool alimentar (100 ml), într-o sticlă. Maceratul se agită zilnic, de 3-4 ori. La final se strecoară și tinctura obținută se mai lasă la frigider 6 zile, pentru limpezirea ei completă. Se strecoară din nou și se păstrează în sticluțe cu dop. Tinctura se poate păstra 2 ani. Înainte de utilizare, se agită sticluța.

Vin medicinal de panseluțe

Se pun 100 g de plantă uscată și mărunțită la macerat 10 zile cu 1 litru de vin alb natural. Preparatul se agită de 2-3 ori pe zi. La final, se strecoară și se păstrează în sticluțe mici. Vinul se poate păstra 1 an de zile.

Panseluțe – Indicații terapeutice

Alergii

Fie că este vorba despre alergiile care se manifestă la nivelul pielii (iritații, erupții, prurit), fie la nivelul ochilor (mâncărimi, lăcrimare excesivă), fie la nivelul aparatului respirator (strănut, nas care curge mereu, nas înfundat) sau la nivel pulmonar (tuse, respirație dificilă), bolile alergice se pot ameliora cu ajutorul ceaiului de panseluțe, preparat ca mai sus. Se beau câte 3 căni de ceai pe zi, după masă. Sau se poate lua tinctură de panseluțe, câte 50 de picături, de 3 ori pe zi, diluate cu o cană de ceai cald.

Pentru sporirea efectelor, ceaiul de panseluțe se poate îmbogăți cu flori de gălbenele, flori de păducel și fructe de cătină (câte 1 linguriță din fiecare).

Afecțiuni respiratorii

Se beau câte 2 căni de macerat de panseluțe, dimineața și seara, sau se beau câte 3 căni de ceai de panseluțe pe zi, după masă, pentru bronșită, faringită, traheită, bronho-pneumonie sau astm bronșic. Are efect expectorant în bolile aparatului respirator.

Afecțiuni urinare

În caz de cistite, nefrite, pielite sau alte boli ale aparatului urinar, se pot bea câte 3 căni de ceai de panseluțe pe zi, sau câte 2 căni de macerat de panseluțe pe zi, dimineața și seara.

Probleme digestive

Se beau câte 3 căni de ceai de panseluțe pe zi, ca laxativ natural. Sau se pot lua câte 30 de picături de tinctură de panseluțe, de 3 ori pe zi, diluate într-o cană cu ceai cald.

Afecțiuni vasculare

Persoanele care au vase sparte la nivelul picioarelor, sau suferă în general de fragilitate capilară, pot bea ceai, tinctură de panseluțe, sau vin de panseluțe, conform recomandărilor de mai sus.

Detoxifiere și probleme ale pielii

Panseluțele au un efect depurativ extraordinar. Se iau câte 30 de picături de tinctură de panseluțe, de 2 ori pe zi, după masă, timp de o lună. Cura se poate relua de încă 2 ori pe an.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.