Rodia previne 7 tipuri de cancer
√ Bazat pe studii științifice
Rodia, cu bobițele sale ca rubinul, este încărcată de antioxidanți.
Secretul sănătății noastre stă tocmai în acești compuși, care protejează celulele de efectele distructive ale radicalilor liberi.
Cuprins
Boli asociate cu stresul oxidativ
Radicalii liberi sunt atomi instabili care vatămă celulele și provoacă boli.
Aceștia sunt asociați inclusiv cu îmbătrânirea prematură a organismului și a pielii.
Studiile susțin că stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi pot declanșa:
– boli ale sistemului nervos central (Alzheimer)
– înfundarea arterelor și afecțiuni cardiovasculare
– boli autoimune sau inflamatorii (artrită reumatoidă)
– cancer
– cataractă
– grizonarea sau căderea părului
– diabet
– Parkinson
– riduri
Consumul sistematic de antioxidanți ne poate proteja împotriva acestor maladii.
Vitamina A, vitamina C, vitamine E, carotenoidele, flavonoidele, taninurile, fenolii și lignanii sunt câteva exemple de antioxidanți puternici.
Cele mai bune surse sunt plantele sau alimentele vegetale. Fructele, legumele intens colorate și verdețurile sunt pe primele locuri.
O recenzie recentă a arătat că rodia are un potențial anticancerigen divers.
Citește și – Sucul de rodie – cel mai bun curățitor al vaselor de sânge și prieten al hipertensivilor
Rodia combate 7 tipuri de cancer
Cercetătorii au revizuit studii pe celule și animale, dar și studii clinice umane.
Acestea au arătat că rodia poate reduce riscul mai multor tipuri de cancer:
– cancer la sân
– cancer la plămâni
– cancer la colon
– cancer la prostată
– cancer la piele
– carcinom hepatocelular
Principalii compuși din rodie sunt, desigur, antioxidanții. Fructul conține acizi fenolici și flavonoide.
Inclusiv cojile sunt bogate în substanțe bioactive importante, precum elagitaninuri, acid elagic, acid galic, acid hidroxibenzoic și punicalagină.
Toți acești compuși dau rodiei proprietăți antiinflamatoare, anti-proliferative, antioxidante și anti-tumorigene.
Fructul modulează numeroase căi de semnalizare utilizate de celulele maligne.
Citește și – Rodia protejează împotriva toxicității hepatice
Mecanisme de acțiune
Echipa de cercetători a descoperit că polifenolii au efecte anti-carcinogenice in vitro și in vivo.
În studiile pe animale, extractul de rodie a inhibat creșterea tumorilor pulmonare, colonice, de prostată și de piele.
La oameni, punicalagina din rodie a demonstrat efecte chimio-preventive și chimio-terapeutice.
În studiile revizuite, sucul, coaja și uleiul de rodie au fost capabile să inhibe înmulțirea celulelor canceroase, progresia ciclului celular și angiogeneza (formarea de vase de sânge noi) în diferite tipuri de cancer.
Sucul de rodie este bogat în vitamina C, vitamina E, vitamina K și potasiu.
Este antiinflamator, antiviral, anti-artritic, hipotensiv, digestiv, tonic fizic, hipoglicemiant și stimulent al funcțiilor cognitive.
Cojile de rodie
În mod surprinzător, cojile de rodie încetinesc proliferarea celulelor maligne. În plus, au multe alte calități.
Pot fi folosite împotriva ridurilor, coșurilor, acneii, mătreții și căderii părului.
Sunt de asemenea un remediu tradițional împotriva durerilor în gât. Ajută la menținerea sănătății oaselor și a celei intestinale.
Citește și – Cojile de rodie împiedică pătrunderea virusului SARS-CoV-2 în celule
Surse articol:
1. Joven Gray, Pomegranate may help reduce the risk of certain cancers – study, Herbs News: https://www.herbs.news/2021-06-11-pomegranate-reduces-risk-of-cancer.html#
2. Zawn Villines, Debra Rose, How do free radicals affect the body, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318652
3. Mayo Clinic, Add antioxidants to your diet: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/multimedia/antioxidants/sls-20076428
4. Sharma P, McClees SF, Afaq F. Pomegranate for Prevention and Treatment of Cancer: An Update. Molecules. 2017;22(1):177. Published 2017 Jan 24. doi:10.3390/molecules22010177: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5560105/