Nu aruncați uleiul uzat, rămas dupa prăjire! Colectați-l și transformati-l în săpun de casă

Uleiul care rămâne după ce prăjim ceva în tigaie nu trebuie aruncat. Nu este benefic pentru țevi, nici pentru canalizare.

Este însă bun pentru făcut săpun. Chiar dacă este ars și nu mai pare folositor la nimic, putem obține din el un săpun de casă eficient!

Nu aruncati uleiul ramas dupa prajire - transformati-l i ulei

Imagine sugestiva: Nu aruncati uleiul ramas dupa prajire – transformati-l i ulei

Cei care au copilărit la țară sau avut bunici la țară au văzut probabil cum se făcea săpunul tradițional. Acel săpun de casă care făcea multă spumă și spăla foarte bine era obținut din grăsime, untură, uleiuri.

Femeile de la sate își rezervau o zi pentru a face acest săpun, deoarece trebuiau să stea lângă el să amestece continuu, ca la magiun.

Acest săpun îl făceau în propria lor curte, într-un cazan sau un ceaun mare.

Înainte de apariția mașinilor de spălat, femeile de la țară spălau totul la mână. Nu doar hainele uzuale, ci și lenjeriile și coverturile și țoalele.

Se duceau la râu cu căruțele și petreceau la fel o zi întreagă spălând, clătind și uscând rufele în natură.

Cum să faci săpun de rufe din ulei uzat

Săpunul de casă pe care îl foloseau străbunii noștri poate fi realizat chiar și astăzi, din ulei uzat.

Poate că nu mai dispunem de grăsimea și untura pe care ei le aveau de la animale, însă putem folosi uleiul care rămâne după prăjirea alimentelor.

Acest ulei nu mai este bun de consumat și în loc să-l aruncăm și să vătămăm natura, mai bine îl reciclăm. Este ideal pentru a face din el săpun de rufe.  

Cel mai bun este uleiul de măsline, deoarece este mai gras și emolient. Pentru a aduna 5 litri de ulei uzat trebuie să-l colectați timp de câteva luni.

Nu este o idee bună să prepari acest săpun la bloc. Trebuie să îl faci în natură, undeva la țară sau în aer liber.

Ingrediente

  • 5 litri de ulei
  • 5 litri de apă
  • 1 kg de sodă caustică

Metodă

Puneți apa într-un cazan sau ceaun mare. Adăugați uleiul și amestecați. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se adaugă soda caustică.

Soda caustică se dizolvă în apă înainte de a o adăuga în ceaun. Trebuie să fiți echipați corect când manevrați soda caustică (ochelari de protecție, mănuși, îmbrăcăminte cu mânecă lungă).

Când amestecul de apă și ulei s-a încins, se adaugă soda caustică dizolvată, câte puțin și cu grijă. Nu se pune toată odată.

Amestecul se fierbe o oră fără oprire, amestecând continuu. După acest interval, compoziția pentru săpun ar trebui să fie gata.

Un indiciu că este fiert suficient este că nu se mai lipește de ustensila cu care amestecați, ci alunecă ușor. De asemenea, compoziția trebuie să fie grosuță și să își păstreze consistența când o mișcați.

Compoziția se ia cu o paletă de la suprafață fără a o perturba și se pune în lădițe de lemn tapetată cu folie de plastic. Este important să nu amestecați în ea, ci si colectați compoziția de deasupra, fără apa care se lasă la fund.

Compoziția se întinde și se nivelează la suprafață. Se lasă la uscat câteva zile, apoi blocul de săpun se taie în bucăți potrivit de mari, pentru a putea fi ușor de manevrat și folosit la spălat.

Alte rețete de săpun de casă

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de săpun de casă:

Săpun de casă din ulei de măsline, miere, mușețel și gălbenele
Cum să faci săpun de casă economic din ulei uzat, fără preparare termică
Cum să faci săpun de casa cu morcov în 10 pași!
Cum se făcea săpunul pe vremuri – rețeta bunicii

Sursă articol: Eugenio Monesma – Documentales, Săpun cu ulei de prăjit ars: https://www.youtube.com/watch?v=vC5Lz8vWIq8&ab_channel=EugenioMonesma-Documentales

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.