PĂPĂDIA protejează FICATUL și RINICHII, scade COLESTEROLUL, combate DEPRESIA și DIABETUL

Păpădia este o plantă banală din flora spontană care impresionează prin conținutul bogat în nutrienți și prin proprietățile sale medicinale diverse.

Lista beneficiilor sale este mult mai lungă decât apare în titlul articolului.

Papadie beneficii

Ce conține păpădia

Toate părțile păpădiei sunt comestibile, începând cu rădăcina și părțile verzi și terminând cu florile. Dovadă și faptul că această plantă conține foarte mulți nutrienți, asemenea unui aliment adevărat:

• Vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E și beta-caroten.

• Minerale: calciu, potasiu, zinc, fier, magneziu, fosfor, cupru și zinc.

Ca plantă medicinală, conține compuși înzestrați cu proprietăți antioxidante, detoxifiante, diuretice, și anti-microbiene: lactone sesquiterpene, taraxasterol, taraxerol, acid clorogenic, acid cicoric, taninuri, glicozide amare.

_____________________________________

Păpădia – efecte terapeutice și beneficii

protejează celulele de daunele radicalilor liberi și de stresul oxidativ
– reduc inflamațiile
– scade colesterolul
– luptă împotriva cancerului

În primul rând, păpădia acționează ca un diuretic natural. Datorită acestei proprietăți, ajută la eliminarea lichidelor și a toxinelor din corp. Este utilă pentru persoanele cu boli de ficat sau rinichi, surplus de greutate sau hipertensiune arterială.

În al doilea rând, este un antioxidant puternic. Frunzele și petalele florilor de păpădie sunt bogate în compuși fenolici, care au demonstrat efecte antioxidante la nivelul sângelui uman.

Studiile pe șoareci au arătat că și rădăcina de păpădie are o acțiune antioxidantă în celulele grase (adipocite). Tot cercetările pe animale au arătat că extractul de păpădie protejează celulele afectate de leucemie.

________________________

În al treilea rând, păpădia reduce inflamația. Studiile pe animale au demonstrat că această plantă scade markeri inflamatori importați și blochează căile inflamatorii. Nu trebuie să uităm că inflamația conică se află la baza celor mai populare boli cronice.

În al patrulea rând, păpădia protejează celula hepatică de leziuni și diferiți agenți toxici, datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatoare. Foarte mulți botaniști recomandă această plantă în dieta persoanelor care au probleme cu ficatul.

________________________

Păpădia poate fi utilă și în combaterea cancerului. Extractul de păpădie reduce semnificativ creșterea tumorilor și induce apoptoza (moartea programată a celulelor) în diferite modele de celule canceroase – leucemie, cancer stomacal, cancer pancreatic, cancer de colon, melanom rezistent la tratament.

În celulele cancerului uman de ficat, păpădia a crescut apoptoza, iar în cancerul de sân și de prostată a încetinit progresia, respectiv răspândirea bolii. Păpădia țintește doar celulele maligne, fără să le afecteze pe cele sănătoase.

________________________

Extractul de păpădie crește producția de insulină în liniile celulare pancreatice și ar putea fi util în tratamentul diabetului de tip 2. Unele teste în eprubetă au arătat că păpădia are o acțiune similară medicamentelor anti-diabetice (prin blocarea unei substanțe numite alfa-glucozidază).

Studiile au arătat că păpădia îmbunătățește nivelul colesterolului la iepurii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. La șobolani, consumul extins de păpădie a redus greutatea corporală și grăsimile (colesterolul și trigliceridele). Același efect a fost obținut și la șoarecii cu diabet.

Un studiu pe șoareci a descoperit că extractul de păpădie are efecte antidepresive prin faptul că reduce hormonii care afectează buna-dispoziție.

________________________

Alte beneficii ale păpădiei:

– combaterea oboselii
– protejarea rinichilor afectați
– prevenirea ulcerului la șobolanii cu gastrită
– creșterea nivelului de globule roșii și de hemoglobină
– scăderea în greutate
– prevenirea cheagurilor de sânge

Cele mai multe studii citate au fost realizate pe animale sau linii celulare, de aceea este nevoie de o confirmare a rezultatelor în studiile umane.

________________________

Păpădia – moduri de administrare

Tulpinile fragede pot fi consumate ca atare sau în salate, iar rădăcina sub formă de ceai sau cafea. Păpădia se găsește la magzinele naturiste și sub formă de capsule sau tinctură.

Doza recomandată pentru adulții și copiii peste 18 ani este de:

• 2-8 g de rădăcină uscată (ceai)
• 1-2 lingurițe de extract lichid de frunze (1:5 tinctură în 45% alcool)

____________________

Păpădia – precauții și contraindicații

Persoanele care iau medicamente pentru diabet trebuie să monotorizeze glucoza în timp ce consumă păpădie. Această plantă a afectat fertilitatea la șobolani.

Administrarea pe termen lung sau în doze mari poate afecta copiii, femeile gravide și pe cele care alăptează.

Păpădia poate interacționa cu unele medicamente:

– imunosupresoare
– antibiotice
– anticoagulante
– vitamina A
– suplimente cu alte plante

____________________

Sursă: Self Hacked, Top 19 Dandelion Benefits (Root, Tea, Greens) + Side Effects: https://www.selfhacked.com/blog/dandelion/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.