SALCÂMUL calmează SISTEMUL NERVOS (nevroză, tensiuni sufletești, iritabilitate, depresie, anxietate, gol afectiv)

Salcâmul atrage atenția asupra puterii sale vindecătoare prin parfumul îmbătător al florilor, care calmează, liniștește și îndulcește simțurile noastre.

Regretatul fitoterapeut Constantin Milică de la Universitatea de Agronomie din Iași recomanda preparatele pe bază de salcâm persoanelor care suferă de afecțiuni ale sistemului nervos, și nu numai.

Ceai de salcam

Florile de salcâm au proprietăți sedative ușoare, antinevralgice, emoliente, antitusive, antispasmodice și antiseptice.

Vezi si Mierea de Salcâm – Beneficii Preţioase Pentru Sănătate 

Combat tulburările nervoase, durerile, tusea și spasmele, fiind utile în afecțiunile aparatului respirator și digestiv, precum și asupra plămânilor.

Prin efectul lor liniștitor, florile salcâmului pot ajuta la reglarea funcțiilor sistemului nervos. Sunt recomandate în diverse afecțiuni psihosomatice, cauzate de multe de ori de anumite tensiuni sufletești:

• nevroze
• stări conflictuale
• agresivitate, criticism
• mânie, iritabilitate psihică
• oboseală fizică și intelectuală
• epuizare nervoasă
• insomnie
• anxietate, depresie psihică
• dureri de cap și migrene cauzate de stres și alte reacții asociate
• crampe musculare pe fond nervos
• probleme de memorie
• tulburări de echilibru și de vedere
• scăderea poftei de mâncare sau apetit excesiv
• senzație de gol afectiv

___________________________________

Moduri de utilizare 

În sezonul salcâmului sunt recomandate plimbări lente în proximitatea copacilor înfloriți. Inhalarea parfumului acestora produce efecte calmante la nivel psihic. Florile proaspete se pot așeza de asemenea în camerele celor bolnavi.

Și infuzia din flori uscate de salcâm ajută în tulburările nervoase. Se folosește 1 lingură de flori la 200 ml de apă clocotită. Cantitatea se împarte în 3 rații egale, care se consumă pe parcursul unei zile. Este bine ca această infuzie să se bea zilnic, în loc de apă, 3 săptămâni la rând.

Florile de salcâm se pot prepara și sub formă de macerat. Acestea se pun într-un borcan cu miere de albine. Se lasă 2-3 zile, apoi se poate consuma amestecul, câte 3-5 lingurițe pe zi.

O modalitate de a conserva florile de salcâm pe o durată mai lungă de timp este prepararea unei tincturi. Se pun 20 g de flori uscate de salcâm într-un borcan și peste ele se toarnă 100 ml de alcool de 70 de grade. Se închide ermetic și se lasă la macerat 10-14 zile, apoi se strecoară. Se administrează câte 10 picături, de 2 ori pe zi.

Profesorul Milică subliniază faptul că unele stări de gol sufletesc se pot datora lipsei de hrană duhovnicească. În acest sens se recomandă discuțiile cu un părinte duhovnicesc iscusit, rugăciunea, participarea la slujbe, spovedania, împărtășania.

___________________________________

Sursă: Farmacia Verde, Preparatele din flori de salcam calmeaza depresiile: http://www.farmacia-verde.ro/2013/04/10/preparatele-din-flori-de-salcam-calmeaza-depresiile/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.