Cojile de rodie împiedică pătrunderea virusului SARS-CoV-2 în celule

Articol documentat

Rodia este unul din cele mai sănătoase fructe exotice. Semințele sale suculente sunt pline de compuși bioactivi care protejează împotriva bolilor degenerative.

Însă nici coaja sa nu este mai prejos în ceea ce privește conținutul de antioxidanți și beneficiile sale pentru organism.

Cojile de rodie impiedica patrunderea virusului SARS-CoV-2 in celule

Cojile de rodie impiedica patrunderea virusului SARS-CoV-2 in celule

Rodia în medicina tradițională

Rodia are o valoare nutrițională remarcabilă. Este o sursă foarte bună de antioxidanți, motiv pentru care cercetătorii o consideră un aliment terapeutic.

Toate părțile fructului – semințele, coaja, scoarța și bobocii florali au un potențial medicinal și cosmetic.

Profesorul Ovidiu Bojor notează în una din cărțile sale utilizările vechi ale scoarței de pe rădăcină sau ramurile copacului contra paraziților intestinali.

Practicanții medicinei indiene o întrebuințează în febră, leucoree și hemoragii.

Semințele de rodie amestecate cu lapte pot ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi și a nisipului (cu excepția oxalaților).

Cojile de rodie – antimicrobiene puternice

Cojile de rodie sunt bogate în flavonoide, acizi fenolici și taninuri. Acestea au o capacitate antioxidantă și o eficiență ridicată în combaterea radicalilor liberi.

Extractele din rodie acționează ca inhibitori naturali ai bacteriilor și fungilor.

Punicalaginele din rodie au capacitatea de a împiedica creșterea unor patogeni cunoscuți, precum Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Clostridia sau Stafilococul auriu.

Mai mult, aceste substanțe ajută la creșterea bacteriilor benefice în organism, precum Bifidobacterium spp. și Lactobacillus spp.

Extractele de rodie s-au dovedit utile în scăderea grăsimilor din sânge. Au demonstrat proprietăți antivirale, antiinflamatoare anti-obezitate și anticancerigene.

Nu în mod întâmplător, rodia este folosită în medicina tradițională împotriva gripei și a infecțiilor respiratorii.

Aceste utilizări au fost confirmate științific. Extractele de coji de rodie s-au dovedit eficiente în prevenirea pătrunderii virusului gripal în celule și transcrierea ARN.

Cel mai recent studiu pe această temă a fost publicat în noiembrie 2020 în jurnalul „Molecular and Cellular Biochemistry”.

Cojile de rodie scad riscul infectării cu SARS-CoV-2

Un grup de cercetători sârbi au realizat un studiu computațional folosind extractul de coji de rodie.

Aceștia au dorit să evalueze potențialul polifenolilor din cojile de rodie de a inhiba noul coronavirus SARS-CoV-2.

Acidul elagic, acidul galic, punicalagina și punicalina au fost studiați pe 4 ținte proteice selectate. Rezultatele au confirmat rolul lor în procesul de penetrare a virusului în celulele gazdei.

Punicalagina și punicalina au demonstrat cea mai mare activitate inhibitoare împotriva infectării cu noul coronavirus.

Acest studiu sugerează că extractul de coji de rodie poate fi un bun candidat pentru studii viitoare in vitro și in vivo. Acest produs ar putea fi util ca supliment sau tratament complementar în boala COVID-19.

Citește și – Sucul de rodie – cel mai bun curățitor al vaselor de sânge și prieten al hipertensivilor

Moduri de utilizare

Dacă semințele de rodie pot fi consumate ca atare sau sub formă de suc, cojile de rodie pot fi uscate și măcinate sub formă de pulbere sau folosite la prepararea de ceaiuri.

Acestea trebuie spălate bine înainte de a le pune la uscat sau folosi la ceai. Puteți folosi apă oxigenată în acest sens – citiți ACEST ARTICOL pentru a vedea metoda.

Iată câteva moduri practice de a folosi cojile de rodie.

Diaree, colită sau ulcer gastric

Puneți 12 g de pudră de coji de rodie la infuzat într-un pahar (200 ml) de apă clocotită.

Dacă suferiți de diaree, lăsați ceaiul la infuzat jumătate de oră, apoi consumați 100 ml.

După 30 de minute consumați restul de ceai.

Pentru colită și ulcer gastric, lăsați ceaiul la infuzat 30 de minute, apoi consumați câte 4 linguri, de 4 ori pe zi. Ceaiul se bea cu jumătate de oră înainte de masă.

Ceaiul se bea o zi da, o zi nu, pe parcursul a 7 zile. După 10 zile de pauză, cura se poate repeta.

Paraziți intestinali

Contra paraziților intestinali se pun 50 g de coji de rodie uscate la infuzat în 2 căni (500 ml) de apă clocotită).

Se lasă 6 ore, apoi se fierbe până când apa scade pe jumătate.

Lăsați apoi ceaiul la răcit. Se soarbe încet, pe parcursul unei ore.

Este bine ca după administrarea ceaiului din coji de rodie să se ia un laxativ.

Citește și – 1 pahar de suc de rodie pe zi poate vindeca sistemul cardiovascular (studiu)

Surse articol:

1. Relja Suručić, Biljana Tubić, Miloš P Stojiljković, Dragan M Djuric, Maja Travar, Milkica Grabež, Katarina Šavikin, Ranko Škrbic, Computational study of pomegranate peel extract polyphenols as potential inhibitors of SARS-CoV-2 virus internalization, Mol Cell Biochem. 2020 Nov 16;1-15: https://www.greenmedinfo.com/article/computational-study-pomegranate-peel-extract-polyphenols-potential-inhibitors-
2. Valeria Sorrenti, Cinzia Lucia Randazzo, Cinzia Caggia, Gabriele Ballistreri, Flora Valeria Romeo, Simona Fabroni, Nicolina Timpanaro, Marco Raffaele and Luca Vanella, Beneficial Effects of Pomegranate Peel Extract and Probiotics on Pre-adipocyte Differentiation. Front. Microbiol., 03 April 2019 | https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.00660: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2019.00660/full
3. Giulia Carbonaro, Pomegranate peel extracts could help fighting COVID-19, research finds, Europe 20:52, 29-Nov-2020, Newseu: https://newseu.cgtn.com/news/2020-11-29/Pomegranate-peel-extracts-could-help-fighting-COVID-19-research-finds-VNn5Gozj8s/index.html
4. Oana Hîncu, Ce puteți trata cu ceai din coajă de rodie, Doxologia: https://doxologia.ro/stil-de-viata/ce-puteti-trata-cu-ceai-din-coaja-de-rodie
5. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Rodia, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 77

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.